Australische bank geeft obligatie uit met blockchaintechnologie

Op verzoek van de Wereldbank geeft de Commonwealth Bank of Australia (CBA) een nieuwe obligatie uit op de blockchain. Dat meldt de Australische bank in een persbericht op 10 augustus. Een item van waarde uitgeven op de blockchain? Dat klinkt als een ICO, toch?

Eerste obligatie op de blockchain

Het is de allereerste keer dat een obligatie wordt uitgegeven, toegewezen, verstuurd en beheerd met gebruik van blockchaintechnologie. De obligatie uitgave wordt gefaciliteerd door de Commonwealth Bank of Australia, één van Australië’s grootste banken.

De Wereldbank is in 1945 opgericht om duurzame ontwikkelingshulp aan derde wereld landen te financieren. Dit doen ze onder andere met obligaties. Uiteindelijk hoopt de Wereldbank een einde te maken aan extreme armoede.

De ‘@AUD Kangaroo bond’ met typenaam ‘Blockchain offered New Debt Instrument’ wordt uitgegeven op een privé versie van de Ethereumblockchain. Volgens de CBA heeft Ethereum de grootste en meest actieve development community ter wereld. Dit is dan het belangrijkste argument om voor de ethereumblockchain te kiezen.

De CBA ziet wel dat er naast de Ethereumblockchain een hoop andere blockchains zijn die zich in sneltreinvaart ontwikkelen. Ze staan daarom positief tegenover het gebruik van andere blockchains in de toekomst. Aldus hetzelfde persbericht.

Voordat het obligatie platform live gaat, wordt er nog uitvoerig getest. Zo weten ze zeker dat het obligatieplatform optimaal werkt en dat het technisch goed in elkaar zit. Deze tests zijn uitgevoerd door softwaregigant Microsoft.

James Walls, directeur institutioneel bankieren en internationale markten bij de CBA:

“We zijn zeer verheugd over de samenwerking met de Wereldbank. We staan volledig achter hun visie om innovaties als blockchain te gebruiken voor het bestrijden van extreme armoede.”

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een schuldpapier dat door een bank, overheid of bedrijf kan worden uitgegeven. Dit doen ze om geld te lenen. De obligaties worden namelijk verkocht aan investeerders. Door de verkoop krijgt de verkopende bank, overheid of bedrijf een geldinjectie.

De investeerders ontvangen vervolgens jaarlijks rente over de nominale waarde van de obligatie. Met nominale waarde bedoelen we het bedrag dat op de obligatie zelf staat. Voor deze waarde is de obligatie ooit door de uitgever verkocht aan een investeerder.

Een blockchain leent zich goed voor het uitgeven en beheren van obligaties. Een blockchain is immers niets meer dan een technologie waarmee data kan worden opgeslagen. Het belangrijkste voordeel daarbij is dat blockchaintransacties onomkeerbaar zijn.

Omdat de obligatie op de Ethereumblockchain is uitgegeven zou het kunnen dat deze als ERC-20 token is uitgegeven. Dat is namelijk de makkelijkste methode om een nieuw item te creëren dat je op de blockchain kan vastleggen. Zo wordt deze methode ook veel bij ICO’s gebruikt om nieuwe tokens te creëren.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.