Kogel door de kerk: bitcoin futures van Bakkt lanceren op 23 september

Bakkt heeft aangekondigd dat het de deuren voor institutionele klanten opent op 23 september. Eindelijk goed nieuws en een harde deadline na een lange reeks vertragingen.

Laatste horde genomen

Bakkt begon afgelopen juli al met het testen van contracten op bitcoin futures maar er was nog één drempel. Namelijk een licentie van het New York Department of Financial Services (NYDFS). Maar iedereen ging er gemakshalve vanuit dat die licentie wel goed zou komen, het moederbedrijf van Bakkt is immers Intercontinental Exchange (ICE). ICE is een hele grote speler met alle poppetjes op de juiste plekken, ze zijn bijvoorbeeld ook eigenaar van de New York Stock Exchange.

Met deze licentie kan Bakkt een digitaal magazijn bouwen om bitcoins veilig in op te slaan, zij noemen dit het Bakkt Warehouse. Voor de goede orde heeft Bakkt ook besloten om goedkeuring te vragen aan de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Kelly Loeffler van Bakkt:

Onze contracten hebben al groen licht gekregen van de CFTC via het zelfcertificatieproces en het testen van gebruikersacceptatie is begonnen. Met goedkeuring door het New York State Department of Financial Services om Bakkt Trust Company op te richten, een gekwalificeerde bewaarder, zal Bakkt Warehouse bitcoin bewaren voor fysieke futures

Derde kwartaal

Vorige maand meldden wij al dat Bakkt zich voorbereid op een lancering in het derde kwartaal van 2019. Die lancering behelst twee type contracten: een dagelijks en een maandelijks futurescontract.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Bakkt al op 12 december 2018 zou lanceren, dit werd vervolgens weer uitgesteld naar januari 2019. En ook deze deadline werd niet gehaald. Al die tijd waren er genoeg memes over institutioneel geld en nu kunnen we eindelijk zien wat het effect wordt van echt institutioneel geld in de bitcoinmarkt.

Bakkt haalde vorig jaar 182,5 miljoen dollar op om hun diensten aan financiele instellingen aan te kunnen bieden. En na nog een financieringsronde wordt de waarde van Bakkt geschat op 740 miljoen dollar. Dit zijn niet te negeren bedragen voor de bitcoinmarkt.

Bakkt is nog maar het begin

Overigens is Bakkt niet de enige die fysiek geleverde bitcoin futures wil lanceren. Afgelopen maand werd uit het niets het valse nieuws verspreid dat LedgerX dezelfde dienst al zou kunnen leveren en dus eerder was dan Bakkt. LedgerX heeft dit later gerectificeerd omdat ze nog geen goedkeuring hadden gekregen van de regelmakers.

Er zijn nog meer kapers op de kust: ErisX en SeedCX willen ook eigen bitcoin futures aanbieden.  Het schijnt dat Fidelity Digital Assets vorige maand ook een aanvraag heeft ingediend bij NYDFS voor een Trust-licentie. Zij willen ook in New York lanceren.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Short gaan in futures Bitcoin kunnen op het huidige niveau veel winst opleveren.
  Wie durft Long te gaan??
  Wie gaan er Bitcoins kopen op 16.000 US$???
  Ik ben bang dat Bakkt de short vraag niet kan voldoen!

  20 augustus 2019
  • Hoi piet,

   Inmiddels ben ik erachter gekomen dat koersen hoger en lager gaan dan je denkt.
   Dit komt door de simpele reden. Hoe hoger of lager de grote jongens de koers kunnen opdrijven(afbreken), hoe meer winst ze kunnen maken. dus als ze de kans krijgen jagen ze de koers hoger en hoger

   21 augustus 2019
 • Beste Peter,
  Futures geven hefboomwerking en dit is spek voor het bekkie voor de grote speculanten.
  Je sluit je short positie en neem een nieuwe short positie om de eerste winst te consolideren.
  Echter short over short geeft grote koersbewegingen en op het niveau van €4.000 gaan ze long posities innemen, want dan is de neerwaartse mogelijke winst minimaal.

  26 september 2019