Bakkt wil nog dit kwartaal bitcoin futures lanceren, maar plan is riskant

The Block meldt dat Bakkt een lanceerdatum van hun product bekend gaat maken, en die lancering zou dit kwartaal al plaats moeten vinden. Toch zijn er nog vragen, het plan lijkt nogal riskant volgens sommige investeerders.

Bakkt Warehouse wacht nog op goedkeuring

Bakkt wacht nog steeds op goedkeuring van het New York Department of Financial Services voor hun Bakkt Warehouse. Zonder extra service kan Bakkt niet de volledige verzekering en risicoloze omgeving bieden waar grote, institutionele investeerders wel om vragen.

Het Warehouse, indien goedgekeurd, kan je het beste vergelijken met een gekwalificeerde bewaarder van bitcoin. Deze bitcoin zijn nodig omdat Bakkt al hun futures aanbiedt tegen echte bitcoin. In mei claimde Bakkt nog dat ze niet live zouden gaan met hun eendaagse en maandelijkse contracten, als ze het vertrouwen van investeerders niet waar kan maken.

Elk contract voldoet aan regels CFTC

Het bedrijf beweert dat de geboden infrastructuur aan alle reguleringen voldoen zodat institutionele investeerders zonder enige drempel fiatgeld kunnen ontvangen of investeren. Het moederbedrijf van Bakkt is Intercontinental Exchange (ICE), dit is ook de overkoepelende organisatie  waar de de New York Stock Exchange ook onder valt. Niet gek dus dat ze kaas hebben gegeten van regulering en voorzichtig te werk willen gaan. Alle futures-contracten zullen dan ook worden goedgekeurd door ICE Clear U.S. en voldoen aan de CFTC-voorschriften.

CFTC staat voor Commodity Futures Trading Commission, een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse overheid.

Productplan onder de loep

Onderaan dit artikel vind je het productplan van Bakkt. Meerdere investeerders hebben dit doorgenomen en velen hiervan zien nog te veel risico.

Ten eerste merken ze op dat het garantiefonds van Bakkt te klein is om alle risicoposities te dekken. ICE draagt 35 miljoen dollar bij aan het al het bestaande garantiefonds van Bakkt. Dit is om verliezen op bitcoin future contracten op te vangen. Garantiefondsen zijn meestal vereist en zijn een soort waarborg voor als verzekeraars de polishouders niet kunnen betalen.

“Dit is geen normale praktijk in het clearing-risicobeheer”, zegt Ricky Li, mede-oprichter van handelsfirma Altonomy.

Hij had vraagtekens bij de omvang van de fondsen van Bakkt. Volgens het document zouden er 400 miljoen dollar in risicoposities kunnen zijn, en daartegenover staat een garantiefonds van maar 35 miljoen dollar. Er zijn al wel geluiden dat Bakkt en ICE dit garantiefonds na de lancering willen ophogen.

Ricky Li zegt dat het garantiefonds misschien wat aan de lage kant is, maar aan de andere kant, Bakkt is tenminste populair. Hij zegt dat andere populaire beurzen zoals BMX nauwelijks transparant zijn in hoe zij consumenten beschermen.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.