Wat doet Bakkt met bitcoin prijs? Krijgen we een herhaling van koers in 2017?

Sinds april domineert bitcoin de cryptomarkt. Dat deed het natuurlijk altijd al, maar nog altijd lijkt bitcoin meer grip op de markt te krijgen. Altcoins waar in het verleden flink aan verdiend kon worden, worstelen om relevant te blijven in de markt. Als we naar de bitcoin koers en dominantie kijken, lijkt het wel of iedereen zijn geld in bitcoin steekt. Maar, is het wel een goed idee om de kudde te volgen?

En hoe zit dat met Bakkt, kan nieuw institutioneel geld zorgen voor een bullrun zoals in 2017?

Bakkt begint 23 september

Het was afgelopen weekend groot nieuws, het langverwachte bitcoin futures platform Bakkt heeft goedkeuring van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en het New York State Department of Financial Services (NYSDFS) gekregen. Hierdoor kan Bakkt de deuren openen op 23 september. En met deuren openen bedoelen we: ze kunnen hun contracten aanbieden op de ICE futures US. In potentie kan dit de koers een enorme zwengel geven, aangezien alle contracten ook werkelijk gebonden zijn aan echte bitcoin.

Hoeveel institutioneel geld zal er via Bakkt op de cryptomarkt komen? Hiervoor kan je naar Coinbase kijken. Onlangs tweette de CEO van Coinbase, Brian Armstrong, dat Coinbase wekelijks twee- tot vierhonderd miljoen dollar van instellingen ziet binnenkomen.

Dit lijkt heel veel, maar is ook nog maar een druppel op de hete plaat. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met hoeveel geld ook weer opgenomen wordt uit Coinbase. Bovendien is niet te vergelijken met het geld wat op Wall Street rond wordt gepompt: dan spreken we het over triljoenen dollars.

Hoe reageert markt op Bakkt?

Zach Owen van de San Francisco Tribe schrijft dat door de geplande lancering van Bakkt, de markt vol vertrouwen zit. Hij denkt dat de bitcoin binnen een mum van tijd op een all time high zit. Ook schrijft hij dat het marktsentiment zegt dat bitcoin hoogstwaarschijnlijk niet meer onder die psychologische grens van tienduizend dollar zakt. Bitcoin is en blijft een volatiele en relatief kleine markt, dus dat valt nog te bezien.

Maar Owen brengt ook wat nuance:

Hoe graag ik bitcoin ook naar de maan zie gaan, het is nog niet helemaal realistisch. De markt mist nog steeds begrip en de juiste waardering voor bitcoin, als het gaat om bruikbaarheid. Persoonlijk denk ik dat de raket naar de maan in de maak is. Dit zal millenials niet direct miljonair maken, maar het is het begin van de volgende grote bullrun.

De vorige grote bullrun van 2017, zorgde voor een groei van de koers van duizend dollar om aan het einde van 2017 te eindigen op ongeveer twintigduizend dollar.

Bekijk historische koers bitcoin

Wat gebeurde er in 2017 allemaal?

Er zijn wel grote, fundamentele verschillen met 2017. Owen beschrijft er drie:

1 – Initial coin offering (ICO)

In 2017 was er een enorme toename in ICO’s en token sales. Deze nieuwe manier om direct overal ter wereld geld op te halen had duidelijk een enorme impact op de markt. Miljarden dollars stroomden plotseling over en weer en de prijs van ether steeg tot recordhoogtes. Het geld wat via ether de markt op kwam, werd weer over andere coins verspreid.  De huidige variant op ICO’s zijn initial exchange offerings (IEO). Dit is veel beperkter en beter gereguleerd dan de ICO’s van 2017.  Ook heeft de markt geleerd van ICO-scams.

2 – Tether pompte enorm veel USDT in de markt

De grootste stablecoin is USDT van Tether. Het moederbedrijf van Tether Bitfinex, pompte een heleboel van deze coins in de markt. Omdat ze zeggen dat elke USDT gekoppeld is aan één dollar, had dit duidelijk een enorme impact op de koers. Owen zegt dat het gebrek aan volume en liquiditeit in 2017 opgevuld werd door een enorme bult tether, iets wat nu niet mogelijk meer lijkt. Net als bij ICO’s, verwacht Owen niet dat Tether een sturende rol zal hebben in de volgende bullrun.

3- Gebrek aan volume

Zodra bitcoin twaalfduizend euro waard werd, waren er nauwelijks zones met veel verkooporders. Er was geen resistance waardoor de prijs zonder veel tegenstrubbelingen veel te snel omhoog schoot. Zonder enige verkoopdruk leek het alsof bitcoin elk uur duizend dollar meer waard werd. De markt is nu groter, er zijn meer exchanges waardoor een herhaling niet logisch lijkt. Maar ja, het is en blijft de cryptomarkt.

De rol van altcoins

Owen denkt dat Bakkt niet genoeg is om de markt naar nieuwe hoogtes te brengen. Hij verwacht ook dat altcoins een grote rol moeten spelen.

Totdat de altcoins stijgen, is er een enorme groep investeerders die op hun berg altcoins zitten. Pas als deze stijgen dan vloeit er weer geld van en naar bitcoin. Er zijn zoveel altcoins die investeerders nu gewoon bewaren. Dus pas als de alts herstellen, komt het speelgeld weer terug.

Wat denk jij? Is dit genoeg om de markt naar nieuwe hoogtes te stuwen?


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • “Pas als de alts herstellen, komt het speelgeld weer terug”. Dat geloof ik zeker, maar daar komt bij dat door de negatieve rente bij banken samen met de internationale onstabiele beurs mensen op zoek gaan naar een veiligere haven voor hun kapitaal, en dan is oa. bitcoin zeker een alternatief waar wereldwijd steeds meer over gesproken wordt. Door die 2 feiten en Bakkt zal de waarde van bitcoin ongetwijfeld stijgen. En vergeet de verdere ontwikkeling en mogelijkheden van blockchain niet, dat groeit per minuut. Het is een kwestie van tijd. Ik kan niet wachten op die eerlijkere, decentrale wereld.

    20 augustus 2019