Amerikaanse banken houden in toekomst bitcoin en cryptocurrency op balans

Het Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation werkt samen met andere toezichthouders om te onderzoeken ‘onder welke omstandigheden banken activiteiten kunnen ontplooien waarbij crypto-activa betrokken zijn.’

Banken willen de boot niet missen

Er is een Engelse uitspraak die hier goed bij past: If you can’t beat them, join them. Jelena McWilliams (voorzitter FDIC):

‘Als we deze activiteit niet binnen de banken brengen, zal het zich buiten de banken ontwikkelen. … De federale regelgevers zullen het niet kunnen reguleren.’

De FDIC suggereert hiermee dat er vanuit banken de behoefte is om als bewaarder op te treden voor cryptocurrency. Deze banken zouden deze behoefte niet hebben, als hun klanten hier niet naar zouden vragen.

Welke praktische gevolgen heeft dit?

In een toespraak op de Money20/20 Fintech-conferentie gisteren zei McWilliams dat ze samenwerken met de centrale bank en het Office of the Comptroller of the Currency. Ze werken aan duidelijkere regelgeving voor banken die cryptocurrency en stablecoins willen verwerken.

Dat kan duidelijkere regels omvatten over het in bewaring houden van cryptocurrency om de handel met en voor klanten te vergemakkelijken, ze te gebruiken als onderpand voor leningen, of ze zelfs op hun balans te houden als meer traditionele activa.

Volatiliteit is een probleem

Vanuit het oogpunt van banken kan het nog wel eens lastig worden om zoiets volatiels als cryptocurrrency te gebruiken als onderpand. McWilliams:

‘Het probleem daar is … de waardering van deze activa en de fluctuatie in hun waarde die bijna dagelijks kan zijn. Je moet beslissen wat voor soort kapitaal- en liquiditeitsbehandeling je aan dergelijke balansposities wilt toewijzen.’

Stablecoins hebben veel voordelen

Daarom ging ze ook in op stablecoins, dit zijn cryptocurrency’s die altijd dezelfde fiatwaarde behouden. Zo is een Tether (USDT) altijd 1 dollar waard (oké, niet altijd, maar je snapt het punt). Volgens McWilliams hebben stablecoins veel potentiële voordelen voor consumenten, zoals snellere, goedkopere en efficiëntere betalingen.

Maar ook hier zet ze vraagtekens bij. Ze zegt dat als een of meer betalingsvormen een dominante vorm van betaling zouden worden in de Verenigde Staten of wereldwijd, dit aanzienlijke gevolgen zou kunnen hebben voor de financiële stabiliteit van dat land, aangezien fondsen niet langer bij verzekerde banken worden bewaard.’

Gedekt worden door veilige activa

Vanwege de financiële stabiliteit zegt de voorzitter wel dat het belangrijk is dat stablecoins altijd een goed onderpand hebben:

‘Om de potentiële voordelen te realiseren die stablecoins te bieden hebben, terwijl rekening wordt gehouden met potentiële risico’s, moeten stablecoins worden onderworpen aan goed afgestemd overheidstoezicht. Dat toezicht moet gebaseerd zijn op het fundament dat stablecoins die van buiten de banksector worden uitgegeven, echt 1: 1 worden ondersteund door veilige, zeer liquide activa.’

 

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.