Nieuwe bitcoin documentaire Banking on Africa vanaf vrijdag te zien op Amazon Prime
Bitcoin kwam net te laat voor Alakanani Itireleng’s zoontje. Hij stierf voordat ze het geld kon ophalen om zijn operatie in Zuid-Afrika te betalen.
Doordat Alakanani kleine Paco probeerde te redden, kwam ze voor het eerst in aanraking met bitcoin. Toen ze meer begon te leren over bitcoin tuimelde ze van verbazing na verbazing. En net als velen op de wereld, werd ze een evangelist voor bitcoin.
We zijn nu wat verder en Alakanani staat bekend als Botswana’s Bitcoin Lady. Ze heeft het educatieve non-profit Satoshi Centrum opgericht. Hier leert ze anderen hoe ze bitcoin kunnen gebruiken en er voordeel uit kunnen halen, en hoe ze hun leven kunnen transformeren.
Ze is een van de vele inspirerende Afrikanen die te zien zijn in “Banking on Africa”: The Bitcoin Revolution. Deze nieuwe documentaire is vanaf vrijdag te bekijken op de streamingdienst van Amazon Prime maar hieronder alvast een voorproefje.
Gebruik bitcoin groeit in Afrika
Wie denkt dat bitcoin alleen voor Aziaten, Europeanen en Amerikanen is hebben het mis. Gegevens van peer-to-peer exchanges Paxful en LocalBitcoins laten juist zien dat verkoop- en kooprecords van bitcoin in Afrika constant worden verbroken. Zelfs tijdens de huidige coronacrisis.
Tot nu toe blijken Nigeria, Zuid-Afrika, Kenia en Ghana de snelst groeiende gemeenschappen van bitcoingebruikers op het continent te herbergen.
Net als bij ons stappen Afrikanen om verschillende redenen in bitcoin. In Nederland ligt de focus meer op investeren maar in Afrika zijn de use cases diverser. Denk aan het sturen van geld naar familie of om onder censuur uit te komen.
Bekende namen in documentaire
Vanaf vrijdag zal op Amazon Prime de documentaire Banking on Africa te zien zijn. Deze documentaire is gemaakt door de Zuid-Afrikaanse filmmaker Tamarin Gerriety en is gefinancierd door crypto exchange Luno. Verschillende bekenden uit de industrie worden in beeld gebracht, denk aan Alakanani Itireleng uit Botswana en de Zuid-Afrikaanse monero-ontwikkelaar Riccardo Spagni. De film laat zien hoe enorm verschillend hun leven is, van een Botswaanse geitenboerderij tot Spagni’s stadsdak en drone.
Een andere bekende Afrikaanse bitcoinner is de Nigeriaan Keith Mali. Hij kocht zijn eerste bitcoin in 2016, stopte in 2018 met zijn studie en geeft sindsdien lezingen over bitcoin. Hij is ook de oprichter van de social media startup Swirge. Mail:
Crypto’s hebben een hogere kans op groei in Nigeria in vergelijking met het Westen, vooral voor grensoverschrijdende transacties. We hebben net onze publieke bèta gelanceerd tijdens deze pandemie en we zijn nu al gegroeid naar 20.000 gebruikers, zonder geld aan te bieden. Mensen kijken naar manieren om hun inkomsten te diversifiëren.
Bitcoin naar familie in eigen land sturen
Nnanna Ijezie is een gewoon een liefhebber en gebruiker van bitcoin. Hij zegt dat hij en zijn vrienden accounts hebben op verschillende platformen. Ze zetten hun salaris om in bitcoin. Over bitcoin in Nigeria zegt hij:
Iedereen in Nigeria in de afgelopen vijf jaar heeft minstens twee keer een devaluatie meegemaakt… dus bitcoins volatiliteit is een risico dat mensen bereid zijn te nemen. Maar het grootste deel van de handel gebeurt offline. In Nigeria bestaat een groot deel van de markt uit de Nigeriaanse diaspora.
Plan C
/
Met alle respect maar de meeste Afrikanen hebben geen nagel om aan hun gat te krabben dus als de redding van daar moet komen dan zal het maar een mager beestje zijn
20 mei 2020