Wat als de waarde van bitcoin door deze ene persoon is gehalveerd

Vorige week halveerde de waarde van bitcoin. Dit is volgens velen het bewijs dat bitcoin helemaal geen veilige haven is om waarde mee op te slaan, en dat bitcoin geen verzekering is tegen de overheid en de aandelenmarkt. En daar kunnen ze weleens gelijk in hebben, maar toch speelde er vorige week nog iets wat zeker de moeite waard is om te onderzoeken.

Walvis wordt wakker

Onderstaand bericht verscheen op 10 maart op het forum van bitcointalk.org. Gebruiker whoamisoon schreef:

I mined some bitcoin for a little bit, a long time ago; back when it was still possible to mine with GPU.
I haven’t been active here for a long time.

How do I move my BTC to sell?

Vrij vertaald staat hier: ‘Ik heb een tijdje geleden een beetje bitcoin gemined; toen het nog mogelijk was om met GPU te minen. Ik ben hier al lang niet meer actief. Hoe verplaats ik mijn BTC om te verkopen?’

Met een beetje speurwerk is alles op de blockchain terug te vinden. Zo is te zien dat op diezelfde datum 1000 bitcoin is verplaatst van een adres dat al tien jaar niet meer is aangeraakt. Op dat moment waren die bitcoins samen 8 miljoen dollar waard.

Afbeelding van blockchair.com

Mocht je de transactie zelf willen opzoeken, bekijk dan bitcoin ontvanstadres 16mttyZvPX3S51dWNf7kveWi8dieT8F3X9.

Twee dagen later zette hij of zij nog een bericht op het forum. Hij bedankte iedereen voor alle suggesties en zegt dat hij een enorm rendement heeft gehaald.

En op die dag halveerde de koers van bitcoin…

Te weinig volume voor zo’n hoeveelheid btc

Het is niet makkelijk om zoveel bitcoins te verkopen, zeker niet via de normale spotmarkt. De hele activaklasse is eigenlijk nog veel te klein om zo’n dump te kunnen dragen, helemaal als je dat vergelijkt met andere markten.

Een whale of walvis (iemand die veel bitcoin bezit) die zulke enorme hoeveelheden verplaatst op een markt die niet liquide genoeg is, kan een trapsgewijs effect veroorzaken waardoor veel handelaren geliquideerd worden. Dit wordt ook wel een long squeeze genoemd, als een uitgeknepen citroen vol longposities waardoor de prijs nog harder zakt.

Ongeveer twee maanden geleden was crypto celebrity (voor een gebrek aan een betere benaming) Andreas Antonopoulos te gast bij de podcast What Bitcoin Did. Hierin sprak hij ook over een mogelijke crash.

Ik denk dat het eerste dat gebeurt tijdens een recessie, is dat crypto crasht, omdat alle liquiditeit opdroogt. Dit is een klassiek effect en symptoom van een recessie. Al die dingen zijn een symptoom van het feit dat we een kleine reddingsboot hebben en een heel, heel groot aantal mensen gered moeten worden.

Beluister de podcast hieronder.

Cryptomarkt nog niet stabiel genoeg

De huidige situatie op de wereldwijde aandelenmarkt kan zeker van invloed zijn op de liquiditeit van de cryptomarkten. Maar er is een kans dat één van de heftigste dalingen sinds Mt. Gox veroorzaakt is door één speler die toevallig verkocht op een onzekere, overbelaste markt.

Daarnaast zijn er ook nog geruchten dat PlusToken kortgeleden veel bitcoin heeft verkocht en brengt het Coronavirus veel verwarring en paniek met zich mee. Achteraf bezien kon de koers maar één kant op.

Hoewel bitcoins fundamenten staan als een huis, laat dit ook zien dat de cryptomarkt nog niet volwassen genoeg is. Als iemand zo’n verschuiving op de markt met relatief weinig geld kan veroorzaken, dan spreekt dat niet voor een veilige en goed ontwikkelde markt.

Aan de andere kant, dit is en blijft natuurlijk speculatie. Je kunt bijna nooit met 100% zekerheid zeggen waar een daling of stijging door komt. Correlaties zijn er in overvloed, maar een echt causaal verband is moeilijk hard te maken. Zeker als er zoveel tegelijkertijd speelt.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Toevallig verkocht???

    16 maart 2020
  • Heel leuk artikel om te lezen!

    17 maart 2020

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.