Dit is waarom Coinbase vol gaat voor Base, en dat voorspelt veel goeds voor Ethereum

De Amerikaanse crypto exchange Coinbase heeft gisteren met veel bombarie Base aangekondigd. Dit is een extra laag boven op de blockchain van Ethereum en de ambitie is dat dit de nieuwe thuisbasis wordt voor decentrale apps.

Base is alleen een technische oplossing, er wordt geen bijbehorende coin of crypto gebouwd. De transactiekosten worden verrekend in Ethereum.

Positief voor Ethereum

Nu denk je misschien, huh een blockchain zonder eigen crypto? Waarom zijn er dan transactiekosten? Elke keer als er data geschreven moet worden op de blockchain, dan telt dit als een transactie. Dus het schrijven van een smart contract is een transactie, maar ook het uitvoeren hiervan geldt als een transactie.

Stel dat er een decentrale gokwebsite gebouwd wordt op Base, dan is elke weddenschap een transactie en kan het hard gaan met Ethereum.

Voor we verder duiken in de plannen van Coinbase, is het wellicht handig om te weten wat we bedoelen met ‘een laag boven op de blockchain.’

Wat is een extra laag op de blockchain?

De Ethereum blockchain verwerkt momenteel gemiddeld 12 transacties per seconde. Dat is natuurlijk nooit genoeg om een significant deel van het wereldwijde financiële verkeer op te pakken, of om zware games en decentrale apps op te hosten. Om die reden zijn projecten als Base gebouwd, een oplossing die als het ware bovenop Ethereum leeft.

Base wordt aangedreven door de techniek van Optimism. Dit is een soort digitaal afsprakenboekje waarin betalingen en schulden worden bijgehouden. Deze worden eens in de zoveel tijd afgerekend met de blockchain en gelden dan als 1 transactie. Zo kan de activiteit op Ethereum toenemen, zonder dat de basislaag van de blockchain extra wordt belast.

Betere apps nodig voor nieuwe gebruikers

In eerste instantie werd er rustig aan Base gebouwd door developers binnen Coinbase. Het protocol is bedoeld om de gegevensverwerking en transactiekosten in Ethereum en andere blockchains te verbeteren, waardoor softwareontwikkelaars gemakkelijker andere crypto-applicaties kunnen bouwen.

Coinbase ziet nieuwere en betere apps als een cruciale stap om meer gebruikers naar crypto te halen.

‘We hebben geweldig werk geleverd op het gebied van handel en speculatie,’ vertelde Jesse Pollak, de projectleider en Senior Director of Engineering van Coinbase. ‘Maar we hebben de echt bruikbare toepassingen nog niet zien verschijnen.’

Fonds voor programmeurs

Coinbase kondigde donderdag ook het Base Ecosystem-fonds aan, dat in samenwerking met Coinbase Ventures zal investeren in jonge projecten die willen bouwen op Base. Het is niet bekend hoeveel geld er in dit fonds zit.

Pollak zei verder dat Coinbase inkomsten zal genereren uit Base, hoewel het bedrag naar verwachting relatief klein zal zijn. Het doel is namelijk om transacties zo goedkoop mogelijk te maken op deze tweede laag van Ethereum. Daarnaast zal Coinbase een deel van de inkomsten herinvesteren in Optimism.

In de aankondiging staat geen exacte lanceerdatum, maar Pollak verwacht dat het een kwestie van enkele maanden zal zijn.

Voor de investeerders onder ons: Coinbase gaat dus geen eigen crypto lanceren, maar heeft wel aandelen. Die heeft wel eens betere tijden gekend. Wellicht dat een goed werkende Base hierbij kan helpen.

Koers van aandeel Coinbase

Verder kan je dit project ook zien als vertrouwen in Ethereum en Optimism, dus wellicht dat de koersen van de bijbehorende coins hier ook op kunnen gaan reageren.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.