EatBCH: Bitcoin cash voor het goede doel

 Vanaf februari helpt EatBCH om het hongerprobleem uit de wereld te helpen. Iedereen kan een steentje bijdragen door bitcoin cash te versturen naar hun wallet. 

EatBCH is een project met als doel de honger te bestrijden door donaties in bitcoin cash te ontvangen. In totaal heeft EatBCH al bijna 18.000 euro opgehaald sinds de start in februari. Het project is in februari dit jaar gestart in Venezuela. De keuze voor dit land is niet willekeurig.

Hyperinflatie

Venezuela heeft de laatste jaren te maken met hyperinflatie. Dit is een enorme stijging van de prijzen. In het afgelopen jaar alleen al stegen de prijzen met 14.000%. Omdat de prijzen zo zijn gestegen, kost hetzelfde aantal voedsel elke dag meer Venezolaanse dollars. Hierdoor heeft een groot deel van de bevolking geen toegang meer tot voedsel. Donaties in bitcoin cash zorgen ervoor dat de bevolking weer kan eten.

‘We begonnen met donaties van vijf dollar. Maar dit werkte niet. De inflatie in Venezuela forceerde ons hiermee te stoppen. Mijn broer ontving eens twee dollar in bitcoin cash op een subreddit. We hadden toen nog nooit gehoord over bitcoin cash, en begonnen er over te lezen. Het was een eureka-moment voor ons: dit kan heel nuttig zijn!’ – Oprichter José op zijn blog

De actie is inmiddels enorm gegroeid. Vanuit meerdere locaties in Venezuela wordt er voedsel gedoneerd. De vrijwilligers hebben via een multisignature wallet overal toegang tot hetzelfde ontvangstadres. Een multisignature wallet is een gedeelde wallet waar verschillende personen gebruik van kunnen maken. Iedereen heeft binnen deze wallet zijn eigen wachtwoord, maar kan gebruik maken van hetzelfde ontvangstadres.

Transparant

Wat maakt het doneren in crypto eigenlijk anders dan in fiat valuta? Het antwoord is simpel: Het systeem is stukken transparanter. Bij noodhulp wordt vaak een actie rondom Giro555 opgezet. Het is vrijwel niet te achterhalen waaraan jouw geld wordt uitgegeven en door welke organisatie dat gebeurt.

Op de blockchain werkt dat anders. Je kan immers zelf zoeken op de blockchain hoeveel donaties de actie ontvangt. De oprichter van EatBCH publiceert daarnaast elke maand op zijn blog een rapport waarin hij beschrijft hoeveel hij uit de wallet haalt om voedsel te bekostigen. Kortom: je ziet direct waar je donatie voor gebruikt wordt.

Ook doneren? Verzend dan een hoeveelheid bitcoin cash naar het onderstaande ontvangstadres of scan de QR-code:


bitcoincash:pp8skudq3x5hzw8ew7vzsw8tn4k8wxsqsv0lt0mf3g

Nu ook in Zuid-Soedan

De actie in Venezuela is een groot succes. Vrij recent is een soortgelijk project gestart in Zuid-Soedan. Dit project wordt gerund door andere mensen en is geïnspireerd op het succesverhaal uit Venezuela. Ook Zuid-Soedan kampt met een grootschalig hongerprobleem door hyperinflatie. Maar donaties in bitcoin cash kunnen hierbij helpen. Sinds het begin van het project is er al meer dan drieduizend euro opgehaald!

Doneren voor Zuid-Soedan? Het ontvangstadres vind je hier:


bitcoincash:qqjqqvs89xzdgvlst0j94erww04peta9xu2sxh08nr


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.