Digitale NFT kunst Beeple verkocht voor 69,4 miljoen dollar

Met bovenstaande twee woorden omschrijft kunstenaar Beeple perfect de gekte op de NFT-markt. Zijn kunstwerk Everydays: The First 5000 Days is in veilinghuis Christie’s onder de hamer gekomen voor 60,25 miljoen dollar. Dit is een van de hoogste biedingen op een kunstveiling ooit. En ja, dat is inclusief wereldberoemde ‘normale’ schilderijen.

Premie van 9 miljoen dollar

Op de website van het Britse veilinghuis valt te lezen dat de veiling is afgesloten met een premie van iets boven 9 miljoen dollar, waardoor de uiteindelijk hamerprijs bijna 70 miljoen USD is. Christie’s ontving in de loop van de week in totaal 353 biedingen.

De collectie van 5.000 stukken met de titel Everydays: The First 5000 Days, wordt door Christie’s omschreven als ‘een van de meest unieke oeuvres in de geschiedenis van de digitale kunst.’ Om de collectie samen te stellen, produceerde Beeple vanaf mei 2007 14 jaar lang elke dag een nieuw kunstwerk.

De veiling, het resultaat van een samenwerking tussen Christie’s en NFT-marktplaats MakersPlace, is de eerste keer dat niet-vervangbare token (NFT) -kunst is verkocht bij een veilinghuis. Het NFT-token vertegenwoordigt het eigendom van de kunstcollage van Mike Winkelmann (Beeple).

Bezit zelf fragment Beeple met B20

Metapurse kocht twintig stukken van Beeple, die elk op 1 januari van een bepaald jaar zijn gemaakt. Deze digitale kunstwerken zijn getokeniseerd in de cryptocurrency B20. Hiervan werden er 1,6 miljoen eind januari voor 0,36 dollar per stuk verkocht. B20 vertegenwoordigt niet alleen het werk van Beeple, maar ook het digitale museum waarin de collectie is ondergebracht. Metapurse zegt dat het eigendom fractionaliseert, maar de activa zelf niet.

Bron: Twobadour Paanar

Het bedrijf gaf 2,2 miljoen dollar uit aan het werk van Beeple en 1,3 miljoen dollar aan het ontwerp van het virtuele museum. Er zijn 10 miljoen B20-tokens in omloop. Metapurse behield 59% van het eigendom en droeg 2% over aan Beeple. Het bedrijf verkocht dus 1,6 miljoen B20-tokens voor een totaalbedrag van 576.000 dollar in een publieke verkoop. De overige 23% ging naar partners van Metapurse.

Bron: Coinmarketcap

De prijs van het B20-token steeg gisteren in een flits met 89% dankzij de hype rondom Everydays: The First 5000 Days. De koers van de token ging van 14,60 naar 27,70 dollar. Vervolgens stopte de hypetrain even en daalde de munt naar de huidige waarde van 17,40 USD.

De totale marktkapitalisatie van B20 is nu meer dan 180 miljoen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.