Maar 1,5% van Nederlanders met crypto hebben dit opgegeven bij Belastingdienst
Een Zweeds belastingkantoor genaamd Divly heeft onderzoek gedaan naar de bereidwilligheid van crypto-bezitters om dit door te geven aan de belastingdienst. De Finnen komen er het beste/beroerdste uit met 4,09%, terwijl slechts 0,03% van de Filipijnen hun cryptobezit hebben gemeld bij de belasting. Nederland komt uit op 1,5%.
Wereldwijd hebben maar 0,53% van de investeerders hun cryptobezit opgegeven bij de belastingdienst.
Nederland bezet middenmoot
Divly onderzocht 24 landen om te bepalen welk deel van de mensen in elk gebied in 2022 hun cryptocurrency bij de relevante autoriteiten heeft aangegeven en de juiste belastingen heeft betaald.
Finse investeerders lijken de strengste te zijn, met 4,09% die hun belastingbeleid regelen. In Europa wordt Finland opgevolgd door Oostenrijk, Duitsland, VK, Noorwegen, Zweden en dan pas komt Nederland. Italië staat onderaan de lijst van Europese landen met 0,26%.
Azië en Amerika
De Filipijnen is het land met het laagste betalingspercentage ter wereld, met slechts 0,03%. De wetgevers rekenen dan ook 35% belasting over het vermogen in crypto, maar alleen als het totaal uitkomt op meer dan 4500 euro.
De VS kent de meeste belastingbetalers voor cryptocurrency, maar relatief gezien valt het mee, zij komen uit op 1,62% terwijl buurland Canada iets hoger scoort met 1,65%.
Japan staat in Azië bovenaan met 2,18%, Singapore staat op de tweede plek in Azië met 0,65%.
Waarom verschilt dit per land
Er zijn verschillende redenen waarom de opgavebereidheid zo veel verschilt per land. Denk hierbij aan publiek bewustzijn, het verschilt van land tot land of inwoners weten dat ze crypto moeten opgeven. Daarnaast verschillen de regels en tarieven per land, niet alleen voor belasting op crypto, maar in het algemeen.
Wat ook van belang is, is hoe de overheid kijkt naar crypto. Zien ze het als geld, als vermogen of iets anders? In Nederland wordt crypto gezien als vermogen, maar in andere landen moet je belasting betalen over de winst per transactie.
Daarnaast kan het soms ook gewoon verdomde lastig zijn om je belastingaangifte correct in te vullen, laat staan als het om crypto gaat. In het ene land gaat dat soepeler dan in het andere land.
Mocht je meer willen weten over de onderzoeksmethodiek van Divly, dat lees je hier.