Onderzoek: België blijft ondanks inzakken koers vertrouwen in crypto

Eind 2017 stond de bitcoin koers op het hoogste punt aller tijden. Met 16.000 euro per bitcoin kon de cryptowereld zijn geluk niet op. Hoe anders zijn de tijden nu. Nadat de bitcoin koers leek te stabiliseren rond 5.300 euro, daalde de waarde ineens hard.

Hoe staat het met het vertrouwen in bitcoin en cryptocurrency in België? BTC Direct Nieuws ging op onderzoek uit. 1.307 Belgen waren bereid een enquete in te vullen over cryptocurrency en vertrouwen.

Belgen hebben nog steeds vertrouwen in bitcoin

Ondanks de dalende koersen van cryptocurrencies blijven Belgen vertrouwen houden in cryptocurrency’s zoals bitcoin. Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan evenveel in crypto te vertrouwen als in eind 2017. Bijna één vijfde geeft zelfs aan meer te vertrouwen in crypto. Een klein deel gaat daar overheen: zeven procent zegt veel meer te vertrouwen in crypto.

Vertrouwen Percentage
Veel minder 3%
Minder 21%
Even veel 51%
Meer 19%
Veel meer 7%

Belgische cryptobezitter is jongvolwassen man

De ruime meerderheid van de Belgische crypto-investeerder is man. Slechts zes procent van de ondervraagden is vrouw. Het cliché dat crypto een mannenwereld is lijkt dus ook nu te kloppen.

Ook opvallend: de meeste respondenten die hebben ingevuld zijn jongvolwassen. 65 procent van de respondenten is tussen de 18 en de 45 jaar. De meeste antwoorden waren te vinden in de leeftijdscategorie van 26 tot en met 35 jaar. Slechts acht procent gaf aan ouder dan 65 jaar te zijn.

Leeftijd Percentage
18-25 jaar 11%
26-35 jaar 28%
36-45 jaar 26%
46-55 jaar 17%
56-65 jaar 10%
65+ 8%

Vooral op de lange termijn

Van de Belgische ondervraagden geeft de ruime meerderheid  aan dat zij in bitcoin investeren voor de lange termijn (langer dan drie jaar). Bijna één derde ziet bitcoin als kortetermijninvestering, en slechts vier procent gebruikt bitcoin om goederen en diensten mee te kopen.

Meeste vertrouwen in bitcoin

Op het moment van schrijven bestaat de cryptocurrencymarkt uit maar liefst 2.072 verschillende munten en tokens. Toch blijven Belgen nog het meest vertrouwen houden in de allereerste cryptocurrency. Bijna driekwart (74 procent) van de respondenten geeft aan te vertrouwen in bitcoin.

Daarnaast gaf 45 procent aan te vertrouwen in ether, en 43 procent in XRP. Iets meer dan een kwart van de Belgen (27 procent) gelooft in litecoin.

Let op: meerdere antwoorden waren mogelijk in deze categorie.

Cryptomunt Percentage
Bitcoin 74%
Ethereum 45%
XRP – Ripple 43%
Litecoin 27%
Stellar 17%
Cardano 12%
Bitcoin Cash 12%
Monero 10%
EOS 8%

Disclaimer: BTC Direct heeft 1370 enquêtes verwerkt, die via digitale vragenlijstprovider Surveymonkey zijn verspreid. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan dit onderzoek.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.