Belgische overheid start website tegen cryptofraude

De Belgische Financiële Autoriteit (FSMA) heeft een website gelanceerd om beleggers te waarschuwen voor onder andere cryptofraude. De website geeft tips, helpt investeerders om fraude te herkennen en gedupeerden delen hun ervaring.

Te mooi om waar te zijn

Het is zo oud als de weg naar Rome: criminelen die een eerlijk systeem uitbuiten om over de rug van een ander geld te verdienen. Voor cryptocurrency’s is dit niet anders. Met de nieuwe website wil de Belgische overheid haar burgers beschermen tegen online- en cryptofraude.

De naam van de website temooiomwaartezijn.be slaat vooral op de kern van de waarschuwing. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook. Tuurlijk is het leuk en spannend om in een nieuwe technologie te investeren, maar gebruik daarbij wel je verstand.

ICO’s en online winkels

Veel ICO’s garanderen bijvoorbeeld een rendement op je investering. De website waarschuwt terecht dat dit nooit kan. Zelfs bedrijven als Shell kunnen niet met zekerheid voorspellen wat ze het komende jaar gaan verdienen.

Ook waarschuwt de website voor online winkels die (alleen) cryptocurrency’s als betaalmiddel accepteren. Bitcoin is natuurlijk bedoeld als betalingsmiddel en er is een hele community die de acceptatie van bitcoin stimuleert. Niet elke webshop die crypto’s accepteert is dus per se frauduleus.

Dit doet de cryptocommunity bijvoorbeeld door websites op te zetten waarop je onder andere (of alleen) met crypto’s kan betalen. Bijvoorbeeld Pornhub. Dit is een Amerikaanse entertainmentwebsite die cryptocurrency’s accepteert. Ook Nederlands eigen thuisbezorgd.nl accepteert bitcoin.

Daarentegen zijn er inderdaad oplichters die claimen spullen te verkopen voor bitcoin. In de praktijk komt het er meestal op neer dat kopers hun betaling kwijt raken en niets meer van de verkopers horen.

Wat kan je zelf doen?

De wereld van de cryptocurrency’s is nog jong. De website adviseert daarom om vooral je verstand te gebruiken voor je investeert met cryptocurrency’s.

Daarnaast geeft de website als tip om goed te checken met wie je zaken doet. Vul een webadres in op temooiomwaartezijn.be om te controleren of de website verdacht wordt van frauduleuze activiteiten. Is het te laat en ben je al opgelicht? Doe dan zo snel mogelijk aangifte. 

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.