Beschermt Bitcoin wel tegen inflatie? Experts geven antwoord op Bitcoin Amsterdam

De absolute schaarste van 21 miljoen eenheden maakt Bitcoin in theorie het ultieme schild tegen inflatie. Veel mensen vragen zich dan ook af waarom Bitcoin juist in dit jaar van extreme inflatie zo slecht presteert. Die vraag stond gisteren centraal tijdens Bitcoin Amsterdam in een panel met de titel: “Heeft het ‘bescherming tegen inflatie’ narratief van Bitcoin gefaald?” 

‘Inflatie is altijd kunstmatig’

Het panel trapte af met een betoog van Jeff Booth, die onder andere bekendstaat als de schrijver van het boek ‘The Price of Tomorrow’. Volgens Booth is de mensheid van nature deflationair. Zijn argument is dat technologische vooruitgang van nature zorgt voor deflatie. Als we er als mensheid in slagen om alles efficiënter, eenvoudiger en sneller te produceren, dan hebben we van nature te maken met dalende prijzen.

Vandaag zijn uitspraak: “Alle inflatie is het resultaat van menselijke interventie.” Alleen als wij mensen knoeien met geld kan er inflatie optreden. Van nature is het volgens Booth bijna onmogelijk om gedurende een langere periode in een tijdperk van inflatie te belanden. Alle vooruitgang die we als mensheid boeken moet alles in theorie goedkoper en toegankelijker maken.

Als je op de lange termijn naar de wereld kijkt, heeft Booth daar gelijk in. Denk bijvoorbeeld aan de telefoon of de computer waarop je dit nieuwsbericht leest. Je hebt via dit apparaat toegang tot alle informatie in de wereld, je kunt producten bestellen die de volgende dag worden afgeleverd en zelfs eten en boodschappen dat binnen 10 minuten bij je thuis kan zijn. Ons leven is gemiddeld een stuk eenvoudiger en rijker dan dat van de koningen van enkele honderden jaren geleden.

‘Bitcoin is de beste verzekering tegen de schuldenberg’

“De wereldwijde schuldenberg is op dit moment groter dan 400 biljoen dollar […] terwijl de wereldwijde economie ongeveer 100 biljoen dollar is. De schuld is dus 4 keer groter dan het inkomen. Als we uitgaan van een gemiddelde rente van 3 procent over die schulden, dan moet de wereldwijde economie met 12 procent per jaar (4 x 3 procent) groeien om overeind te blijven”, aldus Greg Foss tijdens het panel.

Volgens de voormalig obligatiehandelaar is dit de enige berekening die op dit moment relevant is. Wat hij hiermee zegt is dat de schuldenberg inmiddels zo groot is, dat het wiskundig gezien onmogelijk is dat we deze ooit nog terug gaan betalen. Zoals hij voorrekent is er een gemiddelde economische groei van 12 procent per jaar nodig om alleen al de rente over die schulden te betalen.

Lukt dat niet, dan krimpt de economie en moeten we dus steeds meer geld lenen om de boel overeind te houden. Dat kan volgens Foss op de lange termijn alleen maar leiden tot een explosie van de inflatie, tenzij centrale banken ervoor kiezen om de boel te laten imploderen met hogere rentes, maar die kans acht hij klein.

Inflatie bestrijden met de geldprinter

De Oostenrijkse Nikolaus Jilch vertolkte de Europese stem in het panel over bitcoin als bescherming tegen inflatie. Jilch maakt zich vooral zorgen over de manier waarop overheden de inflatie bestrijden. “We zitten in een periode waarin overheden de inflatie bestrijden door nieuw geld in de economie te pompen […] we gaan naar een tijdperk toe waarin politici jou gaan vertellen hoeveel geld je krijgt als je op ze stemt”, aldus de Oostenrijkse journalist.

Het antwoord van het panel op deze problemen is uiteraard Bitcoin, wat hadden we anders verwacht van een evenement met de naam Bitcoin Amsterdam. Op de korte termijn lijkt het wellicht alsof Bitcoin niet functioneert als beschermmiddel tegen inflatie, maar als je uitzoomt en kijkt naar de afgelopen bijna 14 jaar, dan kun je niet anders concluderen dan dat Bitcoin dat prima gedaan heeft de afgelopen jaren.

De komende jaren moeten bewijzen of de absolute schaarste van Bitcoin een manier is om de massale geldontwaarding die er volgens dit panel aankomt te bestrijden. Zekerheid bestaat niet, maar als we deze experts mogen geloven, dan zit je met bitcoin wel goed.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.