Beslissing ETF-aanvraag uitgesteld

De Securities and exchange commission (SEC) beslist pas eind september over de bitcoin ETF-aanvraag van SolidEX en VanECK. Dat melden zij op 7 augustus in een ruling. Is dit goed of slecht nieuws voor bitcoin?

ETF-beslissing uitgesteld

De SEC meldt dat zij meer tijd nodig heeft om de aanvraag voor een bitcoin-ETF goed te behandelen. Het gaat om de inmiddels befaamde ETF-aanvraag van VanEck en SolidEX. Deze zal verhandeld worden op de Chicago Board Options Exchange (CBOE).

In hun ruling meldt de ‘beurswaakhond’ dat er uiterlijk 30 september een beslissing wordt genomen.

Al eerder kondigde de SEC aan dat zij meerdere bitcoin-ETF beslissing zullen uitstellen. Deze zijn toen uitgesteld tot 21 september. Hierdoor vallen de beslissingen in dezelfde periode als de beslissing over de aanvraag van SolidEX en VanEck.

Is dit goed of slecht nieuws voor de cryptomarkt?

Dat is lastig te zeggen. In het verleden zijn er namelijk meerdere ETF-aanvragen afgewezen. Recentelijk werd de ETF-aanvraag van de gebroeders Winklevoss niet goedgekeurd. Een van de vier commissieleden was het toen niet eens met die beslissing. Dit maakte zij kenbaar op Twitter.

De SEC had toen een belangrijk argument om de aanvraag van de Winklevoss broers af te wijzen. Volgens hen ontbrak het de bitcoinmarkt aan een gedegen en betrouwbare beurs voor het verhandelen van de betreffende producten.

Daar is vorige week verandering in gekomen. Toen kondigden de eigenaren van de New York Stock Exchange aan dat zij zelf een bitcoinbeurs gaan ontwikkelen. De kans is groot dat de SEC deze ontwikkeling meeneemt in hun overwegingen.

De ontwikkelingen na de Winklevoss afwijzing kunnen dus aanleiding zijn voor de SEC om de beslissing uit te stellen. Is dat het geval? Dan kan dat een positief effect op de uitkomst hebben. Wordt de ETF goedgekeurd? Dan zou dat kunnen leiden tot een flinke koersstijging. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog van 24 juli.

Paniek op de markt of test van de bullrun?

Toch heeft de beslissing van de SEC de markt een beetje in paniek gebracht. De bitcoinkoers daalde richting de 6500 dollar. Een flinke daling waar wellicht meer achter zit.

Als je kijkt naar het historische koersverloop van bitcoin is het namelijk een veel voorkomende beweging. Het hoeft dus geen massale sell off te zijn. Het kan ook om een voorspelbare correctie gaan.

Om de daling te verklaren hebben we een technische analyse gemaakt op basis van het historische koersverloop. Wat blijkt? Iedere keer als de koers zich uit een negatieve trendlijn brak, zakte de koers terug om deze uitbraak te testen.

Er zijn behoorlijk wat voorbeelden van dit patroon te vinden. Sinds 5 december 2013 heeft zich een negatieve trend ontwikkeld. Op 29-6-2015 werd die trend pas doorbroken en ook toen werd de uitbraak getest. De koers viel terug op de negatieve trendlijn en is vanaf daar verder gestegen.

Als we verder terugspoelen zien we nog een goed voorbeeld van zo’n uitbraaktest. Sinds 10-7-2013 zat de koers al in een negatieve trend. Toen deze drie maanden later werd doorbroken viel de koers even terug voor de stijging zich voortzette.

Wat denk jij? Is de koers de uitbraak aan het testen of heeft paniek de overhand gekregen?

UPDATE 10-08: Op dit moment lijkt het erop dat de koers de trendlijn van de afgelopen maanden aan het testen is. Zal de koers vanuit hier blijven stijgen, of zakt deze door de trendlijn heen? De komende dagen zullen we daar achter komen. 

 

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.