Centrale Banken willen probleem van levering versus betaling oplossen met CBDC

Centrale Banken hebben het afgelopen jaar laten doorschemeren open te staan voor een door de staat gesteunde digitale valuta. Tientallen van hen zijn begonnen met het verkennen van de technologie. Deze technologie deelt het DNA van op blockchain gebaseerde cryptocurrency zoals bitcoin, en de belofte is de afwikkeling van transacties te versnellen en te vereenvoudigen. De Bank for International Settlements (BIS) heeft voorlopige normen opgesteld en zelfs de voorzitter van de Amerikaanse Fed, Jay Powell, sprak over een Amerikaanse CBDC.

Als je ze niet kan verslaan, dan sluit je aan

‘De belangrijkste motor van de huidige belangstelling voor CBDC’s is de behoefte aan nationale soevereiniteit rond die technologieën’, zegt Ken Timsit. Hij somt twee bedreigingen op: de komst van Libra van Facebook en dat China een eigen CBDC ontwikkelt. ‘Centrale Banken realiseren zich dat als ze niet op de hoogte blijven van deze technologieën, ze andere organisaties, commercieel of soeverein, volledige dominantie zouden kunnen geven.’

Ontwikkelteam behaalt successen

Timsit leidt het CBDC ontwikkelteam bij Consensys. Dit is een blockchain startup opgericht door Joe Lubin, bekend van Ethereum. Consensys gaat lekker met hun CBDC’s: vorige maand kondigde het bedrijf aan samen te werken met Forge, het digitale activa-platform van de Franse bank Societe Generale, om CBDC-technologie voor de Franse centrale bank te onderzoeken. Consensys werkt ook aan CBDC pilots of verkennende projecten met de Centrale Banken van Thailand, Australië, Singapore en Zuid-Afrika en het equivalent van een Centrale Bank in Hong Kong.

Geld blijft hangen in systeem

Ze werken aan een oplossing voor een tekortkoming van het huidige bank- en effectensysteem. Dit staat bekend als ‘levering versus betaling,’ in het Engels is dat Delivery vs Payment ofwel DVP. Met behulp van de huidige banktechnologie, zegt Timsit, is het kopen en verkopen van effecten een verrassend langdurig proces, verwikkeld in een wirwar van borg en bevestigingen. Helemaal nu trading desks en corporate treasuries deposito’s en transacties met elkaar verbinden. Het standaardvenster voor dit afwikkelingsproces is twee dagen. Dat is een eeuwigheid in moderne markten, en het kapitaal dat bij transacties is betrokken, is vaak voor een tijdje geblokkeerd, wat kosten toevoegt en de flexibiliteit vermindert.

‘De meeste vertragingen die tegenwoordig optreden, zijn te wijten aan het feit dat er niet één enkele bron van waarheid is’, zegt Timsit. ‘Blockchain-achtige CBDC’s zouden een gedeeld grootboek van betrouwbare en vrijwel onmiddellijke transactie- en balansgegevens creëren. Theoretisch zou het kwellende proces van backoffice-papier-schuiven worden geëlimineerd. Als je toegang hebt tot een CBDC, kan je liquiditeit op een dag vrijmaken in plaats van binnen een paar dagen.’

Kleine organisaties hebben profijt

Hij zegt ook dat de impact groot kan zijn voor kleinere organisaties die geld willen inzamelen. De uitgifte van obligaties is bijvoorbeeld zowel complex als traag, waardoor het onder een bepaald bedrag geen zin heeft. CBDC’s zouden ook de zogenaamde ‘repomarkt’ kunnen transformeren, waar effecten worden uitgeleend voor contanten op zeer korte termijn, een proces waarbij snelheid en nauwkeurigheid cruciaal zijn.

De strategie van Consensys voor zijn CBDC-projecten, zegt Timsit, is eenvoudig. ‘We maken gebruik van stukjes technologie die kant-en-klaar bij Consensys verkrijgbaar zijn’, zegt hij, in de hoop dat die producten deel gaan uitmaken van de langetermijnstructuur van de systemen. Hij denkt dat het werk noodzakelijk is, want ondanks het geblaat van Centale Banken, is er nauwelijks echte expertise aanwezig bij deze organisaties.

Timsit ziet vanuit technisch oogpunt veel voordelen in CBDC’s. Maar er zijn ook veel critici. In een volgend artikel nemen we de risico’s onder de loep.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.