Biden verdubbelt belasting voor rijken, wat betekent dit voor Bitcoin?

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde gisteren plannen aan voor de volgende fase van zijn steunpakket van 4 biljoen dollar (3,36 biljoen euro). Onderdeel daarvan is een verhoging van de vermogenswinstbelasting voor Amerikaanse investeerders. Amerikanen met een salaris van boven de 1 miljoen dollar kunnen zelfs rekenen op een verdubbeling van deze belasting.

Als reactie op de aankondiging zakten alle markten ineen. Het nieuwe voorstel maakt het namelijk een stuk minder aantrekkelijk voor Amerikanen om actief te handelen op financiële markten. Amerikanen betalen namelijk belasting over iedere transactie waar ze winst mee hebben geboekt. Precies die belasting gaat nu nog verder omhoog.

Belasting voor de rijken van 20 naar 39,6 procent

Om de kosten van de steunpakketten voor de economie te financieren moeten de rijken in Amerika flink gaan meebetalen. Al is de verhoogde vermogenswinstbelasting zeker niet het enige tarief dat Biden gaat aanpakken om de maatregelen te financieren. Amerikanen met een inkomen van meer dan 1 miljoen dollar gaan in de toekomst 39,6 procent belasting betalen over de winst die ze boeken op vermogenstransacties.

Tot dit moment was die belasting 20 procent van de winst. Een flinke verhoging dus die het een stuk minder aantrekkelijk maakt voor rijke Amerikanen om actief te handelen op de financiële markten.

De Amerikanen zijn een toonbeeld van een overheid die er alles aan doet om de gaten in de begroting nog enigszins te dichten. Er is steeds meer geld nodig om de zwalkende economie overeind te houden en er zijn steeds minder plekken waarop dat geld gevonden kan worden. Met een hogere belasting pers je de lucht uit de longen van je eigen bevolking en neemt het vermogen om te ondernemen verder af.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Nog meer dan de traditionele financiële markten schoot bitcoin gisteren omlaag. Uiteraard kan de koersval niet volledig worden toegewezen aan dit nieuws, maar dat het een rol heeft gespeeld is zeker. Voor de lange termijn zijn deze belastingplannen van Biden niet eens zo slecht voor bitcoin.

Amerikanen betalen namelijk pas belasting op het moment dat ze hun investeringen weer verkopen. Op het moment dat ze bitcoin kopen en vasthouden is er nog niets aan de hand. Pas als ze verkopen voor dollars op een moment dat ze in de plus staan komt de Amerikaanse belastingdienst om de hoek. Een sterk verhoogde vermogenswinstbelasting maakt het minder rendabel om actief te handelen en te speculeren op de korte termijn koersveranderingen van bitcoin.

Juist voor mensen die met een langetermijnvisie in bitcoin stappen en hun coins kopen om ze jaren vast te houden hebben hier profijt van. Uiteindelijk zou dit nieuwe wetsvoorstel van Biden zelfs voor een vermindering van de volatiliteit van de bitcoin koers kunnen zorgen. Meer hodlers en minder speculanten, dat moet menig bitcoiner als muziek in de oren klinken. Zo is er toch nog een positief geluid op deze tot nu toe rode vrijdag.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Beste Thom en redactie van BTC,

  De aannames en bewering die worden gedaan, in meerdere stukken uit de hand van Thomas Derks,
  kan ik niet anders lezen dan een zeer persoonlijke mening van de heer Derks zelf.
  Ik begrijp werkelijk niet dat zijn vaak totaal ongefundeerdere en doorzichtige
  mening doorgang vind binnen BTC en uiteindelijk hier lezen is.
  BTCdirect is als crypto nieuws platform in combinatie met Blox in mijn beleving een degelijke partij. Die zo accuraat mogelijke informatie deelt. Wat het ook betrouwbaar doet aanvoelen.
  Dit is niet bedoeld als karaktermoord of om
  de heer Derks af te blaffen. Maar het feit dat hij gepresenteerd word als een specialist stoort mij enorm. En dat zijn teksten gelezen worden door mensen die wellicht weinig verstand hebben van crypto en of de gangen van de mondiale economische ontwikkelingen en daar weer de uitwerkingen van bepaald door een economische grootmacht zoals de VS.
  De uitspraken die door Derks worden gedaan zijn
  naar mijn mening kul. En als zijn teksten ergens op gestoeld zijn zou ik graag inzicht willen krijgen hoe zijn beweringen, want hij beweert zeer stellig, inhoudelijk tot stand zijn gekomen.

  Excuses voor mijn toon.
  Doch een vriendelijke groet,
  M

  26 april 2021