Biden waarschuwt voor Amerikaanse recessie, maar ziet een uitweg
De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt voor een recessie, maar ziet ook een uitweg. Als de Republikeinse wetgevers zijn plannen voor het verhogen van het Amerikaanse schuldplafond steunen, dan kan men volgens Biden een recessie voorkomen. Op het moment van schrijven zou het een kwestie van weken zijn voordat de Amerikaanse overheid zijn schulden niet meer kan betalen.
Het faillissement van de Amerikaanse overheid komt met de dag dichterbij en wat dat betreft is er snel een oplossing nodig voor het schuldenprobleem.
Politieke strijd
Het probleem voor Biden is dat hij als Democraat een groep Republikeinen in het Congres moet overtuigen van de noodzaak om het schuldplafond te verhogen. Die Republikeinen begrijpen natuurlijk heel goed hoe belangrijk het is om het schuldplafond te verhogen, maar ze zullen pas instemmen als Biden bepaalde beloftes maakt.
De Republikeinen willen alleen maar akkoord gaan met het plan als de administratie van Biden belooft om flink in de uitgaven te snijden. Biden heeft daar natuurlijk geen zin in, omdat hij daarmee een boel Amerikanen tegen zichzelf en zijn partij in het harnas jaagt.
Wat dat betreft lijkt het erop dat de Republikeinen het schuldplafond willen inzetten als een wapen richting de volgende verkiezingen. Als de Democraten gedwongen moeten bezuinigen, dan kan dat ze wellicht een hoop stemmen kosten tijdens de volgende verkiezingen.
Op dit moment lijkt het erop dat er geen enkele kans is dat de Republikeinen in het Congres akkoord zullen gaan met het verhogen van het schuldplafond zonder voorwaarden om in de overheidsuitgaven te snijden.
Wat is het schuldplafond?
Het schuldplafond is heel plat gezegd het maximale bedrag wat de Amerikaanse federale overheid mag lenen. Zodra het schuldplafond is bereikt kan het dus geen geld meer lenen om overheidsprogramma’s te betalen en rentebetalingen te doen. Zeker als er sprake is van structurele tekorten, is dat een probleem en kan het gebeuren dat Amerika zijn schulden niet kan betalen.
Sinds de invoering van het schuldplafond in 1917 is het meerdere keren herzien en verhoogd. De kans is praktisch 100 procent dat de Amerikanen ook ditmaal het schuldplafond verhogen, maar voor de Republikeinen is het op dit moment een politiek wapen. Om die reden lijkt het een behoorlijke soap te worden.
Ook zij willen echter niet op hun geweten hebben dat de Amerikaanse overheid door hun standvastigheid failliet zou gaan. In het verleden zijn er vaker periodes geweest waarin het schuldplafond een punt van politieke strijd werd en leidde tot moeilijke onderhandelingen in het Congres.
Wat ons betreft laat dat vooral zien hoe fragiel het systeem van fiatvaluta is en dat Bitcoin als store of value een waardig alternatief is voor onder andere de Amerikaanse dollar. Dat het schuldplafond continu verhoogd moet worden zegt genoeg over de uitholling van de waarde van fiatmunten.