changpeng-zhao-cz-binance

Dit is waarom Binance aangevallen wordt door Amerikaanse SEC, cryptomarkt zakt in elkaar

Binance wordt beschuldigd van het niet naleven van de effectenwetgeving. Dat staat in een aanklacht van vandaag van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De SEC klaagt niet alleen Binance aan, maar ook BAM Trading en Binance.US. De cryptomarkt is geschrokken, zo’n beetje elke crypto koers is minimaal 5% gedaald.

Drie essentiële functies zijn overtredingen volgens SEC

Volgens de aanklacht boden Binance en BAM Trading onder leiding van CEO Changpeng ‘CZ’ Zhao onrechtmatig drie essentiële functies op de Binance-platforms aan: beurs, broker en clearingbureau zonder registratie bij de SEC.

SEC: ‘Hoewel de beklaagden op de hoogte waren van de Amerikaanse wetgeving die registratie vereist voor deze functies, kozen ze er bewust voor om dit te omzeilen en zo regelgevend toezicht te ontwijken dat bedoeld was om investeerders en markten te beschermen.’

Volgens de SEC is het stakingprogramma van BAM Trading, dat valt onder de definitie van een effect, een investeringscontract.

CZ staat bovenaan de piramide

De aanklacht beweert ook dat Binance en CEO Changpeng ‘CZ’ Zhao nauw betrokken waren bij het leiden van de Amerikaanse bedrijfsactiviteiten van BAM Trading. Zhao gaf Binance opdracht om bepaalde hoogwaardige Amerikaanse klanten te helpen bij het omzeilen van controles, en dit op heimelijke wijze, omdat Binance niet verantwoordelijk gehouden wilde worden voor deze acties.

Zowel Zhao als Binance hebben actief Amerikaanse investeerders geworven via sociale media, ondanks de aankondiging van Binance in juni 2019 dat het niet langer Amerikaanse investeerders zou bedienen.

Lijst van altcoins

De SEC beschouwt het native token van de Binance Smart Chain, BNB, en de stablecoin BUSD als niet-geregistreerde effecten. Volgens de SEC voldoen de verschillende staking-programma’s van Binance ook niet aan de registratievereisten. Bovendien categoriseert de SEC tokens zoals SOL, ADA, MATIC, FIL, ATOM, SAND, MANA, ALGO, AXS en COTI als “crypto-activa-effecten”.

Niemand is veilig

De groeiende druk van regelgevende instanties op de cryptocurrency-industrie wordt hiermee opnieuw onderstreept. Terwijl cryptocurrency’s steeds populairder worden en mainstream aandacht krijgen, proberen regelgevers wereldwijd de sector te reguleren en investeerders te beschermen. De aanklacht tegen Binance laat zien dat geen enkele speler in de crypto-industrie immuun is voor juridische repercussies.

Binance klaar voor verdediging

Binance staat nu voor de uitdaging om zijn onschuld te bewijzen en de beschuldigingen van de SEC te weerleggen. Het bedrijf zal nauw moeten samenwerken met advocaten en juridische experts om een sterke verdediging op te bouwen. De uitkomst van deze rechtszaak zal niet alleen de toekomst van Binance beïnvloeden, maar van de hele Amerikaanse crypto-industrie.

Binance heeft gereageerd op de aanklacht van de SEC en verklaarde dat de indiening ervan niet gerechtvaardigd is op basis van feiten, wetgeving of het eigen precedent van de commissie.

Het is nu afwachten hoe de rechtszaak zich verder zal ontwikkelen en welke gevolgen dit zal hebben voor Binance en de bredere cryptocurrency-gemeenschap.

Stap over op BLOX

Heb je crypto staan bij Binance, of een exchange zoals het gestopte Litebit en ben je op zoek naar een veilig alternatief? Overweeg dan je coins over te maken naar BLOX. Speciaal voor jou hebben wij de gratis BLOX-overstapservice gelanceerd.

Stap gratis over op BLOX ➜

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Om de crypto industrie te beschermen zou de SEC ook beter gecontroleerd moeten worden want nu lijkt het een ongeleide projectiel die lukraak om zich heen schiet.

    6 juni 2023