Waarom worden tokens van Binance gehaald?

Binance heeft aangekondigd vijf cryptocurrency’s te verwijderen: CloakCoin, Modum, SALT, Substratum en Wings. Met uitzondering van CloakCoin zijn al deze coins het product van een ICO. Op 22 februari worden deze coins gedelist van de beurs. Klanten kunnen tot 22 mei hun coins van de beurs halen.

De Japanse cryptobeurs is een van de grootste ter wereld en heeft een goede reputatie bij traders.

Vijf coins van de beurs af

Eens in de zoveel tijd besluit Binance om coins van de beurs te halen, en dat heeft grote gevolgen voor de investeerders van die coin, maar ook zeker voor de projecten en teams van die coins. Dat lees je ook terug op Coinmarketcap. Binance heeft ongeveer 50 procent uit van het totale handelsvolume van WINGS, SALT en CloakCoin, en meer dan 95 procent van het volume voor Substratum en Modum.

Na de tweet van Binance daalde de marktwaarde van al deze coins binnen enkele uren met 30 procent.

Delist kan einde project betekenen

Veel ICO’s en projecten zijn afhankelijk van de monetaire waarde die hun eigen crypto vertegenwoordigt. Het delisten van zo’n grote beurs kan dus de doodsteek betekenen. Hoewel, veel projecten van tokens die gedelist worden zijn vaak al dood.

Voor HODL’ers van deze tokens is dat ook vervelend, zij zien de waarde van hun portfolio zo afnemen. Maar voor de industrie in zijn geheel is het een goed teken. Een heleboel ICO’s en bijbehorende tokens waren ten tijde van een delist al dood of stervende. Ook worden tokens soms gedelist als het scams blijken te zijn.

Maar waarom worden projecten gedelist

Binance geeft in hun publieke uitingen geen echte uitleg waarom ze een bepaald project van hun platform verwijderen. Maar Binance vraagt wel bepaalde kwaliteitseisen van een project.

Zo kijkt de beurs naar:

  • niveau en kwaliteit van de ontwikkelingen
  • communicatie naar buiten toe
  • is er bewijs van onethisch / frauduleus gedrag
  • wat is de bijdrage aan een gezond en duurzaam crypto-ecosysteem

De token SALT wordt dus van Binance gehaald en het lijkt inderdaad of zij zich niet kunnen meten aan de kwaliteitseisen. SALT is een platform waarop je crypto aan elkaar kan uitlenen. Afgelopen november kwam het project onder verscherpt toezicht van de SEC te staan. Dit was naar aanleiding van beschuldigingen van de community dat SALT oplichterij zou zijn.

Dat geldt ook voor Substratum, zij worden ook beschuldigd van dubieuze praktijken. Een van deze praktijken is dat het team begon te daytraden met de funds opgehaald uit hun ICO. Hoewel, ze hebben zelfs twee ICO’s gehouden om investeringen binnen te harken.

WINGS, een soort ICO voor het evalueren van andere ICO’s, is al langer stervende. Er wordt al een maand niks meer gepost op hun GitHub. Ook voor die periode brachten zij bijna nooit updates uit.

Modum begon goed maar had als speerpunt dat je via hun token mee kon delen in de winst. Dit zorgde voor verscherpte toezicht door de SEC omdat de token dan onder de regelgeving van reguliere securities zou moeten vallen.

De reden waarom CloakCoin is gedelist is wat vager. Deze ICO begon namelijk als een overduidelijke scam maar is in 2016 overgenomen door de community en leek haar leven gebeterd te hebben.

Op lange termijn goed

Larry Cermak van The Block schreef dat deze munten een groot risico vormen voor Binance. Op juridisch gebied maar ook zeker vanwege eventuele reputatieschade.

Wat dat betreft zijn veel kleinere coins en projecten overgeleverd aan de grillen van een grote beurs zoals Binance. Dit is zeker niet de laatste delisting, sommige zullen nog pijnlijker zijn dan de delisting van deze vijf coins. Ook zullen sommige delistings als onrechtvaardig beschouwd kunnen worden en moet vroegtijdig de stekker worden getrokken uit goede projecten.

Maar op de lange termijn is het goed als er zo ruimte wordt gemaakt voor sterkere projecten, die wel het vertrouwen van investeerders hebben.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • hoe geloofwaardig is dit artikel met al die schrijffouten ?

    19 februari 2019
  • Ik zie in het artikel geen fouten. Een zin begin je met een hoofdletter en het vraagteken komt direct na de zin (zonder spatie).

    19 februari 2019