Bitcoin flash crash naar 8.200 dollar komt door fout in algoritme Binance

Gistermiddag om 15:34 crashte de bitcoin koers kortstondig naar 8.200 dollar op de Amerikaanse versie van Binance. Volgens Binance komt dit door een fout in het algoritme. Het probleem lijkt te zijn opgelost, maar benadrukt de problemen die soms kunnen optreden op cryptocurrency-beurzen.

Van all time high… naar yearly low!

Het incident duurde slechts een korte tijd, en het was beperkt tot deze specifieke beurs. Hoewel deze technische fout alleen bij Binance speelde, zag je dat de koersen bij andere beurzen op exact dat tijdstip ook snel ineenstortte. Zonde, want bitcoin werd op dat moment verhandeld tegen een prijs die wel heel dicht bij de all time high aan lag.

De andere beurzen hadden dus ook te maken met een kortstondige daling, maar deze waren niet zo heftig als bij Binance. Op Bitstamp daalde de prijs bijvoorbeeld met ongeveer 2,3%, maar kwam nooit onder de 63.600 dollar.

Fout in handelsalgoritme

Het is onduidelijk waarom de bug is opgetreden, hoewel het lijkt alsof de situatie zichzelf heeft opgelost. In een verklaring per e-mail aan Bloomberg zei Binance.US dat de bug werd opgemerkt door een institutionele handelaar:

‘Een van onze institutionele handelaren gaf ons aan dat ze een bug in hun handelsalgoritme hadden, wat de uitverkoop lijkt te hebben veroorzaakt. We blijven het evenement onderzoeken, maar begrijpen van de handelaar dat ze hun bug nu hebben opgelost en dat het probleem lijkt te zijn opgelost.’

Profiteren van flash crash

Sommige investeerders hebben overigens goed kunnen profiteren van deze flash crash. Een Reddit-gebruiker plaatste een bericht over hoe hij tijdens de crash ongeveer 52.000 dollar verdiende, omdat hij twee maanden geleden een bestelling voor bitcoin plaatste voor 11.000 dollar. Deze order werd gevuld en binnen een paar seconden steeg de koers weer boven de 60.000 dollar.

Bron: Reddit

Dit doet natuurlijk wel wat met de reputatie van Binance.US. De beurs heeft namelijk nu al problemen met toezichthouders, aangezien de CFTC mogelijke handel met voorkennis onderzoekt.

Gebeurt steeds minder

Toch lijkt dit op een incident, vroeger gebeurde dit namelijk veel vaker op verschillende beurzen. Coinbase Pro had hier in 2017 bijvoorbeeld last van, toen daalde de koers van Ethereum binnen een paar tellen van 319 dollar naar 10 cent. Deze miljardenbedrijven hebben er de afgelopen jaren veel aan gedaan om het aantal flash crashes, shutdowns en storingen te minimaliseren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.