Binance bevestigt hack en pauzeert blockchain, mogelijk 600 miljoen dollar buitgemaakt

Vannacht zijn transacties op de blockchain van Binance stopgezet vanwege een grote hack. Volgens sommige analyses gaat het om 600 miljoen dollar aan BNB, de crypto van Binance. Het communicatiekanaal van Binance spreekt over een hack van maximaal 80 miljoen dollar.

Binance heeft blockchain stopgezet

Er is nog geen post-mortem en Binance heeft de problemen nog niet weten op te lossen, dus het is afwachten op een officiële bevestiging van de beurs. Maar dat de blockchain stopgezet is omdat iemand de Binance chain (BSC) heeft gebruikt voor eigen doeleinden, dat moge duidelijk zijn.

“Alle systemen zijn nu stopgezet en we onderzoeken onmiddellijk de potentiële kwetsbaarheid”, tweette Binance. “We weten dat de community zal helpen en eventuele overdrachten zal helpen bevriezen.”

600 miljoen dollar aan Binance coin

Volgens Sam Sun, een onderzoeker bij Paradigm, heeft de hacker de Binance Bridge op de een of andere manier overtuigd om 1 miljoen BNB-tokens te verzenden. Toen het werkte, gebruikte de hacker dezelfde exploit om nog eens 1 miljoen BNB-tokens te verzenden naar een adres dat hij beheert.

Twitter-gebruiker en DeFi-ontwikkelaar ‘foobar’ onderzocht dat adres. Hij claimt dat een aanvaller 2 miljoen BNB heeft gestolen, tegen de huidige BNB koers is dat ongeveer 600 miljoen dollar waard.

“De aanvaller spuwt geld over liquiditeitspools en gebruikt elke brug die ze kunnen om veiligere chains te bereiken.”

Foobar deelde ook een screenshot van een blockexplorer. Deze laat zien dat de hacker 532 miljoen USD aan crypto bezat, verspreid over verschillende blockchains en cryptocurrency’s.

Tether heeft Binance adres op zwarte lijst gezet

Als je het adres bekijkt via de blockexplorer (website om blockchain te bekijken), dan valt op dat het adres is gemarkeerd als onderdeel van de BSC-bridge-hack. Cybersecurity-bedrijf Ancilia heeft deze opmerking toegevoegd. Ook Tether, uitgever van stablecoin USDT, heeft het ontvangstadres op de zwarte lijst gezet.

Onduidelijkheid over waarde coins

De uiteindelijke totale waarde van de hack moet nog worden bepaald en varieert momenteel op basis van hoe de waarde van bevroren versus overgedragen tokens moet worden verantwoord.

Foobar heeft het over 532 miljoen tot 600 miljoen dollar aan coins. Binance zelf tweette maximaal 80 miljoen, maar CZ, de founder van Binance heeft het weer over 100 miljoen dollar.

Changpeng Zao (CZ) heeft een bericht op Reddit gedeeld waar hij de laatste updates van zijn team deelt. Hier worden ook de meer technische details gedeeld.

Voornamelijk neppe cryptocurrency

Hierin valt te lezen dat de hacker in eerste instantie 100 miljoen dollar aan coins heeft weten te bemachtigen, maar deze coins zijn niet echt. ‘Een exploit op een cross-chain bridge, BSC Token Hub, resulteerde in extra BNB,’ legt Zhao uit.

De hack heeft geen coins uit wallets van gebruikers gestolen, maar door de bruggen tussen verschillende blockhains uit te buiten, nieuwe coins gecreëerd. Dat klinkt verwarrend dus hierbij een voorbeeld:

Stel dat je bitcoin wil gebruiken op de blockchain van Binance, dan kun je BTC storten op een speciaal gemaakt adres. Deze coins worden vastgehouden en hetzelfde aantal bitcoin verschijnt op de blockchain van Binance op jouw adres. Zo’n overdracht van de ene blockchain naar de andere wordt een brug genoemd.

Het lijkt of de hacker nieuwe coins op de blockchain van Binance heeft weten te creëren via zo’n brug, zonder een even groot onderpand te storten.

Het verhaal is nog niet afgerond omdat de Binance chain nog gepauzeerd is, en zal ongetwijfeld een hele grote staart krijgen. Houd onze site in de gaten voor het laatste nieuws.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.