Binance herstart de BNB blockchain

Vannacht werd bekend dat de transacties op de blockchain van Binance waren stopgezet vanwege een grote hack. Er gaan verschillende verhalen rond over hoeveel er gehackt is, variërend van ongeveer 80 tot en met 600 miljoen dollar. BNB Chain, de blockchain van de Binance Coin (BNB), werd zojuist hervat.

Wat is er gebeurd?

Hackers probeerden vannacht meer dan een half miljoen aan BNB’s te vergaren. Dit is hen ook gelukt, en dat kwam doordat de ‘brug’ van de blockchain – hier komen we later op terug – werd benut. Hierdoor kon de BNB naar andere ketens worden gestuurd.

De blockchain werd deze ochtend hervat na een nachtelijke hack waarbij meer dan 80 miljoen dollar werd gestolen. Het netwerk werd daarna voor enkele uren stilgelegd.

Blockchain hervat

Er kwam zojuist het nieuws binnen dat de BNB Chain hervat werd. Dit werd bekend na een bericht van het twitteraccount van BNB Chain, waarin het zegt dat het rond half 9 weer operatief was. “De validatoren bevestigen hun status en ook de communautaire infrastructuur wordt verbeterd”, zo tweet het account.

Hoeveel coins zijn gestolen?

DeFi-ontwikkelaar genaamd ‘Foobar’ onderzocht het wallet adres van de diefstal. Hij claimt dat een aanvaller 2 miljoen BNB heeft gestolen, tegen de huidige BNB koers is dat ongeveer 600 miljoen dollar waard is. “De aanvaller spuwt geld over liquiditeitspools en gebruikt elke brug die hij kan om veiligere chains te bereiken.”

Foobar deelde ook een screenshot van een blockexplorer. Deze laat zien dat de hacker 532 miljoen USD aan crypto bezat, verspreid over verschillende blockchains en cryptocurrency’s. Binance zelf tweette maximaal 80 miljoen, maar CZ, de founder van Binance heeft het weer over 100 miljoen dollar.

Er heerst dus wel nog wat onduidelijkheid. Tot nu toe is het nog niet bekend wie de hacker is, waar hij verblijft, of hoe groot de waarde is van het gestolen aantal crypto.

Het bruggetje naar de brug (hoe kon dit gebeuren?)

Als je dit leest, zal je ook wel denken: hoe konden deze fondsen gestolen worden? Dit is gedaan door middel van een zogenaamde ‘brug’. Dit is een overdracht van de ene blockchain naar de andere blockchain. In werkelijkheid ontvangt zo’n brug bepaalde coins (van de ene kant), en stuurt andere coins verder (naar de andere kant). Om deze overdracht te bevestigen, is een ‘bericht’ nodig om het goed te keuren.

“Er was een bug in de manier waarop de Binance Bridge (de brug) bewijzen verifieerde waardoor aanvallers willekeurige berichten [om de overgang goed te keuren] hadden kunnen vervalsen”, verklaarde een beveiligingsanalist op twitter. Dit is de hackers uiteindelijk twee keer gelukt.

De hack heeft dus geen coins uit wallets van gebruikers gestolen, maar door de bruggen tussen verschillende blockhains uit te buiten, nieuwe coins gecreëerd. Je kan het zien alsof een winkelier denkt dat hij het geld ontvangen heeft – wat niet gebeurd is – maar de producten aan de klant meegeeft.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.