Binance krijgt boete van de Nederlandsche Bank (DNB)

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een boete gegeven aan de grootste crypto exchange van de wereld: Binance. Het bedrijf bood namelijk diensten aan in Nederland, zonder dat het hiervoor een vergunning had. Het resultaat van deze actie is een boete ter waarde van 3,3 miljoen euro.

Waarom een inschrijving bij DNB?

Sinds 21 mei 2021 geldt er voor cryptodienstverleners een registratieplicht bij de DNB. De reden hiervoor is dat de DNB denkt dat er een verhoogd risico is op witwassen en het financieren van terrorisme. Wanneer deze registraties er niet zouden zijn, is het moeilijker om ‘criminele geldstromen’ te controleren volgens de bank.

Als er dus geen registratie wordt gemaakt bij DNB, is een bedrijf illegaal bezig en moet de cryptodienstverlener een boete betalen.

De hoogte van het bedrag

Het standaardbedrag voor deze boetes ligt op de 2 miljoen euro, maar Binance kreeg iets meer. De internationale cryptomarkt heeft een handelsvolume van 13,7 miljard per dollar per dag, dus die zou dit makkelijk kunnen betalen.

De boete had ook wat hoger kunnen zijn. De hoogst mogelijke boete voor deze zaak is een bedrag van 4 miljoen euro. Deze valt echter wat lager uit aangezien Binance in de tussentijd wel al een aanvraag heeft gedaan voor een inschrijving bij de Nederlandsche Bank. Binance is ook altijd transparant geweest volgens DNB.

Binance in hoger beroep

Binance kreeg al een waarschuwing in augustus 2021 en ontving de betreffende boete op 25 april. Het is tot nu toe nog niet bekend waarom DNB dit vandaag pas bekend maakt, terwijl het al bijna 3 maanden geleden is dat de boete werd uitgegeven.

De crypto exchange is het niet eens met de boete en maakt bezwaar, zo staat in de verklaring die de DNB vandaag uitbracht. Hierin staat dat Binance op 2 juni in beroep is gegaan; dit verhaal krijgt dus nog een staartje.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.