Categories: Exchanges

Binance overwoog het terugdraaien van de bitcoin blockchain

Changpeng Zhao (CZ), directeur van Binance, heeft overwogen om de bitcoin blockchain terug te draaien om de Binance hack ongedaan te maken. Dat laat hij weten op Twitter. Uiteindelijk heeft hij dit toch niet gedaan, na overleg met een aantal belanghebbenden in de cryptowereld:

Huh, de bitcoin blockchain terugdraaien?

Dat kan toch helemaal niet, transacties zijn toch definitief? Niet helemaal.

Transacties op de bitcoin blockchain kunnen wel degelijk ongedaan gemaakt worden. Maar dan moet Binance wel meer dan de helft van de totale rekenkracht in bezit hebben. Oftewel, meer dan de helft van de rekenkracht van alle bitcoin miners die alle transacties op de bitcoin blockchain verwerken.

Deze miners kunnen dan werken aan een alternatieve transactieketen. Eentje waarbij de hack van Binance nooit heeft plaatsgevonden. Als er consensus wordt bereikt over deze keten, dan geldt de alternatieve transactieketen voortaan. De hacker staat dan met lege handen. Het terugdraaien van de blockchain op deze manier wordt een re-org genoemd.

Maar haast is daarbij wel geboden, hoe langer je ermee wacht hoe complexer het terugdraaien wordt. Om de tien minuten wordt er namelijk een nieuw blok met transacties toegevoegd aan de bitcoin blockchain. Op een gegeven moment wordt het niet meer rendabel om een re-org uit te voeren.

Weerstand in de community

Dit plan van Binance liep echter al snel op weerstand. Het terugdraaien van de bitcoin blockchain kan de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van het netwerk schaden. Daarnaast kan het zorgen voor een splitsing in de community van bitcoin.

Dit soort splitsing zagen we eerder ook bij Ethereum en Ethereum Classic, bij het DAO-incident in 2016. Bij dit incident was er ook sprake van een hack, en werd er ook gespeeld met de gedachte om de transactieketen terug te draaien.

Het verschil was dat dit toen wel doorging. Ethereum draaide de transatieketen terug en de hack heeft nooit plaatsgevonden. De andere keten bleef ook doorgaan onder de naam Ethereum Classic. De community was daarmee opgesplitst.

Bitcoin blockchain niet terugdraaien

Changpeng Zhao wil dit risico niet lopen, en besloot de bitcoin blockchain niet terug te draaien. Binance zal de getroffen gebruikers zelf terugbetalen uit het SAFU-fonds. Dat is een fonds dat is opgericht om dit soort ongevallen terug te betalen.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving.

Recent Posts

Manny ‘Pacman’ Pacquiao lanceert cryptocurrency PAC op exchange GCOX

Fans van bokskampioen Manny Pacquiao hebben reden om deze week feest te vieren. De ster lanceert zijn PAC-token op het…

56 minuten ago

Strijd tussen Bakkt en CME lijkt losgebarsten. Wie wint de bitcoin future?

Bakkt heeft aangekondigd om bitcoin future contracten aan te bieden tegen dollars. Hiermee willen ze de concurrentie aangaan met CME…

4 uur ago

Patrick Kluivert en Roberto Carlos betrokken bij gouden cryptocurrency ‘piramidespel’ Karatbars

Patrick Kluivert, Lothar Matthäus en Roberto Carlos. De naam en faam van deze drie oud-voetballers zijn misbruikt door de Karatbit…

5 uur ago

‘Verkoop je aandelen in Amazon en koop bitcoin’

Mark Yusko hield een keynote speech op de Digital Asset Summit, waar hij het publiek een simpel maar controversieel advies…

1 dag ago

Gaan de koersen van altcoins binnenkort vlammen?

Bitcoin doet het goed in 2019. De koers is van januari tot het toppunt dit jaar gestegen met bijna 270…

1 dag ago

De decentrale revolutie waar bitcoin de vuist van is, aldus Toon Schraven bij de Telegraaf

Marketing manager Toon Schraven van BTC Direct was gisteren te gast bij de wekelijkse Crypto Update van De Telegraaf. In…

1 dag ago