Categories: Exchanges

Binance overwoog het terugdraaien van de bitcoin blockchain

Changpeng Zhao (CZ), directeur van Binance, heeft overwogen om de bitcoin blockchain terug te draaien om de Binance hack ongedaan te maken. Dat laat hij weten op Twitter. Uiteindelijk heeft hij dit toch niet gedaan, na overleg met een aantal belanghebbenden in de cryptowereld:

Huh, de bitcoin blockchain terugdraaien?

Dat kan toch helemaal niet, transacties zijn toch definitief? Niet helemaal.

Transacties op de bitcoin blockchain kunnen wel degelijk ongedaan gemaakt worden. Maar dan moet Binance wel meer dan de helft van de totale rekenkracht in bezit hebben. Oftewel, meer dan de helft van de rekenkracht van alle bitcoin miners die alle transacties op de bitcoin blockchain verwerken.

Deze miners kunnen dan werken aan een alternatieve transactieketen. Eentje waarbij de hack van Binance nooit heeft plaatsgevonden. Als er consensus wordt bereikt over deze keten, dan geldt de alternatieve transactieketen voortaan. De hacker staat dan met lege handen. Het terugdraaien van de blockchain op deze manier wordt een re-org genoemd.

Maar haast is daarbij wel geboden, hoe langer je ermee wacht hoe complexer het terugdraaien wordt. Om de tien minuten wordt er namelijk een nieuw blok met transacties toegevoegd aan de bitcoin blockchain. Op een gegeven moment wordt het niet meer rendabel om een re-org uit te voeren.

Weerstand in de community

Dit plan van Binance liep echter al snel op weerstand. Het terugdraaien van de bitcoin blockchain kan de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van het netwerk schaden. Daarnaast kan het zorgen voor een splitsing in de community van bitcoin.

Dit soort splitsing zagen we eerder ook bij Ethereum en Ethereum Classic, bij het DAO-incident in 2016. Bij dit incident was er ook sprake van een hack, en werd er ook gespeeld met de gedachte om de transactieketen terug te draaien.

Het verschil was dat dit toen wel doorging. Ethereum draaide de transatieketen terug en de hack heeft nooit plaatsgevonden. De andere keten bleef ook doorgaan onder de naam Ethereum Classic. De community was daarmee opgesplitst.

Bitcoin blockchain niet terugdraaien

Changpeng Zhao wil dit risico niet lopen, en besloot de bitcoin blockchain niet terug te draaien. Binance zal de getroffen gebruikers zelf terugbetalen uit het SAFU-fonds. Dat is een fonds dat is opgericht om dit soort ongevallen terug te betalen.

Frank Smits

Midden 2017 kwam ik voor het eerst in aanraking met bitcoin en crypto in het algemeen. Eerst vanwege de koers, nu omdat ik geloof dat bitcoin een essentieel onderdeel van een nieuwe digitale samenleving gaat worden.

Recent Posts

Litecoin en Grin werken samen aan MimbleWimble

De halving hype van litecoin is inmiddels wegge√ębd en de FOMO is afgenomen. Maar dat betekent niet dat er niet…

6 uur ago

Boeven gefilmd terwijl ze bitcoin geldautomaat stelen uit winkelcentrum

Twee dieven zijn op de vlucht nadat ze op heel relaxte wijze een bitcoin geldautomaat hebben gestolen. Dit gebeurde in…

24 uur ago

Bitcoin weekoverzicht, over Bakkt, zinkend schip Libra en Venezuela

Er is deze week weer veel gebeurd. In dit overzicht blikken wij samen met BLOX terug op het meest opmerkelijke…

1 dag ago

Bitcoin koers analyse: breekt prijs in september eindelijk uit?

Voor velen zit de vakantie er inmiddels op, de gevarendriehoek hoeft niet meer gebruikt te worden. Of toch wel? In…

2 dagen ago

John McAfee wordt gek van negatievelingen: koersdaling bitcoin boeit niet, doe normaal!

De afgelopen dagen is de koers van bitcoin weer ouderwets op en neer aan het gaan. De prijs dook zelfs…

2 dagen ago

Chainalysis lanceert eerste realtime alerts voor verdachte cryptocurrency transacties

Chainalysis is een blockchain-analysebedrijf, met een wereldwijde reputatie. Nu hebben ze een nieuwe dienst ontwikkeld, ze geven realtime¬†waarschuwingen voor verdachte…

2 dagen ago