Categories: Exchanges

Binance overwoog het terugdraaien van de bitcoin blockchain

Changpeng Zhao (CZ), directeur van Binance, heeft overwogen om de bitcoin blockchain terug te draaien om de Binance hack ongedaan te maken. Dat laat hij weten op Twitter. Uiteindelijk heeft hij dit toch niet gedaan, na overleg met een aantal belanghebbenden in de cryptowereld:

Huh, de bitcoin blockchain terugdraaien?

Dat kan toch helemaal niet, transacties zijn toch definitief? Niet helemaal.

Transacties op de bitcoin blockchain kunnen wel degelijk ongedaan gemaakt worden. Maar dan moet Binance wel meer dan de helft van de totale rekenkracht in bezit hebben. Oftewel, meer dan de helft van de rekenkracht van alle bitcoin miners die alle transacties op de bitcoin blockchain verwerken.

Deze miners kunnen dan werken aan een alternatieve transactieketen. Eentje waarbij de hack van Binance nooit heeft plaatsgevonden. Als er consensus wordt bereikt over deze keten, dan geldt de alternatieve transactieketen voortaan. De hacker staat dan met lege handen. Het terugdraaien van de blockchain op deze manier wordt een re-org genoemd.

Maar haast is daarbij wel geboden, hoe langer je ermee wacht hoe complexer het terugdraaien wordt. Om de tien minuten wordt er namelijk een nieuw blok met transacties toegevoegd aan de bitcoin blockchain. Op een gegeven moment wordt het niet meer rendabel om een re-org uit te voeren.

Weerstand in de community

Dit plan van Binance liep echter al snel op weerstand. Het terugdraaien van de bitcoin blockchain kan de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van het netwerk schaden. Daarnaast kan het zorgen voor een splitsing in de community van bitcoin.

Dit soort splitsing zagen we eerder ook bij Ethereum en Ethereum Classic, bij het DAO-incident in 2016. Bij dit incident was er ook sprake van een hack, en werd er ook gespeeld met de gedachte om de transactieketen terug te draaien.

Het verschil was dat dit toen wel doorging. Ethereum draaide de transatieketen terug en de hack heeft nooit plaatsgevonden. De andere keten bleef ook doorgaan onder de naam Ethereum Classic. De community was daarmee opgesplitst.

Bitcoin blockchain niet terugdraaien

Changpeng Zhao wil dit risico niet lopen, en besloot de bitcoin blockchain niet terug te draaien. Binance zal de getroffen gebruikers zelf terugbetalen uit het SAFU-fonds. Dat is een fonds dat is opgericht om dit soort ongevallen terug te betalen.

Frank Smits

In de zomer van 2017 kwam ik voor het eerst in aanraking met bitcoin en crypto in het algemeen. Ik vind het ongelofelijk interessant om er elke dag meer over te leren, en vind het nog leuker om erover te schrijven!

Recent Posts

  • Bitcoin
  • Koers

Derde bitcoin block halving in 2020, wat is de invloed op de koers?

Over een jaar is het zover: de bitcoin block halving. Misschien zegt dit je helemaal niets, het is eigenlijk ook…

4 uur ago
  • Blockchain

Tim Draper haalt voor Unstoppable Domains 4 miljoen dollar op

Een nieuwe financieringsronde van Unstoppable Domains heeft 4 miljoen dollar opgeleverd. Het doel is om een een register voor domeinnamen…

6 uur ago
  • Wallet

Rabobank stopt met bitcoin wallet Rabobit

Ook de Rabobank werkt niet meer aan een eigen cryptocurrency wallet. Dat meldt The Next Web. Vorig jaar in februari…

23 uur ago
  • Bitcoin

Ron Paul: “De Amerikaanse dollar is een bubbel, bitcoin is het alternatief”

In een recent interview met Yahoo Finance noemt Ron Paul de Amerikaanse dollar 'een bubbel'. In 1998 was Ron Paul…

1 dag ago
  • Bitcoin

De koers van bitcoin bereikt in mei 10.000 dollar, betere investering dan aandelen

Blockchain consultant Michael Spencer doet rake uitspraken. Hij denkt dat het altseizoen is begonnen en dat bitcoin deze maand nog…

1 dag ago
  • Bitcoin

Europese verkiezingen stemwijzer: wat vindt de Nederlandse politiek van bitcoin en blockchain?

De Europese verkiezingen komen er weer aan, op wie ga jij stemmen? Om het jou makkelijker te maken, hebben wij…

2 dagen ago