Het einde van Bitcoin? De controverse rondom BIP 119 uitgelegd

BIP 119 is een verbetervoorstel voor bitcoin, maar de vraag is of dit bitcoin wel echt verbetert. Mocht het voorstel worden geïmplementeerd, dan zou dit kunnen beperken hoe, wanneer en aan wat bitcoin wordt uitgegeven. Tegenstanders zijn van mening dat dit de inwisselbaarheid (fungibility) van bitcoin aantast. De kracht van het netwerk is dat je juist zonder enige censuur bitcoin kan verzenden naar welk walletadres dan ook.

Bestedingsvoorwaarden op je bitcoin

Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 119 plaatst convenanten of bestedingsvoorwaarden op bitcoin. Je zou dit kunnen vergelijken met smart contracts op Ethereum en andere blockchains. Dit zou betekenen dat een bepaalde hoeveelheid sats (kleinste hoeveelheid van een bitcoin) die naar een adres van een gebruiker wordt verzonden, alleen kan worden uitgegeven als aan de bestedingsvoorwaarden is voldaan.

Een bepaalde op-code in BIP 119 zou beperkingen opleggen aan een transactie. Als Bitcoin van adres A naar adres B wordt verzonden, kan “B” het alleen naar een goedgekeurde lijst met adressen sturen na ontvangst van de coins. Aangezien dit twee verschillende UTXO-types creëert, heeft dit invloed op de fungibility van Bitcoin.

Bitcoin zou voor iedereen gelijk moeten zijn

Bitcoin wordt beschouwd als een fungibel actief omdat elke eenheid vergelijkbare functionaliteit en kwaliteit heeft. Het maakt niet uit of je bitcoin A of bitcoin B gebruikt om een auto te kopen, beide hebben dezelfde eigenschappen. De introductie van een convenant dat de eigenschappen van sommige bitcoins verandert, waar ze kunnen worden uitgegeven en overgedragen, zou zorgen voor twee verschillende activaklassen.

In theorie zou dit kunnen betekenen dat regelgevende instanties en overheden transacties kunnen beperken tot alleen door hun goedgekeurde adressen, wat er weer voor zorgt dat ze deze bitcoins en bijbehorende transacties kunnen volgen. Dit schaadt de privacy van gebruikers en zorgt ervoor dat de ene gebruiker meer vrijheid heeft dan de andere. Het hele idee van bitcoin is juist dat er vrijelijk transacties uitgevoerd kunnen worden, zonder beperkingen en waar iedereen gelijk is.

Bescherming tegen hack en betalingen inplannen

Het argument vóór de introductie van BIP 119 is dat het de bitcoin van gebruikers zou kunnen beschermen tegen hack of diefstal. Daarnaast kan je op deze manier betalingen inplannen. Het voorstel komt van Jeremy Rubin, een bitcoin-ontwikkelaar en oprichter van Judica. Met die gedachte is niet veel mis, maar de implementatie laat duidelijk te wensen over. Hij wil BIP 119, ook bekend als CheckTemplateVerify (CTV), via een soft fork implementeren.

Op dit moment is de programmeerbaarheid van bitcoin transacties grotendeels beperkt tot het basisniveau. Met Bitcoin Script kan een programmeur bijvoorbeeld beperken wat kan worden gedaan voordat een transactie wordt uitgegeven. Daarnaast kan met een tijdslot een aantal blokken worden ingesteld vanaf wanneer de bitcoin weer besteed kan worden. Een voorbeeld: miners kunnen hun blockreward pas uitgeven nadat 100 blokken verstreken zijn.

De dood van Bitcoin

Schrijver Andreas Antonopoulos denkt dat BIP 119 de potentie heeft om Bitcoin te doden, zeker als recursieve convenanten mogelijk zijn. Een recursief convenant is wanneer een programmeur niet alleen de volgende transactie beperkt, maar ook “het op zo’n manier beperkt dat het de transactie erna beperkt, wat de transactie erna beperkt, enz,” aldus Antonopoulos.

Door bijvoorbeeld een recursief convenant te gebruiken, zou een programmeur de lijst met adressen kunnen beperken waar bitcoin in de toekomst naar verzonden kan worden. Op deze manier zou die specifieke bitcoin niet langer fungibel zijn en zich onderscheiden van andere bitcoins die naar iedereen kunnen worden verzonden.

Een gesloten systeem

Een goedgekeurde lijst, ofwel een witte lijst, impliceert dat er ook een zwarte lijst komt, waar overheden bepaalde adressen op zouden kunnen zetten. Dit wordt nog enigszins opgevangen doordat ontvangstadressen constant verandert kunnen worden. Hiermee kan je de zwarte lijst vermijden, maar moet je er alsnog voor zorgen dat je nieuwe adres op de witte lijst terecht komt.

“En dan krijg je in wezen PayPal, alleen niet erg schaalbaar”, zei Antonopoulos. “Dit is hoe je Bitcoin doodt.”

Vooralsnog weinig steun

Rubin, de ontwikkelaar van het voorstel, zegt dat BIP-119 klaar is en heeft hij gevraagd om de upgrade te implementeren via het snelle proefproces, waarbij miners drie of vier maanden de tijd zouden hebben om hun steun voor het voorstel te melden. Als gedurende deze periode meer dan 95% van de miners gedurende een periode van twee weken voor het voorstel stemmen, wordt het geactiveerd.

Om een ​​voorstel te implementeren, heeft het echter massale steun nodig van gebruikers, ontwikkelaars, wallets en exchanges – niet alleen van miners. Op dit moment lijkt het voorstel geen overweldigende steun te krijgen van al deze bitcoingebruikers, aldus Antonopoulos.

Hoe kijk jij tegen dit voorstel aan? Laat het weten in de comments.

Delen:
Tags

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Een slecht plan. Bitcoin is ontworpen om juist niet te zijn wat het nu kan worden.
  Het zou BTC veranderen in een soort CBDC en de vrijheid van gebruikers voor altijd verpesten.

  8 mei 2022
 • Totaal idioot! Wat snap je dan van BTC? Je snapt wat code kan, logica en algoritmes.

  8 mei 2022
 • No way. No f’ing way.

  8 mei 2022
 • Dit zou echt een regelrechte ramp zijn. Geld is een ruilmiddel, en daar hoort niemand tussen te zitten. Eigenlijk is het hele geldsysteem gigantisch uit de hand gelopen, daarom zou Bitcoin een oplossing kunnen zijn.

  Nu gaan opnieuw mensen mee bemoeien die zich er vooral niet mee moeten bemoeien, dit is precies waar het al eerder door fout gelopen is. Gezien betalen met goud wat lastig kan zijn, is de crypto-wereld een mooie oplossing. De Euro zal verder in waarde dalen, en zit vast in een onbetrouwbaar systeem.

  8 mei 2022
 • Dit is de laatste nagel aan de kist.
  Hack en scam zijn nou eemaal een eigenschap die horen bij een dergelijk systeem.
  Dit was slechts een probleem voor domme mensen die de veiligheids regels niet respecteerden.
  Strength in Numbers is wat Bitcoin groot heeft gebracht en dit word nu klakkeloos aan de kant geschoven en overruled by n00bs die zeer zeker niet weten waar ze mee bezig zijn.

  Vaarwel Bitcoin.

  9 mei 2022
 • Goed plan. En als Bitcoin dit niet aan kan, dan maar verdwijnen. Good riddance!

  9 mei 2022
  • 👍

   10 mei 2022
 • Is zeer slecht plan

  9 mei 2022
 • Ik zeg binnen 3 maanden op 60000 dollar, en dan heeft niemand het hier over.

  9 mei 2022
 • Vaarwel Bitcoin. De wereld beter maken deed je toch niet. En wel in tegendeel. Uiteindelijk doel blijkt sowieso altijd te zijn geweest : enkelen alles ten nadele vn al de rest, die met “the bag” blijft zitten. Een ideaal gesofesticeerd piramidespel, dat zeker…

  9 mei 2022
 • Laten we het niet op deze wijze omschrijven, want wie wijs is weet natuurlijk allang dat de grip op de geld stroom, de geldstroom die rechtstreeks in de tegenhangers van de Bitcoin hun persoonlijke wallet verdwijnt. En ja hoor…Laat dit nou net de groep zijn die tegen is,.

  Nooit ….. of beter gezegd al lang een concept klaar hebben/hadden liggen,.de angst dat ze moeten delen, de angst dat hun kaartenhuis instort.

  De wereld zal nooit eerlijk zijn of worden, daar wordt wel voor gezorgd zit er maar niet over in

  10 mei 2022
 • Dit wordt een ramp voor de gewone gebruikers, die zullen weg gaan blijven schat ik in. Degenen die hiervan zullen profiteren zijn dezelfde als die momenteel profiteren van de aandelenmarkt: rijke zakenlui, verder niemand.

  11 mei 2022