Bank of International Settlements: ‘Centrale banken moeten geen eigen cryptocurrency gaan uitgeven’

Agustin Carstens, voorzitter van de Bank of International Settlements (BIS), adviseert centrale banken om geen eigen cryptocurrency te ontwikkelen. Dat zei hij in een speech in Dublin op vrijdag 22 maart. Je kan de BIS zien als de centrale bank van de centrale banken.

Dat zit zo: ieder land heeft een eigen centrale bank. Europa heeft daarnaast de Europese Centrale Bank, dat is de bank die euro’s bijdrukt. De BIS staat boven al deze centrale banken.

Central Bank Digital Currency

Een cryptocurrency van een centrale bank wordt ook wel een CBDC genoemd. Dat staat voor Central Bank Digital Currency. Carstens adviseert centrale banken om dit soort munten niet uit te geven, omdat dit een bankrun zou kunnen veroorzaken. Mensen gaan in dat geval dan massaal over naar de cryptomunt van de centrale bank en gaan weg van commerciële banken. Commerciële banken hebben dan een liquiditeitsprobleem, en dat ontwricht het bankensysteem, en dat vindt Carstens geen goed idee.

‘Centrale banken moeten niet zomaar een rem zetten op innovaties. Maar ze moeten ook niet vol gas geven zonder op de verkeersregels te letten,’ sprak Carstens in beeldspraak over CBDC’s en centrale banken.

Ironisch

De woorden van Carstens tijdens de speech in Dublin zijn ergens wel een beetje ironisch. Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen zijn namelijk juist ontwikkeld als alternatief op het huidige bankensysteem. De anonieme bedenker van bitcoin stelde een systeem voor waarbij gebruikers direct van persoon tot persoon betalingen kunnen versturen zonder dat hier een derde partij voor nodig is.

Als we redeneren vanuit dit gedachtegoed is een CBDC dan ook een overbodig middel; het is een betaalmiddel dat nog steeds wordt uitgegeven door een centrale partij.

BIS tegen bitcoin

Het mag overigens ook geen verrassing zijn, Agustin Carstens is zelf flink tegenstander van bitcoin. In februari dit jaar noemde hij bitcoin nog ‘een combinatie van een bubbel, een Ponzi-schema en een milieuramp.’ Ook zei Carstens dat centrale banken moeten voorkomen dat bitcoin een onderdeel wordt van het financiële stelsel. Als reden geeft hij dat bitcoin te vaak gebruikt wordt voor illegale transacties. Hij benoemde hier de vier meest voorkomende stigma’s van bitcoin.

Of het ook waar is? Bitcoin steeg en daalde hard, maar is niet waardeloos. En volgens een Amerikaans congreslid: ‘cold hard cash is still king’ bij illegale transacties.

Wat vind jij van CBDC’s? Laat het weten in een reactie!

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.