BIS: ‘Toepassingen zoals Libra van Facebook kunnen risico vormen voor banken’

De BIS (Bank of International Settlements) maakt zich zorgen. Grote techbedrijven zoals die financiële diensten aanbieden vormen een risico voor de bankensector. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan Libra van Facebook. Dat blijkt uit een rapport van de BIS van 23 juni.

De BIS is een internationale financiële instelling gevestigd in Zwitserland. Het is het overkoepelend orgaan voor 60 centrale banken wereldwijd. Ook de Europese Centrale bank valt bijvoorbeeld onder toezicht van de BIS.

Libra kan internationale betalingen makkelijker maken..

In het rapport heeft de BIS het ook over Libra, de cryptomunt van Facebook. De BIS geeft toe: innovaties zoals Libra kunnen internationale betalingen makkelijker maken. Daarnaast hebben meer mensen toegang tot het beheren van hun eigen financiën met Libra.

Facebook kan met Libra handig gebruik maken van haar datanetwerk, stelt de BIS. Gebruikers van Libra kunnen dan eenvoudiger geld beheren, zonder dat zij een bank nodig hebben. In het Engels wordt dat mooi verwoord als Banking the Unbanked.

..maar zorgt ook voor risico’s

Toch maakt de BIS zich zorgen: ‘Deze voordelen zorgen tegelijkertijd voor risico’s en uitdagingen.’ Deze uitdaging ligt zowel bij techbedrijven als bij toezichthouders. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan het beheren van gegevens en het waarborgen van privacy.

De BIS merkt ook op dat grote techbedrijven een serieuze concurrent kunnen gaan vormen voor de gevestigde financiële instellingen. Deze ontwikkeling gaat dan ten koste van de traditionele bankensector en financiële instellingen.

Het rapport van de BIS zelf teruglezen? Dat kan hier.

Lees hier andere reacties over Libra

Op dinsdag 18 juni publiceerde Facebook het whitepaper voor Libra. Dit nieuws zorgde voor veel commotie. Niet alleen in de cryptowereld, maar ook daarbuiten. De BIS heeft in haar rapport nu dus haar zorgen geuit. Maar niet alleen de BIS spreekt zich uit tegen Libra. Wereldwijd wordt er veel gesproken over het plan van de social-media gigant.

Lees alle reacties

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.