Centrale Bank Zweden wil internationaal innovatiecentrum cryptocurrency’s in eigen land

De Riksbank wil de innovatiehub voor digitale valuta van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) hosten. Deze centrale bank van Zweden begon in februari met het testen van een eigen centrale bank digitale valuta (CBDC).

Geld nodig

De Riksbank kondigde dit nieuws aan op 6 maart en merkte op dat de bank, om de hub in Zweden te kunnen vestigen, een aantal maatregelen zou moeten nemen om de activiteit te financieren.

Een van de voorstellen is een wijziging van de Sveriges Riksbank Act, waarbij het Zweedse parlement om goedkeuring wordt gevraagd om de activiteiten van internationale organisaties te financieren.

De Riksbank heeft het parlement gevraagd om dergelijke activiteiten vijf jaar lang en tegen maximaal 30 miljoen Zweedse kronen (2,75 miljoen euro) per jaar te medefinancieren. Althans, als de BIS er ook voor kiest om de hub in Zweden op te zetten.

Zwitserland, Singapore en Hong Kong

De BIS heeft zich in de loop van 2019 hardgemaakt voor de BIS Innovation Hub. Het doel is om een plek te hebben waar alle centrale banken kennis kunnen delen en vergaren om het wereldwijde betalings- en financiële systeem te versterken.

Eerdere voorgestelde plaatsen waar dit soort globale teams kunnen samenwerken waren Zwitserland, Singapore en Hong Kong.

Past bij Zweden

Dat Zweden dit naar zich toe wil trekken lag wel in de lijn der verwachting. Een innovatiecentrum voor CBDC’s sluit aan bij de toenemende digitalisering van betalingsdiensten in het land. De Riksbank zegt ook dat het gebruik van contant geld snel daalt.

De centrale bank zegt ook dat ze op dit moment een voordeel hebben vergeleken met hun concullega’s uit andere landen. Daarom is het cruciaal dat de hub in hun land wordt opgezet, zodat anderen hun kennis kunnen overnemen.

Het Zweedse Riksbank berichtte in december 2019 voor het eerst over hun plannen voor een eigen CBDC, de e-krona. Om het platform te bouwen, werken ze samen met het Ierse Accenture. Op 20 februari begon Zweden met het testen van de e-krona en kondigde aan dat deze proef een jaar duurt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.