Bitcoinbedrijf BIT Mining verhuist naar Kazachstan na Chinees verbod
Het oorspronkelijk in Shenzhen gevestigde BIT Mining is druk doende om China te verlaten naar aanleiding van het door de overheid uitgevaardigde verbod op het minen van cryptocurrency’s. Daarbij lijkt BIT Mining zijn oog te hebben laten vallen op het aan China grenzende Kazachstan, waar de energie relatief goedkoop is.
In een aankondiging liet BIT Mining gisteren weten dat het een miljoenendeal heeft gesloten om 2.500 mining rigs te kopen die in Kazachstan aan het werk gezet moeten worden. Deze nieuwe vloot aan miners volgen de bijna 8.000 mining rigs die het bedrijf momenteel al heeft draaien in Kazachstan of op transport heeft richting het land. Met de nieuwe aankoop moet de capaciteit van BIT Mining oplopen tot 458 petahashes per seconde.
Vlucht uit China in volle gang
Waarschijnlijk is BIT Mining niet de enige Chinese miner die momenteel bezig is om de operaties te verplaatsen naar het buitenland. Veel partijen in het land zijn in moeilijkheden gebracht door het plotselinge besluit van de overheid om het minen van bitcoin op grote schaal te verbieden in China. Wat met de ontwikkeling van de digitale yuan als monetair controlemiddel en ultieme tegenhanger van bitcoin geen strategie is die niemand had verwacht van de Chinese overheid.
Het lijkt erop dat niet alleen miners moeten vrezen voor het einde van hun operaties in China, want ook de grote beurzen in het land houden rekening met maatregelen vanuit de overheid. Zowel OKEx als Huobi zijn van plan om hun in China gevestigde ondernemingen op te doeken en naar andere jurisdicties te verplaatsen. Waarschijnlijk grotendeels om zich te wapenen tegen de onzekerheid die momenteel heerst in het land.
China staat erom bekend de bevolking op alle mogelijke manieren te controleren en beïnvloeden en daar past een oncontroleerbare munt als bitcoin niet bij. Het wordt interessant om te zien hoe deze situatie zich verder ontwikkelt en hoe Westerse overheden en media hierop gaan reageren. De dominantie van Chinese miners in het netwerk werd namelijk altijd gezien als een negatief punt voor bitcoin.
Kazachstan lokt miners met gunstige wetgeving
Hoewel een groot deel van de miners uit China hun weg lijken te vinden naar het Amerikaanse Texas, zijn er andere jurisdicties die momenteel hun best doen om de industrie naar zich toe te trekken. In Kazachstan heeft de wetgever recent bijvoorbeeld besloten dat lokale banken rekeningen mogen openen voor cryptobedrijven. Een proces dat vandaag de dag in veel landen nog relatief lastig is.
Los van BIT Mining heeft ook de grote producent van mininghardware Canaan afgelopen maand aangekondigd te zijn begonnen met mining in Kazachstan. Daarbij maken ze gebruik van hun eigen Avalon miners. Waarmee ze niet alleen producent zijn van mining hardware, maar nu dus ook zelf zijn begonnen met minen. Wat ze mogelijk een kostenvoordeel oplevert ten opzichte van de concurrentie.
Interessant is dat Canaan in juni van dit jaar ook al een service center opende in Kazachstan om lokale klanten te ondersteunen met het after-sales traject. Wat maar aangeeft dat de industrie in Kazachstan flink aan het groeien is, anders neem je als beursgenoteerde partij die stap niet.