Bitcoin moet dit weekend kiezen tussen 10.000 en 13.000 dollar

Gisteren steeg bitcoin binnen een paar minuten naar 11.600 dollar (9.754 euro). Deze stijging (en daling helaas) gebeurde tijdens de speech van Jesse Powell, voorzitter van de Federal Reserve. Hij sprak over het inflatiebeleid van de Verenigde Staten. Lang duurde het feest niet, bitcoin is inmiddels weer terug op het oude niveau.

Eigenlijk was dit nog maar een rotje, wanneer kunnen we het echte vuurwerk verwachten?

Falling wedge kan bitcoin naar 11.870 dollar brengen

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van bitcoin. Op deze grafiek zien we een falling wedge, een koersformatie die kan leiden tot een stijging. Een falling wedge herken je door twee dalende trendlijnen die elkaar opzoeken. Breekt de koers aan de bovenkant uit, dan is het koersdoel zo groot als de opening aan de linkerkant. In dit geval betekent dat de prijs kan toenemen tot ruim 11.870 dollar (9.980 euro).

Maar er zijn beren op de weg

Geen letterlijke beren, maar investeerders die hopen op een koersdaling noem je beren (bears). Deze beren lijken nu wat meer de overhand te krijgen vergeleken met de positivo’s. Dat zie je op onderstaande grafiek terug, elke candle stelt vier uur voor.

De rode lijn die door de grafiek loopt is het voortschrijdend gemiddelde (moving average) van de afgelopen 50 candles. Deze lijn wordt door analisten vaak gebruikt als een meebewegende ondersteuning en dynamische weerstand. Begin augustus was de moving average nog een sterke ondersteuning, maar nu is het juist een flinke weerstand. Bij de rode pijlen zie je dat het de koers twee keer niet is gelukt om deze weerstand te doorbreken.

Onze verwachting van bitcoin

Wat verwachten wij nu van de bitcoin koers? De falling wedge is een positief teken, deze formatie kan de koers naar 11.870 dollar duwen (9.980 euro). Aan de andere kant is de weerstand op de 50-moving average geen goed teken. Om een beter beeld te krijgen van de koers zoomen we uit op de grafiek, je kijkt nu naar de dagkoers van bitcoin van februari tot en met nu.

Op de daggrafiek is bitcoin uit een driehoek gebroken (oranje). Net als bij een falling wedge is het koersdoel zo groot als de opening aan de linkerkant. Je ziet dat de koers eigenlijk al aan de onderkant van de driehoek uitgebroken is, maar nog niet met overtuiging. Een snelle stijging door een uitbraak uit een falling wedge kan de koers weer terug de driehoek in stuwen.

Kijken we naar de oranje driehoek, dan zijn er twee prijzen belangrijk om in de gaten te houden. In het positieve scenario stijgt de koers naar ongeveer 13.100 dollar (11.018 euro), in het negatieve geval daalt bitcoin  naar 10.035 dollar (8.440 euro).

Zo’n grote beweging lijkt vergezocht, maar het is al een tijd lang relatief rustig rondom bitcoin. In onze analyse van maandag lees je waarom de kans dan alleen maar groter wordt dat de koers hard gaat stijgen of dalen.  De komende dagen wordt het dus spannend welke richting bitcoin kiest!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.