Waarom bitcoin volgende week 10.000 dollar waard kan worden

Wat een week! Op donderdag vloog de koers met 20 procent omhoog, een beweging die we in tijden niet meer hebben gezien. Alle verliezen tijdens de coronacrisis zijn daarmee verleden tijd. Wat kunnen we van komende dagen verwachten? Kleine spoiler, misschien dat 10.000 dollar haalbaar is!

Boven de moving average

Je kijkt hieronder naar de dagkoers uitgedrukt in dollars, van april vorig jaar tot en met nu. De groene lijn die dwars door de grafiek loopt is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200 dagen. Dat klinkt willekeurig, maar het is een lijn die vaak door analisten gebruikt wordt. Er is zelfs een lekker technische naam voor, de 200-dagen Moving Average. De koers staat nu boven deze lijn, en dat is erg positief!

De beweging van de koers ten opzicht van deze 200-dagen Moving Average kan je namelijk veel vertellen over de trend. Stijgt de koers boven de groene lijn uit, dan is dat vaak het startschot voor een langdurige opwaartse trend. Toen de prijs op 2 april vorig jaar door de lijn schoot, was dat het startschot voor een koersexplosie van 200 procent! Eind juni werd toen het hoogtepunt van 13.900 dollar (12.690 euro).

En begin dit jaar gaf de stijging boven de 200-dagen Moving Average nog een toename van 20 procent aan. Even konden we genieten van een bitcoinkoers hoger dan 10.000 dollar (9.130 euro). Maar de uitbraak van het coronavirus zorgde voor een economische schok wereldwijd, en ook bitcoin ontkwam er niet aan. De koers zakte naar het dieptepunt van dit jaar, 3.800 dollar (3.500 euro).

Op dit moment bevindt de koers zich weer boven de groene lijn. Wie weet dat bitcoin deze keer voor meer vuurwerk kan zorgen, zeker met de bitcoin block halving in het vooruitzicht.

Ook op langere termijn is het momentum positief

Ook op langere termijn ziet de toekomst van bitcoin er rooskleuriger uit. We zoomen flink uit op de grafiek, je kijkt naar de weekgrafiek van 2016 tot en met nu. De indicator eronder is de Relative Strength Indicator. Omdat de grafiek op weekniveau is geschaald geeft deze indicator je inzichten over het momentum op lange termijn. De RSI is nu boven de 52, en dat is een goed teken!

De RSI geeft dus het momentum aan van de koers, het is een indexcijfer tussen de 0 en de 100. Bevindt de RSI zich boven de paarse band? Dan is de koers te hard gestegen, en kunnen we een daling verwachten. Maar bevindt bitcoin zich in een stijgende trend, dan komt de RSI vaak niet onder de 52 terecht. Dit hebben we op de RSI aangegeven met de grijze streep.

Een RSI boven de 52 is dus heel mooi, het geeft aan dat de koers zich in een langdurig stijgende trend bevindt. Even leek het begin dit jaar ook die kant op te gaan, maar door alle economische ontwikkelingen zakte de prijs verder terug. Nu staat de RSI op weekniveau dus boven 52, en samen met de komende halving kan dit een katalysator zijn voor een nieuwe bull run.

Het belang van de bitcoin block halving

Oké, waarom gaat het al twee keer in deze analyse over de bitcoin block halving? Dat komt omdat deze gebeurtenis een grote impact kan hebben op de koers. Tijdens de bitcoin (block) halving wordt de beloning voor bitcoinminers gehalveerd van 12,5 bitcoins naar 6,25 bitcoins. Deze beloning is tegelijkertijd de instroom van nieuwe bitcoins op de markt. De halving heeft dus direct invloed op het (nieuwe) aanbod op de markt.

En van economieles weet je misschien nog wel dat de prijs wordt bepaald door de balans tussen vraag en aanbod. Blijft de vraag gelijk, maar neemt het (nieuwe) aanbod af? Dan stijgt de prijs. In het verleden werden de grootste stijgingen behaald na de halving. Zal dat deze keer ook zo zijn?

Dat zou zomaar kunnen. Maar er zijn ook analisten die geloven dat de halving al is ingeprijsd. Dat betekent dat investeerders ruim vooraf rekening houden met dit evenement. Er wordt nu al volop ingekocht, en dat heeft nu al invloed op de prijs. Volgens deze analisten kan de prijsactie na de halving daarom alleen maar tegenvallen.

Of dat ook zo is, valt te betwijfelen. De discussie of de halving is ingeprijsd lijkt nieuw, maar al voordat de eerste halving een feit was werd erover gesproken. Het is te hopen dat byronbb zijn bitcoin heeft gehouden, ten tijde van zijn post was bitcoin nog 11 dollar (1o euro). 

Onze verwachting van de komende dagen

Terug naar de koers op korte termijn, wat kunnen we van de komende dagen verwachten? Hieronder zie je de dagkoers in dollars, de verticale groene balk geeft het moment van de bitcoin block halving aan. Zoals altijd schetsen we twee scenario’s, bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Op donderdag deed bitcoin een poging om 9.400 dollar (8.600 euro) te doorbreken, maar helaas zonder resultaat. Dat is wel jammer, want het is een belangrijk niveau. Op de grafiek geven we dat niveau aan met de groene balk. Zowel in 2019 als begin dit jaar was dit een ondersteuning geweest.

Breekt bitcoin boven de 9.400 dollar, dan kan deze prijs opnieuw een ondersteuning worden en kunnen we onze ogen richten op de psychologische grens van 10.000 dollar (9.120 euro).

Bearish
Maar wat als de koers daalt? Dan is de oranje balk de eerste belangrijke zone, op 8.000 dollar (7.300 euro). Zakt de koers ook daardoorheen, dan wordt 7.400 dollar (6.750 euro) waarschijnlijk de nieuwe ondersteuning. Dit niveau geven we aan op de grafiek met de rode balk.

Wat denk jij? Gaat de koers binnenkort naar 10.000 dollar?


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Aandacht aandacht aandacht een gevaarlijk virus is ontsnapt uit een laboratorium in Wuhan China

    1 mei 2020
  • Wat is dat nu weer

    4 mei 2020