Bitcoin kan dalen tot 10.000 dollar, goed dat FTX juist nu valt

Bobby Lee zegt dat het juist goed is dat partijen die het slechte met crypto voor hebben, juist nu van de markt worden verwijderd. Maar dit heeft als gevolg dat Lee verwacht dat de Bitcoin koers zou kunnen dalen tot 10.000 dollar.

Bitcoin kan dalen tot 10.000 dollar

Lee is een van de oprichters van crypto-exchange BTCC uit Hong Kong, in een interview met Bloomberg Markets Asia spreekt hij over de val van FTX en wat dat kan betekenen voor de Bitcoin koers.

‘Bitcoin is gedaald tot onder de 16.000 dollar. Eerder heb ik gezegd dat het waarschijnlijk tot 15.000 zal zakken. Gezien de omvang van de FTX, kan de bodem zelfs liggen op 13.000 of zelfs 10.000 dollar. Dat wordt een heel, heel drastische crash.’

Veel hangt af van hoe andere crypto-bedrijven zich staande weten te houden, of juist omvallen.

‘Zoals we in de markt weten, kijken we de afgelopen week naar de problemen van Genesis, een van de belangrijkste brokers op de cryptomarkt. Dus als er iets ergs mee gebeurt of als er iets ergs gebeurt met de USDT stablecoin, dan kunnen er over een paar weken veel slechtere prijzen komen.’

Regelgeving om slechte partijen tegen te houden

Lee zegt dat er als jonge industrie nog veel knelpunten moeten worden opgelost, waaronder een gebrek aan regelgeving en tal van slechte partijen. Hij zegt dat het een goede zaak is dat de FTX-instorting nu gebeurt in plaats van over een paar jaar.

‘De cryptomarkt is cyclisch, net als elke andere markt. En deze slechte acteurs – en ik heb het over FTX en deze exchanges die niet goed lopen vanwege een gebrek aan regulering en reguleringsarbitrage – deze slechte acteurs moeten worden weggespoeld. Dit is opnieuw, dit is een zeer, zeer jonge markt.’

Op naar het tweede decennium

De crypto-industrie is nog niet zo oud, er zijn maar een handvol bedrijven die langer dan 10 jaar bestaan.

‘Crypto-exchanges bestaan ​​al ongeveer 10 jaar. En voor een wereldwijde activaklasse is 10 jaar slechts een oogwenk. We hebben dus wereldwijd meer regulering nodig en het zal tientallen jaren duren voordat deze markt volwassen is.’

Het eerste decennium ligt achter ons, het tweede decennium van crypto is net begonnen.

‘We hebben net ons eerste decennium achter de rug. We zitten nu in ons tweede decennium. En in zekere zin is het best goed dat het FTX-ding nu gebeurde in plaats van een paar jaar later. Je zou kunnen zeggen dat het al te laat is gebeurd. Het is al in miljarden dollars aan verliezen en dat soort dingen. Maar als de problemen niet waren opgekomen, als het nog een paar jaar was doorgegaan, had het over vier, vijf, tien jaar erger kunnen zijn.’

‘Dus we moeten gewoon dit vroege stadium van amateurs in crypto overleven.’

Wat betekent faillissement van FTX?

Er zijn een aantal ernstige beschuldigingen van wanpraktijken ingediend bij FTX. Een van de beschuldigingen is dat het klanten- en bedrijfsfondsen gebruikte om Alameda Research financieel te ondersteunen.

FTX heeft samen met 130 zuster- en dochterondernemingen het faillissement van het type Chapter 11 aangevraagd in de Verenigde Staten. Talrijke andere belangrijke spelers in de crypto-industrie hebben ook faillissement aangevraagd, de laatste hiervan is BlockFi.

Advocaten verwachten dat het vele jaren kan duren voordat 5 miljoen gebruikers van FTX hun geld terugkrijgen. Deze coins zijn toevertrouwd aan een ogenschijnlijk gereguleerde, ‘goede’ bewaarder.

Dit geldt niet alleen voor FTX, maar voor alle grote faillissementen die een Chapter 11 procedure ondergaan. Dit kan je zien als een soort gedwongen reorganisatie waarbij gebruikers gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar iets van hun investering terug zien.

De vele faillissementen en de vlaag van incompetentie bij deze grote, internationale spelers heeft de crypto-industrie enorme reputatieschade opgeleverd. Bitcoin moet heel erg zijn best doen om niet verder te zakken tot de beoogde 10.000 dollar, laat staan om een stijging in te zetten.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.