bitcoin 100000

Kan bitcoin prijs echt 100.000 dollar worden? En zo ja, hoe dan?

Kan bitcoin de magische grens van 100.000 dollar bereiken? Misschien wel, maar er zijn dan wel een paar factoren om rekening mee te houden. David McNeal zette ze uiteen, hieronder een samenvatting.

De bitcoin block halvening vindt plaats in mei 2020

Ongeveer om de vier jaar worden de beloningen voor het minen van nieuwe bitcoins gehalveerd. Hierdoor komen er dus de helft minder nieuwe bitcoins bij. Op dit moment verdienen miners gemiddeld 1800 bitcoins per dag. Dit wordt teruggebracht tot 900 bitcoins in 2020. Doordat er minder bitcoin beschikbaar worden in het circulerende aanbod, maar de vraag hoogstwaarschijnlijk onverminderd blijft groeien, kan de halvering als prijskatalysator dienen.

De volgende halvering in mei 2020 wordt de derde halvering. De eerste halvering vond plaats in november 2012. Na 4 jaar vond de tweede halvering plaats in juli 2016. Beide halveringen waren het begin voor meer media aandacht voor bitcoin, hogere acceptatie en een aanzienlijke prijsstijging.

Bij bitcoin hebben de vorige halveringen goed uitgepakt voor de prijs. Bij litecoin gebeurde afgelopen zomer het tegenovergestelde. De koers zakte na de halvering in elkaar omdat miners hun litecoin verkochten.

Vraag en aanbod

Het is ook aannemelijk dat speculanten al investeren in bitcoin, voordat de halvering ook maar heeft plaatsgevonden, juist om te anticiperen op die halvering. Dat kan zorgen voor een piek in de vraag naar bitcoin, in aanloop naar de halvering.

De prijs van elk product wordt bepaald door de vraag en het aanbod op de open markt. Houd daarom de vraag naar bitcoin bij op alle markten. Dat is heel moeilijk, want buiten de grote en bekende exchanges speelt ook veel. Denk aan over-the-counter en peer-to-peer verkoop. De toename van het handelsvolume heeft een directe relatie met zowel vraag als prijsstijging.

Hoewel het aanbod van beschikbare bitcoin zal afnemen, zal de vraag dat niet doen. En als de vraag toeneemt ten opzichte van het aanbod, stijgt de prijs.

Inflatie speelt mee

De waarde van bitcoin wordt ook bepaald door inflatie. De inflatie van bitcoin is nu lager dan die van de Amerikaanse dollar en zal volgend jaar zelfs lager worden dan die van goud.  In 2024 zakt de inflatie onder de 1% en deze zal langzaamaan richting nul gaan, daarna gaat de inflatie onverbiddelijk richting nul. Het is geen gekke gedachte dat de dollarprijs van bitcoin exponentieel stijgt, naarmate het aantal in omloop zijnde dollars exponentieel stijgt.

Bitcoin wordt ook wel een veilige haven voor waarde genoemd. Je ziet nu al mensen in landen met een slecht monetair beleid waarde opslaan in bitcoins. Vroeger had alleen goud deze functie (en in mindere mate zilver) maar het is goed dat er een beter alternatief bij is gekomen. Traditioneel gezien, beweegt de prijs van een veilige haven anders dan de prijsbeweging van verbruiksgoederen.

Veilige havenactiva hebben trage, geleidelijke, neerwaartse prijsbewegingen als het economisch gezien goed gaat. Gaat het slecht met de economie dan zie je massale, opwaartse waarderingen.

Instituties lopen warm voor crypto

David McNeal schrijft dat er momenteel iets meer dan twee miljard dollar in crypto zit. Een onderzoek van JPMorgan (Amerikaanse bank) wees uit dat voor elke nieuwe 1 miljard dollar die in cryptocurrency wordt gepompt, de totale marktkapitalisatie met 50 miljard dollar stijgt.

Voor zover deze logica klopt, zou dit betekenen dat de werkelijke hoeveelheid fiat dat de afgelopen jaren in crypto is geïnvesteerd, slechts 2% is van wat het alle cryptocurrency’s waard zijn. Momenteel is de marketcap van alle coins bij elkaar 200 miljard dollar. Dat zou betekenen dat er slechts 4 miljard echte dollars in crypto zit.

Stel dat Bitcoin 30.000 dollar waard wordt en een marktkapitalisatie van $ 240 miljard bereikt, dan is de marketcap van de hele cryptomarkt 1 triljoen dollar. McNeal zegt dat er maar 20 miljard dollar nodig is dit jaar, omdat elke 1 miljard ervoor zorgt dat de hele marketcap met 50 miljard stijgt.

Hij denkt ook dat BAKKT, Fidelity en ETF’s hier makkelijk 10 miljard aan kunnen toevoegen, waardoor de cryptomarkt vijf keer in waarde toeneemt. Voeg kleine investeerders, bitcoin whales hier aan toe en we zitten op 20 miljard dollar, ofwel een marketcap van 1 triljoen dollar.

McNeal rekent uit dat als bitcoin 100.000 dollar waard wil worden, de marketcap voor bitcoin 2 biljoen dollar moet zijn. Dit is ongeveer een kwart van de marktkapitalisatie van goud en 1/7 van de Amerikaanse geldhoeveelheid. Modellen op basis van stock to flow suggereren dat 100.000 dollar vóór 2024 kan worden bereikt.

Hij concludeert dat de halvening alleen al zorgt voor een waarde van 10.000 dollar. In 2020 moet 30.000 dollar haalbaar zijn. Het volgende valt eigenlijk uit de lucht maar McNeal durft zelfs te beweren dat bitcoin in 2021 200.000 dollar waard kan worden.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Jaja, Bitcoin & Friends krijgen dezelfde waarde als de hele Amerikaanse economie. Lieve lezertjes: gebakken lucht kan best veel teweegbrengen, maar Bitcoin krijgt steeds meer kenmerken van het eerste beste mlm piramidespel.
  Laat instappen is dan een grote vergissing.

  30 november 2019
 • Heerlijk zo’n verhaal te lezen van David McNeal waarbij ik mij als eerste afvraag of hij überhaupt naar school is geweest?
  De gemaakte opmerkingen slaan stuk voor stuk helemaal nergens op. Geen werkelijke onderbouwing oid. Bij een halvering in 2020 verdubbeld het aantal Bitcoins. Normaliter werkt een lagere koers positief, maar dan moeten er wel ‘gelovigen’ bijkomen. China werkt tegen en er zit 0,00 intrinsieke waarde in de Bitcoin alleen geloof en digitale bytes. Geen economie, geen belastingbetaler steunt de Bitcoin.
  100.000 US$ is in mijn ogen één utopie want dan moeten er kopers zijn die deze prijs willen betalen
  Wellicht na een 50 tal halveringen zou dit in 2090 wel mogelijk kunnen zijn, maar wat is 100.000 us$ dan nog waard. Wellicht kun je er een ijsje mee kopen.
  Als escape voor landen met valuta problemen is het een mogelijke oplossing. Echter met de hoge volatiliteit van Bitcoin blijft het speculeren.
  Ik voorzie meer een koers van us$ 3.000 voor halvering ipv us$ 10.000 maar wellicht stijgt het aantal ‘gelovigen’ in deze virtuele ‘munt’.

  1 december 2019
 • Het kan 100x wezen dat het aanbod in bitcoins in de komende jaren steeds minder wordt, ik geloof echter niet dat het aantal speculanten gelijk zal blijven, ik zie eerder een afname van het aantal speculanten tot uiteindelijk 0.
  En we weten het allemaal, als er geen speculanten meer zijn dan zal de waarde van een bitcoin 0,- worden.

  3 december 2019
 • Arno, wezen zijn kinderen die opgroeien zonder ouders.
  Ik verwachten eenzelfde bekrompen visie van de heren zoals de gemiddelde nederlandse boer.
  Geen inzicht en geen visie, en zoals Arno geen opleiding genoten.
  Maar wat zijn het speculanten.

  21 juni 2020