Technische analyse: Bitcoin houdt stand en richt zijn pijlen op 10.800 dollar

Voorlopig geeft bitcoin nog niet op! Het is de cryptocurrency dit weekend gelukt om boven 10.000 dollar (8.452 euro) te blijven. Ook andere coins tonen de eerste tekenen van herstel, meer daarover lees je in dit artikel. Maar wat gaat bitcoin de komende dagen doen?

Sterke steun

Blijft de koers boven 10.000 dollar (8.452 euro), dan is dat een positief signaal voor de toekomst. Dat zie je op de daggrafiek hieronder, je kijkt naar de koers van februari tot en met nu. Al die tijd is 10.000 dollar, de horizontale groene lijn, een sterke weerstand. Eind juli lukte het bitcoin eindelijk om af te rekenen met dit niveau. Lukt het bitcoin nu om de weerstand om te slaan in een ondersteuning? 

Op langere termijn is dat ook positiever. Je kijkt nu naar de weekgrafiek van bitcoin, van midden 2017 tot en met nu. De rode pijlen geven aan dat 10.000 dollar ook in het verleden moeilijk te doorbreken was. Wie weet is dit wel de eerste grote daling waarbij bitcoin boven 10.000 dollar blijft. 

Herstel is mogelijk

We zoomen een stuk verder in op de grafiek, want op korte termijn zien we iets positiefs. Je kijkt nu naar de grafiek van eind augustus tot en met nu, elke candle stelt vier uur voor. De indicator onder de koers is de Relative Strength Index (RSI), deze geeft het momentum weer van de koers. Positieve divergentie kan ertoe leiden dat de prijs op korte termijn kan stijgen.

Oké, positieve divergentie klinkt misschien als hocus-pocus, maar het principe is simpel. De bodems van de bitcoin koers worden lager (schuin aflopende lijn), terwijl de bodems van de RSI hoger worden (schuin oplopende lijn). Vaak is dat een teken dat de prijs herstelt.

Met kop en schouders

Daarnaast kan een inverse head and shoulders ervoor zorgen dat de koers naar 10.830 dollar (9.147 euro) gaat. Hoe dat zit, leggen we onder de grafiek uit.

Wat is een inverse head and shoulders? De vorm zit al in de naam: de koersbeweging lijkt op een hoofd en schouders, maar dan ondersteboven:

  • Eerst zie je dat de koers een dal vormt, dat is de linkerschouder (eerste groene lijn).
  • Dan vormt zich de bodem, dat is het hoofd (tweede groene lijn)
  • Daarna zie je de rechterschouder. Deze ligt op ongeveer hetzelfde niveau als de linkerschouder (derde groene lijn).

Belangrijk is ook de neckline. Dit is het niveau waaruit de koers moet stijgen, op de grafiek aangegeven met de schuine rode lijn. Breekt de koers niet uit de neckline, dan kunnen we niet spreken van een inverse head and shoulders.

Bij een uitbraak uit een inverse head and shoulders is het prijsdoel zo groot als de ruimte tussen de neckline en de laagste bodem (het hoofd). In dit geval betekent dit dat de koers naar 10.830 dollar (9.147 euro) kan gaan.

Wat gaat bitcoin doen de komende dagen?

De komende dagen wordt het spannend om te zien of bitcoin 10.000 dollar (8.452 euro) kan vasthouden als ondersteuning. Je kijkt hieronder naar de dagkoers van bitcoin, van eind april tot en met nu. We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Als de inverse head and shoulders uitkomt, is het eerste koersdoel 10.830 dollar (9.147 euro), de gestreepte groene lijn op de grafiek. Lukt het bitcoin om verder te stijgen, dan is 11.100 dollar (9.374 euro) de volgende weerstand. Dit was in augustus juist een belangrijke ondersteuning.

Bearish
Maar wat als bitcoin onder 10.000 dollar (8.452 euro) duikt? Dan wordt 8.800 dollar (7.432 euro) een belangrijke prijs om in de gaten te houden. In onze analyse van vrijdag las je dat veel traders op BitFinex daar hun kooporders hebben staan. Het is daarom goed mogelijk dat dit de volgende bodem is voor bitcoin.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.