Bitcoin richting 10.000 dollar?!

Deze week komt de bitcoin koers weer op stoom. En vooral woensdag was spectaculair, bitcoin schoot in een dag met bijna zeven procent omhoog. Kan bitcoin dit weekend dan eindelijk die magische 10.000 dollar bereiken? Of gaat de koers eerst nog omlaag?

Bitcoin koers klimt trapsgewijs

Sinds het begin van dit jaar bevindt bitcoin zich in een stijgende trend. Afgelopen dinsdag schreven we dat de koers zich in een kanaal beweegt, dat is de ruimte tussen twee evenwijdige trendlijnen.

Maar er is nog iets wat opvalt. Elke keer als bitcoin een top bereikt, vormt die top later een nieuwe bodem. De koers klimt omhoog alsof het op een trap loopt, tree voor tree. Maar dan net een beetje anders, elke keer een voetje terug voordat bitcoin verder omhoog gaat.

Blijft dit patroon zich herhalen? Dan kan het zijn dat de koers eerst teruggaat naar 9.500, voordat bitcoin naar de 10.000 dollar gaat. Dat is namelijk de vorige top van 30 januari.

Maar het blijft bitcoin, dus het zou ons ook niets verbazen als de koers de komende dagen in één keer doorschiet naar 10.000 dollar.

Na 10.000 dollar kan het hard gaan

Komt er eerst een dip of gaat de koers direct naar ‘10k’? Hoe dan ook, het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn dat de koers de magische grens van 10.000 dollar aantikt. In onze valuta is dat 9.120 euro, dat klinkt gelijk een stuk minder spectaculair.

Maar als we naar de grafieken kijken, dan zien we dat de 10.000 dollar wel degelijk belangrijk is. Het dient als een belangrijke psychologische grens voor veel traders. Is dit niveau eenmaal doorbroken? Dan kan de koers hard omhoog gaan. Dat zien we aan de hand van twee voorbeelden.

De eerste keer dat bitcoin de 10.000 dollar doorkruiste was in december 2017. Toen duurde het zeventien dagen voordat de koers naar het hoogtepunt van 19.600 dollar schoot. Dat is bijna een verdubbeling van die 10.000 dollar!

Ook opvallend is dat bitcoin deze stijging pas heeft ingezet nadat de koers de dag afsloot boven de 10.000 dollar. Daarvoor heeft bitcoin twee gefaalde pogingen gedaan om door 10.000 dollar te breken. Dat zie je aan de eerste en de tweede candle op de grafiek. Op dat moment was dit niveau nog een sterke weerstand.

De tweede keer was in juni 2019. Toen werd de top sneller bereikt, maar was de stijging minder spectaculair. Maar nog steeds mooi als je precies op de dag kocht dat bitcoin de 10.000 dollar brak. In slechts vijf dagen nam de waarde van bitcoin met bijna veertig procent toe!

Golden cross komt langzaam in zicht

Op de grafiek zien we nog iets wat erg positief kan uitpakken voor de bitcoin koers. Er lijkt binnenkort een golden cross te komen, en dat is volgens het boekje een heel goed teken. Een golden cross is een kruising tussen twee Moving Averages die vaak een structurele waardestijging aangeeft.

Een Moving Average (MA) is het bewegend gemiddelde van de koers over een bepaalde tijd. Op de grafiek hieronder zie je de 50-dagen MA in het rood en de 200-dagen MA in het groen. Stijgt de rode lijn boven de groene lijn uit? Dan noem je dat een golden cross.

Op de grafiek zie je dat de rode lijn goed op weg is om boven de groene lijn uit te komen. De vorige keer dat dat gebeurde was het begin van een flinke stijging richting 13.800 dollar (12.600 euro).

Het tegenovergestelde van een golden cross is een death cross. Dat klinkt wel heel heftig, maar ik heb de term ook niet verzonnen. Bij een death cross duikt de 50-dagen MA onder de 200-dagen MA. En dat is vaak een teken dat de koers voor een langere periode kan dalen.

Op de grafiek hierboven zie je bijvoorbeeld dat de death cross de daling inluidde van 10.000 dollar naar 3.000 dollar (2.700 euro). De tweede death cross was minder heftig, toen daalde bitcoin met 27 procent naar 6.500 dollar (5.800 euro).

Wat kunnen we van de koers verwachten?

Spannend! Gaat bitcoin 10.000 dollar halen of niet? En krijgen we eerst een correctie naar 9.500 dollar of groeit de koers direct door? Omdat de bal rond is beschrijven we twee scenario’s, bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
We zijn er nu wel heel dichtbij! Nog een paar honderd dollar voordat bitcoin de 10.000 dollar (9.120 euro) bereikt. Dat is de eerstvolgende weerstand die bitcoin moet overwinnen.

Daarna is 10.500 dollar (9.600 euro) een realistische weerstand. Dat is namelijk de bovenkant van het kanaal wanneer bitcoin in hetzelfde tempo groeit.

Bearish
Maar wat als bitcoin daalt? Dan komt 9.500 dollar (8.700 euro) in beeld, op de grafiek aangegeven met de blauwe balk. Dit was de vorige top van bitcoin, die nu als ondersteuning kan dienen.

En zakt bitcoin zelfs daardoor, dan komt de 200-dagen Moving Average in beeld als ondersteuning. Dat is vaak het laatste redmiddel in een bull market als deze. Die lijn bevindt zich nu rond 8.840 dollar (8.070 euro).


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.