Bitcoin breekt record en kan in komende weken naar 15.000 dollar

Sinds vorige week donderdag heeft bitcoin de stijgende lijn weer te pakken! De cryptocurrency is door de sterke weerstand van 10.800 dollar (9.286 euro) gebroken. Wat kunnen we nu van bitcoin verwachten? We kijken niet alleen naar de korte termijn, maar ook na de lange termijn.

Bitcoin staat langer dan ooit boven 10.000 dollar

We trappen af met een record: nog nooit heeft de bitcoin koers zo lang onafgebroken boven 10.000 dollar (8.598 euro) gestaan. Al 63 dagen op rij sluit bitcoin de dag af boven deze psychologische grens. Dat betekent dat de koers 63 dagen op rij in ieder geval na 23:59 boven 10.000 dollar staat.

Dit is langer dan het vorige record in 2017 en 2018. Voegt verder niets toe aan deze analyse, maar wel leuk om te weten 😉

Er komt volatiliteit aan

Kijken we naar de Bollinger Bands-indicator, dan kunnen we binnenkort een grote beweging verwachten. Je ziet hieronder de dagkoers van bitcoin.

De band om de koers heen is de Bollinger Bands-indicator. Deze indicator geeft aan hoe beweeglijk de koers is. Het idee erachter is dat er altijd een grote beweging komt, na een langere periode van rust.

Wanneer de bovenste en onderste lijnen van de indicator samenkomen noem je dit een Bollinger Band squeeze (op de grafiek aangegeven met de pijltjes). Na een squeeze gaat de koers vaak hard omhoog of omlaag.

Een Bollinger Bands squeeze zegt overigens niets over de richting van deze koersbeweging. Het kan beide kanten opgaan.

Driehoek geeft stilte voor de storm aan

Aan welke grote beweging moet je dan denken? We kijken naar dezelfde dagkoers van bitcoin, maar dan uitgezoomd op de grafiek. Op dit moment beweegt de koers in een grote symmetrische driehoek. Het koersdoel na een uitbraak van zo’n driehoek is vaak even groot als de ‘opening’ aan de linkerkant (de blauwe pijl). In dit geval kan bitcoin bij een positieve uitbraak naar 15.045 dollar (12.942 euro) en bij een uitbraak naar beneden naar 6.547 dollar (5.632 euro).

Op lange termijn ziet toekomst er positief uit

De vraag is dus of de koers naar boven of naar beneden uitbreekt. Om die vraag te beantwoorden, kan het ook nuttig zijn om naar de lange termijn te kijken. Je ziet hieronder de weekgrafiek van bitcoin, vanaf eind 2013 tot en met nu.

Eind juli dit jaar is de koers uit een trendlijn gebroken die over de toppen van 2017 en 2019 loopt. Daarna daalde de prijs hard, zocht de trendlijn opnieuw op, en stuiterde omhoog. Dat zie je op de grafiek hierboven aan de tweede cirkel. Dit proces noem je het testen van de trendlijn, en deze test is succesvol geweest. De koers is namelijk niet onder de lijn uitgebroken, en dat is een erg positief signaal.

Iets vergelijkbaars gebeurde in augustus 2015, de eerste cirkel op de grafiek. Ook toen testte bitcoin de dalende trendlijn met succes. Dat was het begin van een lange bull run richting de top van bijna 20.000 dollar (17.200 euro).

Herhaalt de geschiedenis zich? Dan zitten we nu op ongeveer hetzelfde moment als augustus 2015. In dat geval moet het beste nog komen. We zijn benieuwd!

Wat gaat bitcoin de komende dagen doen?

Maar goed, dat is de lange termijn. Wat gaat bitcoin deze week doen? Daarvoor kijken we naar de reeks van Fibonacci. Dat is een reeks getallen die overal wordt gebruikt, bijvoorbeeld in film en fotografie, maar ook in de technische analyse. Daar komt het goed van pas om weerstanden en ondersteuningen te bepalen.

Hoe vind je deze reeks op de bitcoin grafiek? Op de koersgrafiek trek je een lijn van de hoogste top tot aan de bodem. De lijnen ertussen zijn de verhoudingen zoals Fibonacci ze al in de Middeleeuwen beschreef.

Je kijkt hieronder naar de vier-uursgrafiek van bitcoin. De gekleurde lijnen geven de getallen van Fibonacci weer, de zwarte lijnen die naar elkaar toe lopen is de driehoek die we in het begin van de analyse hebben besproken. We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief). 

Bullish
Blijft bitcoin stijgen, dan kan de koers naar 11.150 dollar (9.589 euro). Dat is de dikke groene lijn op de grafiek, en het 0.5 Fibonacci-niveau. Dit valt samen met de bovenste lijn van de driehoek, dus dit kan een sterke weerstand zijn.

Bearish
Maar wat als bitcoin daalt? Dan wordt 10.450 dollar (8.986 euro) waarschijnlijk een ondersteuning, de rode lijn op de grafiek. Dat is het 0.236 Fibonacci-niveau, en tegelijkertijd de onderkant van de driehoek.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Dus het punt van het verhaal is: niemand weet wat er gaat gebeuren 😉

    28 september 2020