Bitcoin presteert beter dan goud, aandelen en obligaties in 2019

Het jaar en het decennium zijn beide bijna voorbij, tijd om terug te kijken naar de beste investering van je leven. We kijken naar hoe bitcoin presteerde in 2019 in verhouding tot goud, aandelen, olie en obligaties. Ook blikken we terug op het afgelopen decennium.

De lat ligt te hoog

Het lijkt soms alsof iedereen die geen crypto heeft, de koers van bitcoin en andere cryptocurrency’s tegen een veel te hoge lat leggen. Zij hebben eind 2017, begin 2018 nog te vers op hun netvlies staan. Met dat beperkte referentiekader lijkt het alsof de koersen van cryptocurrency al een tijdje in mineur zijn.

Maar niets is minder waar. Vrijwel alle grote cryptocurrency’s hebben een goed jaar én een goed decennium achter de rug. Bitcoin is een van ‘s werelds toonaangevende beleggingscategorie voor jaarlijkse prestaties. Het rendement is veel hoger dan bij Amerikaanse aandelen, grondstoffen en obligaties.

Ryan Alfred van Digital Assets Data is het daar mee eens: ‘Terugkijkend op de prestaties van de top tien large-caps (Bitwise 10) in vergelijking met andere grote activaklassen, zien we dat ze het goed doen.’

Hierboven leggen we de procentuele groei van bitcoin naast die van olie, S&P 500 (Amerikaanse aandelenmarkt), obligaties (US 10 jaar) en goud.

Sinds het begin van 2019 is bitcoin met 105% gestegen. Olie met 15%, S&P 500 met 22%, goud met 14% en het rendement op obligaties is juist gedaald met 30%.

Tot maart ging het nog enigszins gelijk op. Op de obligaties na groeiden alle activa klassen gestaag. Maar vanaf begin april liet de koers van bitcoin zijn concurrenten achter zich. Alsof je een lawinepijl afsteekt terwijl de rest met rotjes speelt.

We begonnen het decennium in een crisis

In 2009 zat de wereld nog midden in een financiële crisis. In dat jaar werd bitcoin ook geïntroduceerd. Sinds het begin van het decennium groeide de S&P 500 met liefst 369%. Ook de Dow Jones Industrial Average heeft een goed decennium achter de rug met een stijging van 326% in dezelfde periode.

En bitcoin? Tja… als je er heel vroeg bij was dan lees je dit artikel waarschijnlijk vanuit je eigen ruimteschip of op je privéstrand. Vanaf maart 2010 steeg de koers met 12 miljoen procent!

Het succes van de prijs van bitcoin kan waarschijnlijk worden toegeschreven aan de volgende kenmerken: hoge volatiliteit en liquiditeit, waardoor traders snel en gemakkelijk kunnen handelen tussen digitale en fiat-valuta’s.

Mocht je deze verbluffende cijfers niet geloven hieronder de koers van de brave index van bitcoin. Deze index is een verzameling van alle beurzen en hiermee kan je het verst terugkijken.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.