Dit is waarom Bitcoin knallend 2021 in gaat

Wie gaat er winnen, Donald Trump of Joe Biden? Eigenlijk maakt dat niet uit, want uiteindelijk is bitcoin de winnaar. Zonder gekheid, grote evenementen zoals een presidentsverkiezing kunnen behoorlijk wat invloed hebben op aandelenmarkten wereldwijd. En indirect ook wel op bitcoin. Wat kunnen we verwachten?

Bitcoin naar beneden

Even hebben we mogen genieten van een bitcoin koers boven 14.000 dollar (11.997 euro). Op dit moment is de koers weer wat gedaald.  De komende dagen kan de prijs nog verder zakken, dat zien we op de vier uurs-grafiek hieronder. De twee indicatoren onder de koersgrafiek zijn de RSI en de MACD. Beiden geven het momentum aan van de koers.

Deze twee indicatoren maken een dalende beweging, terwijl de bitcoin koers juist stijgt. Dit noem je divergentie, en deze vorm van divergentie is slecht nieuws voor de koers. Bitcoin kan een correctie maken, bijvoorbeeld naar de ondersteuning van 13.000 dollar (11.139 euro)  of 12.000 dollar (10.286 euro).

Ook op dagniveau

Zoomen we de grafiek en kijken we naar de dagkoersen, dan zien we hetzelfde. Het lijkt erop dat bitcoin een tijdelijke top heeft bereikt, en dat de prijs even moet afkoelen voordat we een volgende beweging omhoog zien.

Nog steeds in stijgende trend

Maar bij bitcoin moet je nooit te ver inzoomen, dat is slecht voor je hart. Je kijkt nu naar de koers van mei tot en met nu. De prijs bevindt zich nog steeds in een stijgend kanaal, tussen twee oplopende trendlijnen in. Bitcoin is een erg beweeglijke munt, de ruimte tussen de boven- en onderkant is een slordige 3.000 dollar (2.570 euro). Maar de trend op de langere termijn blijft omhoog.

Het beste moet nog komen

En zoals Kimberly Guilfoyle op het partijcongres van de Republikeinen verkondigde: ‘Het beste moet nog komen!’. Op dat moment wist zij nog niet dat ze het over bitcoin had. Je kijkt hieronder naar de weekgrafiek van bitcoin van eind 2013 tot en met nu. De gekleurde lijnen geven de reeks van Fibonacci aan.

In de technische analyse kan je altijd rekenen op de steun van Leonardo da Pisa, beter bekend als Fibonacci. Ook al is hij al jaren dood, zijn reeks wordt nog altijd gebruikt voor allerlei doeleinden. Hoe werkt het? Op Tradingview selecteer je Fibonacci en trek je een lijn van het hoogste punt tot aan het dieptepunt van een cyclus. De lijnen die dan ontstaan geven vaak duidelijke ondersteuningen en weerstanden aan.

Net als in de vorige cyclus vindt bitcoin op de weekgrafiek eerst weerstand op de donkergroene lijn, op 0.618. Dit niveau bevindt zich in 2020 op 13.357 dollar (11.444 euro). Als de geschiedenis zich herhaalt, dan is bitcoin op hetzelfde punt als in begin 2017. Sommigen van jullie weten misschien nog wel wat voor jaar dat was. Krijgen we een kerst met groene candles?

Onze verwachting van bitcoin

Op korte termijn kan bitcoin dus een correctie maken, maar de lange termijn ziet er beter uit. Maar wat kunnen we van de komende dagen en weken verwachten? Daarvoor pakken we het stijgend kanaal en de reeks van Fibonacci erbij. We beschrijven een bullish (positief) en bearish (negatief) scenario.

Bullish
De donkergroene lijn is het 0.618-niveau van Fibonacci. Vindt bitcoin daar ondersteuning? Dan kan de koers stijgen naar de bovenkant van het kanaal rond 14.200 dollar (12.156 euro). Minder waarschijnlijk, maar wel mogelijk, is dat bitcoin uit het kanaal breekt. In dat geval ligt een koers rond 16.000 dollar (13.700 euro) in het verschiet. Dat komt overeen met het volgende niveau van Fibonacci.

Bearish
Maakt bitcoin de langverwachte correctie? Dan zijn onze ogen gericht op 11.400 dollar (9.760 euro). Dat is niet alleen het 0.5-niveau van Fibonacci, maar ook de onderkant van het blauwe kanaal.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.