Bitcoin voorspelling 2040: wat wordt het energieverbruik in de toekomst?

Arcane Research heeft een nieuw onderzoek uitgebracht waarin ze kijken naar het toekomstige energieverbruik van Bitcoin. Bitcoin mining ligt onder een vergrootglas vanwege het hoge energieverbruik. Zal dat in de toekomst zo blijven?

Laten we eerst kijken naar de huidige situatie, want zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt in je eigen portemonnee, zijn de energieprijzen omhoog geschoten.

Bitcoin koers gehalveerd

Bitcoin miners hadden natuurlijk een geweldig 2021, met een koersstijging die zijn weerga niet kent. Maar sinds het begin van het jaar is de koers gehalveerd, wat in theorie ook halve inkomsten betekent voor de miners.

Bitcoin mining break even

Het hele verdienmodel van miners is direct verbonden aan de energieprijs. Omdat het een proof-of-work-netwerk is, moeten miners rekening houden met hun elektriciteitskosten om hun inkomsten en winstmarges te bepalen. Naarmate de koers van bitcoin daalt, zijn ook de inkomsten voor miners gedaald, en het vinden van goedkopere elektriciteit is een van de beste manieren om de winstmarges te herstellen.

In 2021 verdienden miners 500 dollar per MWh energie die werd gebruikt door de Antminer S19. Bij een energieprijs van 40 dollar per MWh betekent dit meer dan 1000% winst. Door de koersdaling verdienen miners nog maar de helft per MWh.

Goedkope energie en zuiniger bitcoin minen

Deze extreme winstmarges hebben er natuurlijk toe geleid dat veel nieuwkomers Bitcoin miners hebben aangeschaft en dat bestaande miners hebben uitgebreid. Deze miners kunnen nu alleen met nostalgie terugkijken op 2021, aangezien de winstmarges zijn ingestort door de sterk dalende bitcoin koers en meer hashrate die online komt.

Volgens de grafiek van Arcane hierboven ligt de break-even prijs om bitcoin te minen op 40 dollar per MWh. Dat betekent dat als miners de 6-jaar oudere Antminer S9 nog gebruiken, ze eigenlijk geen winst meer maken.

Arcane concludeert dat op de lange termijn de enige oplossing om als miner te overleven is om toegang te krijgen tot goedkopere elektriciteit.

‘Bitcoin mining is een uitzonderlijk competitieve industrie en miners met hogere elektriciteitsprijzen zullen geleidelijk uit de industrie worden geperst. Dit betekent dat naarmate de industrie volwassener wordt, de gemiddelde elektriciteitsprijs in de industrie geleidelijk zal dalen. Op de lange termijn zullen de enige miners die overleven degenen zijn die gestrande en ondergewaardeerde energie gebruiken of betaald worden om als ‘energiehulpmiddelen’ te dienen.’

Energie is 50% van kosten bitcoin minen

Arcane kijkt ook naar de toekomst. Volgens een nieuw onderzoek bestaan de kosten voor miners voor 50% uit energiekosten. Het onderzoek is geschreven door Jaran Mellerud en hij verwacht dat de gemiddelde energieprijs per MWh niet zal wijzigen in de toekomst. Dit komt dus doordat de miningindustrie ultra-competitief is en miners met hogere energieprijzen gewoonweg niet meer rendabel zullen zijn.

Mellerud schrijft:

‘Bitcoin mining is een locatie-agnostische industrie, wat betekent dat je vrijwel overal een mining-operatie kunt opzetten. In 2040 denk ik dat de meeste bitcoin-miners gebruik zullen maken van gestrande energiebronnen die veel goedkoper zijn dan netstroom. Sommige miners zijn misschien nog steeds aangesloten op het elektriciteitsnet, maar ze zullen hun energiekosten verlagen door vraagresponsdiensten aan te bieden of de warmteafgifte van hun machines te verkopen.’

Drie scenario’s bitcoin koers 2040

Bitcoin mining verbruikt 88 TWh per jaar of 0,05% van het wereldwijde energieverbruik van 173.340 TWh. Historisch gezien beweegt het energieverbruik mee met de bitcoin koers. Als de koers stijgt dan kan bitcoin mining uitgroeien tot een veel grotere energieverbruiker.

Omdat niet zeker is wat de koers in 2040 zal zijn, heeft Mellerud drie scenario’s uitgewerkt:

  1. Bitcoin is in 2040 2 miljoen dollar waard
  2. Bitcoin is in 2040 500.000 dollar waard
  3. Bitcoin is in 2040 100.000 dollar waard

Deze scenario’s heeft hij geplot in onderstaande grafiek. Als bitcoin 2 miljoen dollar waard wordt, dan gaat dat gepaard met een jaarlijks energieverbruik van 894 TWh.

Dit betekent dat het Bitcoin netwerk 10 keer zo veel energie zal verbruiken vergeleken met vandaag. Dit energieverbruik is gelijk aan 0,36% van het geschatte wereldwijde energieverbruik in 2040, wat een flinke stijging betekent ten opzichte van het huidige aandeel van 0,05% van Bitcoin.

Transactiekosten bitcoin

Deze drie scenario’s vertellen niet het hele verhaal, want veel hangt ook af van de transactiekosten. Dit is de tweede manier voor miners om bitcoin/geld te verdienen. En dan hebben we het nog niet eens over de halving gehad. Elke vier jaar wordt het aantal bitcoins dat een miner per blok kan verdienen gehalveerd.

Het onderzoek concludeert dan ook dat de groei van de bitcoin koers meer mining en een hoger energieverbruik stimuleert, de halving juist het tegenovergestelde effect heeft.

Door de halving moet de koers in een enorm tempo blijven stijgen om het energieverbruik van Bitcoin op de lange termijn te laten stijgen. De balans tussen koers en halving kan worden verstoord als de transactiekosten stijgen (of dalen). Maar dat zal alleen gebeuren als er veel meer transacties plaats zullen vinden op het netwerk.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.