Bitcoin nog vóór mei naar all time high van 25.500 dollar, volgens deze indicator
Dat was even schrikken, in het weekend is de bitcoin koers met ruim 9 procent gedaald. Maar inmiddels is de prijs weer aan het stijgen. En er is meer goed nieuws, een kruising tussen twee Moving Averages laat iets heel positiefs zien. De vorige keer dat dit gebeurde steeg de bitcoin koers met 165 procent in nog geen twee maanden..
Ondersteuning op 9.500 dollar
Maar eerst terug naar afgelopen week. Bitcoin kon de prijs van 10.000 dollar (9.230 euro) niet behouden, maar de koers vindt nu wel ondersteuning op 9.500 dollar (8.767 euro). Op de grafiek hieronder geven we deze ondersteuning aan met de blauwe balk.
In de zomer van 2019 was dit een belangrijk niveau. De koers vond hier drie keer ondersteuning. Toen de koers hier eenmaal op 24 september onderdoor brak, ging het hard. In slechts één dag daalde de waarde van bitcoin met ruim duizend dollar.
Eind oktober en begin november is 9.500 dollar juist een sterke weerstand. Zelfs nadat president Xi Jinping van China zei dat blockchain wel tof is, lukte het bitcoin niet om deze waarde te behouden. En ook eind januari vond bitcoin even weerstand bij 9.500 dollar.
Dat bitcoin gisteren ondersteuning vond op deze prijs is positief. De blauwe balk kan nu als basis dienen voor een verdere stijging.
Hebben we de bodem gevonden?
De divergentie tussen de koers en de Relative Strength Indicator (RSI) laat zien dat we de bodem al hebben gevonden. Divergentie betekent dat de koers anders beweegt dan een indicator, in dit geval de RSI.
Dat zie je op de bovenste grafiek hieronder dan ook terug. We zoomen wat verder in, de grafiek toont de koers van de afgelopen dagen. De bodems van de koers worden telkens lager. Maar de RSI (onderste grafiek) beweegt juist langzaam omhoog, daar worden de bodems telkens hoger.
Dit is meestal een teken voor een herstel van de koers, zo ook nu.
Golden cross, er komen goede tijden aan
Voor het eerst sinds tien maanden is er een golden cross te zien op de bitcoin koersgrafiek. Een golden cross is een kruising tussen twee voortschrijdende gemiddelden, ofwel Moving Averages. De 50-dagen Moving Average (rood) stijgt boven de 200-dagen Moving Average (groen). Het hoeven niet per se deze twee lijnen te zijn, maar deze zijn wel het populairst onder analisten.
Een golden cross is een heel positief teken. Ook in andere financiële markten wordt een golden cross gebruikt om aan te tonen dat er sprake is van een bull market, een periode waarin de koers langdurig blijft stijgen.
Wat gebeurde er bij de vorige golden cross?
Een golden cross kan op korte termijn al effect hebben. De vorige keer, na 22 april 2019, schoot de koers omhoog met 165 procent in 65 dagen!
Bitcoin op 25.500 dollar?
Een klein gedachte-experiment, als we deze lijn doortrekken naar 2020 komen we uit op 25.520 dollar (23.570 euro) op 23 april. Okay, dit gaat misschien wat ver, maar bij bitcoin weet je het natuurlijk nooit.
Het kan ook de andere kant op gaan
Maar voor we de flessen champagne ontkurken is het verstandig om een paar dagen te wachten. Er is één voorbeeld te vinden in de historie van bitcoin waarin het mis ging.
Op 11 juli 2014 ontstond er namelijk ook een golden cross. De vlaggen hingen uit, iedereen dacht dat bitcoin binnen no-time weer naar duizend dollar ging. In plaats daarvan duurde het nog maanden voordat de echte bodem werd gevonden. De koers daalde daarna nog met 75 procent naar 150 dollar (138,50 euro).
Bitcoin block halving komt er bijna aan
Maar een daling van zo’n kaliber lijkt nu onwaarschijnlijk, zeker met de komende bitcoin block halving in het vooruitzicht. Veel analisten zijn het erover eens dat deze gebeurtenis een positieve invloed kan hebben op de koers.
Tijdens de bitcoin block halving wordt de beloning voor bitcoin miners gehalveerd. Deze beloning is tegelijkertijd de instroom van nieuwe bitcoins op de markt. Het aanbod van nieuwe bitcoins daalt, en met een gelijke vraag kan dit positief uitpakken op de prijs.
Deze halvering vindt om de 210.000 transactieblokken plaats. Gemiddeld elke tien minuten komt er een nieuw transactieblok, dus dit is grofweg om de vier jaar. Met slechts twee bitcoin block halvings in het verleden zijn er te weinig voorbeelden om te kunnen spreken van een trend, maar de vorige twee halvings waren in ieder geval positief.
De volgende halvering komt er bijna aan. Volgens de meest recente schatting is de halving op 12 mei om half 8 in de ochtend.
Wat we deze week van de koers verwachten
Maar laten we niet te ver vooruit kijken. Wat verwachten we deze week van de bitcoin koers? We kijken zowel naar een positief (bullish) als een negatief (bearish) scenario.
Bullish
Eerst moet bitcoin 10.000 dollar (9.230 euro) zien te overwinnen. Daarna komt het hoogste punt van dit jaar weer in zicht, op 10.500 dollar (9.700 euro). Dit niveau geven we op de grafiek hieronder aan met de blauwe balk.
Bearish
Gisteren vond bitcoin ondersteuning op 9.500 dollar (8.767 euro). Gaat de koers dalen, dan is dit het eerste niveau om in de gaten te houden. De tweede ondersteuning ligt er niet ver onder, die vinden we terug op 9.100 dollar (8.400 euro).
Patrick
/
Ik ben nu ook overtuigd dat het snel naar 100000 gaat dollar of euro maakt niet uit. Ik zou zeggen dames en heren investeer zo snel u kunt!!!
18 februari 2020