Waarom vrijdag 28 mei een belangrijke dag is voor Bitcoin

Morgen, aanstaande vrijdag, is een belangrijke dag voor Bitcoin. Er verlopen dan maar liefst 53.400 bitcoin optiecontracten, ofwel ongeveer 2,1 miljard dollar (1,7 miljard euro). Maar wat betekent dit?

Bitcoin optiecontracten

Met een bitcoin optiecontract heb je het recht, maar niet de verplichting om bitcoin te kopen (call-optie) of verkopen (put-optie) voor een bepaalde prijs. Afhankelijk van de huidige bitcoin koers kan je dan winst maken, zelfs als de koers daalt.

Stel bijvoorbeeld, je hebt een call-optie genomen op het moment dat bitcoin 25.000 euro is. Voor die prijs kan je een maand later bitcoin kopen. De koers schiet omhoog naar 30.000 dollar tegen het einde van de maand. Je mag die bitcoin dan toch voor 25.000 euro kopen, en hebt dan 5.000 euro winst.

Opties zorgen voor beweeglijkheid

Het verlopen van bitcoin optiecontracten zorgt vaak voor veel volatiliteit, een moeilijk woord voor koersbeweeglijkheid. Calls en puts hebben namelijk tegengestelde belangen: de ene groep wil een zo hoog mogelijke prijs, voor de andere groep kan de koers niet laag genoeg.

Invloed op de prijs kunnen optietraders uitoefenen op de spotmarkt, de plek waar je direct bitcoin kan kopen en verkopen. Dat kan bij reguliere beurzen zoals Binance, Coinbase en BTC Direct.

Het bitcoin handelsvolume is al dagenlang hoog, volgens de laatste cijfers van Coinmarketcap werd er in de afgelopen 24 uur voor bijna 50 miljard dollar (40,9 miljard euro) gehandeld.

Het verleden toont aan dat de week voorafgaand aan het verlopen van bitcoin optiecontracten hobbelig verloopt. Maar voor bitcoin kan het wel eens positief uitpakken. Rond de laatste vrijdag van de maand vindt de koers vaak een bodem. Nu ook?

Wanneer kan je beweeglijkheid verwachten?

Het precieze tijdstip van het verlopen van bitcoin optiecontracten verschilt per beurs. Optiecontracten van Deribit, OKEx en Bit.com verlopen allemaal vrijdag om 10:00 uur. Opties van CME Group verlopen later, namelijk om 17:00 uur.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ik zal zeggen wat er gebeurd en die voorspelling zal eerder kloppen

  De prijs daalt nog meer.

  Waarom voorspel ik dit? Alles wat jullie schrijven daar komt nooit iets van! Als ik jullie moeten geloven, was ik allang rijk geweest. Niet dus!!!!

  28 mei 2021
  • Be Like Tom

   28 mei 2021
  • Helemaal waar!

   28 mei 2021
  • Hahaha

   28 mei 2021
  • Beste Tom, als geen bc-bezitter denk ik dat je daar zeg deze week pas achter bent gekomen? Want je claimt dat je niet rijk bent, maar ik voorspel je dan uitgaande van jouw stellige stelling grote rijkdom door als een crypto guru te reageren door dategengestelde acties te ondernemen op de door jou beschreven adviezen die door de partij die jij met ‘jullie’ omschrijft en die dus blijkbaar alles verkeerd voorspellen.

   28 mei 2021
 • Eerst een flinke daling en na 10:00 weer omhoog…buy the dip

  28 mei 2021
  • Wenmoon?

   28 mei 2021
 • @Tom dat jij nu niet rijk bent ligt toch echt aan jezelf. Gewoon je eigen strategie aanhouden, op de weg omhoog winst pakken (of investeren en vasthouden als je niet wilt handelen) en bijkopen tijdens de dip. En artikelen zoals deze hierboven blijft toch altijd speculatie. Niemand kan echt voorspellen wat er zal gebeuren.

  28 mei 2021
 • Be Like Tom…

  28 mei 2021
 • Tom,

  Zij lezen ook maar de cryptobeurs af volgens analyses. En ofwel blijf je er steeds positief tegenaan kijken ook al hangt Damocles misschien al boven het hoofd. Ofwel ben je negatief of sommigen zeggen realistisch, en denk je dat de bearmarket al lang is ingezet.

  Op zich zijn een heel aantal indicatoren die positief nieuws kunnen bieden. Maar als dan plots zoals in het verleden een beurs manipulator als Musk een heilig woord tweet. Dan kan het plots allemaal keren.

  It’s all a shitshow, and we’re all gonna have to take a bite.

  28 mei 2021
 • Bedankt Tom voor je opbouwende en vooral positieve reactie.

  28 mei 2021
 • Voorspelling klopte als een bus!
  Prijs omlaag!!!!

  28 mei 2021
 • Ik heb het gevoel dat al deze artikels worden geschreven door een bende lijm snuivende mongoloïde idioten. For the love of God doe eerst je eigen research voor je met je geld investeert en werp een kritische blik op wat je hier leest.

  28 mei 2021
  • HAHA wat een baas! Ik ga stuk

   28 mei 2021
 • Ik las ook ergens dat alles rond 13:45 gaat dippen, klopt dit?

  28 mei 2021
 • “Het verlopen van bitcoin optiecontracten zorgt vaak voor veel volatiliteit, een moeilijk woord voor koersbeweeglijkheid.”

  Wtf? Serieus? Hoezo ga je een nieuw woord bedenken??? Zou die zin niet het volgende moeten zijn?

  “Het verlopen van bitcoin optiecontracten zorgt vaak voor veel koersbeweeglijkheid, een niet bestaand woord voor volatiliteit.”

  28 mei 2021
 • Ik heb ooit gelezen dat als een schele boeddhistische monnik in Tibet een natte scheet laat bij een volle maan, de hele cryptomarkt instort. Ik ben geen financieel adviseur, dus doe eerst je eigen research.

  28 mei 2021
 • Wenmoon?

  28 mei 2021
 • Had ik maar een glazen bol. Nooit leuk als je verliest en o zo leuk als je wint. Als je niet verkoopt heb je het nog. Wees geduldig en wellicht tel je je zegeningen.

  28 mei 2021
 • Dat geld vaak smerig is, is wel duidelijk. Bitcoins zijn daarin de overtreffende trap in. Want ook het milieu heeft er door de extreem hoge electriciteits kosten heel erg veel onder te leiden. Dit gaat uiteindelijk de ondergang worden van dit soort geld.

  29 mei 2021
 • Dat is muggenziften. Die jongens doen nog zó hun best

  29 mei 2021