Bitcoin stijgt naar 34.000 euro in Nigeria, 62% hoger dan in Nederland

Bitcoin is in Nigeria een stuk duurder dan in de rest van de wereld. Dat komt doordat er veel meer vraag naar Bitcoin is sinds de Centrale Bank restricties heeft ingevoerd voor de Nigeriaanse naira, de lokale valuta.

Bitcoin koers 62% hoger dan in Nederland

Nigerianen betalen op dit moment een premie van 62% op Bitcoin. De prijs van 1 Bitcoin op een van de grootste beurzen van het land, NairaEx, bedraagt 17,2 miljoen naira. Dit komt neer op maar liefst 34.373 euro.

Vergelijk dat maar met de actuele koers van Bitcoin hier in Nederland (en de rest van de wereld). Bij BLOX wordt Bitcoin momenteel verhandeld voor 21.174 euro.

Het eerder genoemde NairaEx is zogenaamde crypto exchange, een beurs waar je koop- en verkooporders in kan schieten. Er zijn ook peer-to-peer markten zoals Paxful. Hier handelen koper en verkoper een-op-een.

Volgens gebruikers van Paxful is de premie hier nog hoger, maar dat hebben wij niet kunnen bevestigen.

Bitcoin is vaker duurder in Nigeria

Het is overigens niet de eerste keer dat Nigerianen meer voor hun Bitcoin betalen dan elders op de wereld. In februari 2021 verbood de Centrale Bank van Nigeria gereguleerde financiële instellingen om diensten te verlenen aan lokale cryptocurrency-exchanges.

Nigerianen staken een dikke middelvinger op en de vraag naar Bitcoin steeg, waardoor de premie opliep tot 35%.

Waarom is er een premie op Bitcoin in Nigeria?

Dit is wel een beetje speculeren van ver af, maar de meeste analisten denken dat de premie op Bitcoin het gevolg is van een run op geldautomaten. Deze run is weer het gevolg van beperkingen op contant geld die zijn opgelegd door de Centrale Bank.

Nigerianen mogen vanaf 9 januari maximaal 20.000 naira per dag opnemen bij geldautomaten, dit is ongeveer 40 euro. Er zijn ook limieten opgelegd voor over-the-counter geldopnames en wekelijkse limieten voor het toegestane maximum.

Deze nieuwe regels vallen samen met de lancering van nieuwe bankbiljetten.

Nieuwe biljetten zorgen voor chaos

Het is de bedoeling dat de Nigeriaanse bevolking hun oude biljetten omwisselen voor nieuwe biljetten. Deze week verlengde de Centrale Bank de deadline die eerder was vastgesteld op 24 januari voor het inwisselen. De nieuwe deadline voor het wisselen van bankbiljetten is 10 februari.

De Centrale Bank zegt dat de maatregelen nodig zijn om het witwassen van geld tegen te gaan en om inflatie onder controle te houden. Dit heeft er voor gezorgd dat mensen Bitcoin hebben ontdekt, een vorm van geld die niet is te beïnvloeden door een centrale autoriteit.

Het omwisselen en het verkrijgen van zowel nieuwe als oude bankbiljetten gaat chaotisch. Vandaag schreven lokale media dat er geen biljetten beschikbaar waren in geldautomaten of direct aan de balie van een bank.

Een kassier van Zenith Bank wordt geciteerd: ‘we hebben geen nieuwe naira en we betalen geen oude bankbiljetten.’

De paar geldautomaten die nog wel nieuwe bankbiljetten uitgeven, brengen hoge kosten in rekening voor klanten van andere banken. Per transactie van klanten van andere banken kan slechts 5.000 naira (10 euro) gepind worden. Als gevolg hiervan is het een chaos bij geldautomaten:

‘Banken hebben niet genoeg van de nieuwe bankbiljetten, dus elke bank stelt opnamelimieten vast op basis van hun liquiditeit. Dit is waar we mee te maken hebben,’ zegt een bankmedewerker die anoniem wilde blijven.

Hoeveel naira is Bitcoin echt waard?

Alex Gladstein, Chief Strategy Officer van de Human Rights Foundation, zegt dat de premie ook komt doordat de overheid sjoemelt met de waarde van de naira. Hij zegt:

‘Het Nigeriaanse regime legt een valse “officiële” waarde op aan de naira rond de 450/dollar waar het straattarief 750/dollar is. In werkelijkheid laat Bitcoin je gewoon al je geld in een grensoverschrijdende betaling naar Nigeria krijgen. Mensen betalen niet echt meer dan 40.000 in echte dollars voor BTC.’

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.