Raoul Pal ziet Bitcoin stijgen naar 450.000 dollar, ‘we zitten in een supercyclus’
Macro-investeerder Raoul Pal heeft tijdens het Sui Basecamp-event zijn visie op de cryptomarkt gedeeld. En die is allesbehalve voorzichtig. Volgens Pal zitten we aan het begin van een “liquiditeitsgedreven supercyclus” die Bitcoin mogelijk richting de 450.000 dollar kan duwen.
Dat klinkt als een wilde gok, maar Pal baseert zich op tientallen jaren ervaring in de macro-economie. Zijn verhaal draait om één ding: liquiditeit. Of simpel gezegd, de hoeveelheid geld die er in omloop is.
Het draait niet om de halving, maar om geld
Veel mensen denken dat de koers van Bitcoin vooral wordt beïnvloed door de halving, waarbij de beloning voor miners wordt gehalveerd. Pal denkt daar anders over. Volgens hem gaat het vooral om de herfinanciering van schulden.

Elke vier jaar moeten overheden en bedrijven wereldwijd hun schulden herfinancieren. Dat zorgt voor stress op de financiële markten, en om een crisis te voorkomen, pompen centrale banken extra geld in het systeem.
Dat extra geld stroomt vervolgens naar markten zoals crypto. Pal noemt dit het echte startschot van elke nieuwe bullmarkt.
Bitcoin in een duurder wordende wereld
Volgens Pal leven we in een wereld waarin alles steeds duurder wordt. Woningen, aandelen, kunst, goud, het blijft allemaal in prijs stijgen. Jongeren kunnen daar nauwelijks nog aan meedoen. Pal noemt dit een soort verborgen belasting: je koopkracht daalt elk jaar met zo’n 11%, door inflatie en de verzwakking van valuta. En dat merk je.
Bitcoin biedt volgens hem een uitweg. Door zijn beperkte voorraad en het feit dat het gedecentraliseerd is, ziet hij Bitcoin als een logische plek waar mensen hun geld naartoe brengen om hun vermogen te beschermen.
Sinds 2012 is Bitcoin met 27,5 miljoen procent gestegen. Gemiddeld komt dat neer op een jaarlijks rendement van 130%. Geen enkele andere asset in de geschiedenis heeft dat ooit gehaald, stelt hij. Ter vergelijking: Ethereum zit op 113%, Solana op 142% al is die laatste pas veel korter op de markt.
Wanneer dan die 450.000 dollar?
Volgens Pal is het niet de vraag of, maar wanneer Bitcoin zo’n enorme sprong maakt. Zijn modellen geven aan dat als een belangrijke economische graadmeter, de ISM Manufacturing Index, naar 57 stijgt, de prijs van Bitcoin “eerlijk” geprijsd zou zijn op 450.000 dollar.
Is dat exact? Nee. Maar volgens Pal kijken veel mensen te veel naar het verleden en vergeten ze vooruit te kijken. Terwijl de markt dat allang doet. Die heeft al rekening gehouden met de huidige economische zorgen en kijkt nu vooruit naar de volgende fase van groei.
We zitten volgens Pal in wat hij noemt de bananenzone. Dat is het moment in een cyclus waarin prijzen heel snel stijgen. Hij zegt dat elke cyclus hetzelfde patroon volgt: een uitbraak, een terugval, en dan een explosieve stijging. Die laatste fase is nu begonnen, als we hem mogen geloven.
En de omstandigheden zijn gunstig: centrale banken geven steeds meer geld uit, de dollar wordt zwakker, en veel beleggers zitten nog niet vol in risicovolle assets zoals crypto. Dat kan allemaal bijdragen aan een nieuwe flinke rally.
Het laatste nieuws in je broekzak
Voor traders is tijdige informatie goud waard. In de app van BLOX delen we wekelijkse koersupdates, technische analyses en belangrijke prijsniveaus waar jij als handelaar rekening mee kunt houden. Onze experts houden de markten 24/7 in de gaten en delen direct hun inzichten over belangrijke koersbewegingen en kansen.
Download de app, krijg toegang tot waardevolle marktinformatie en start vandaag nog met handelen.