Daalt bitcoin omdat één partij voor 450 miljoen euro BTC verkocht?

Hoe kan het dat de koersen van vrijwel alle cryptocurrency’s zoals bitcoin, ethereum en anderen, zo hard zijn gedaald? Er zijn verschillende theorieën, en een daarvan houdt verband met de verkoop door institutionele partijen.

De koers van bitcoin daalde zaterdag tot onder 38.000 euro, terwijl BTC een dag daarvoor nog werd verhandeld voor ongeveer 50.000 euro. De cryptogoden hadden overduidelijk geen zin in het Sinterklaasweekend.

Bron: BTC Direct

Een partij verkocht voor 450 miljoen euro

Hoewel de prijs van bitcoin sindsdien een deel van die verliezen heeft gecompenseerd, op het moment van schrijven is bitcoin rond de 42.000 euro, ging onderzoeksplatform The Block op… onderzoek uit. Zij spraken verschillende beheerders van grote, institutionele portfolio’s.

Een van de beheerders zei dat het er op leek dat één instelling vrijdagochtend voor meer dan 450 miljoen euro aan bitcoin verkocht.

Liquidaties alom

Die verkoop leidde tot agressieve liquidaties op de markt voor cryptoderivaten, voegde de persoon eraan toe. Tijdens de daling naar 38.000 euro werd onderweg voor meer dan 1,15 miljard euro aan longpositites geliquideerd. Dit betekent dat er veel traders waren die gokten met een hefboomwerking op een hogere waarde van bitcoin. Deze gokposities werden gedwongen gesloten waardoor alle ingezette bitcoin op de markt verkocht werd.

Binnen een uur daalde de totale open interest op de derivatenmarkt van 19,1 miljard euro, naar 14,8 miljard euro. Dit soort liquidatiegolven vind je dus niet alleen in de criminaliteit, maar ook op de cryptomarkten. Nog meer zelfs dan op de aandelenmarkten, er zijn nou eenmaal minder regels waardoor beurzen ontzettend risicovolle derivatenproducten durven aan te bieden.

Waar anders open je zoiets risicovols als een 100x-hefboom longpositie op Dogecoin?

Weer zorgen om coronavirus

Aya Kantorovich van cryptobedrijf FalconX: ‘Iedereen heeft een goed jaar gehad, en met deze speler die uit de traditionele financiële wereld komt, zien ze dat de macro-omgeving er momenteel wankel uitziet.’

De afgelopen weken doen denken aan maart 2020, toen de wereldmarkten, de aandelenkoersen en uiteraard bitcoin allemaal hard daalden door angst voor het effect van het coronavirus op de economie. Nu omicron, de nieuwe covidvariant, rond gaat, lijkt eenzelfde soort angst zich meester van de markten te maken.

Helpen centrale banken een handje?

Vorig jaar werd snel duidelijk dat centrale banken de economie draaienden zouden houden door veel geld te printen en in omloop te brengen. Dat tij lijkt nu te keren, sommige centrale banken (niet die van Europa overigens) hebben al laten doorschemeren dat ze hun opkoopprogramma’s willen afbouwen.

Toch vertelde Kantorovich dat er nog steeds institutionele kopers in het spel zijn. ‘Onze OTC-desk ziet veel belangstelling van kopers die willen instappen voor de lange termijn.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.