Bitcoin: 5 dingen die jij (waarschijnlijk) nog niet wist

Gisteren vierde de hele wereld niet alleen Halloween, maar ook de geboorte van de Bitcoin whitepaper. Satoshi Nakamoto publiceerde 14 jaar geleden op 31 oktober 2008 een van de belangrijkste documenten ooit.

Heeft dit 14 jaar oude document de tand des tijds overleefd? Tijd om de whitepaper onder de loep te nemen en de groei van Bitcoin te vieren.

1: Blockchain niet in whitepaper

In de whitepaper noemt Satoshi Nakamoto slechts twee keer het woord bitcoin. En dat is in de titel en de verwijzing naar de website. Satoshi Nakamoto werkte duidelijk niet op een marketingafdeling!

Ook het woord blockchain wordt geen enkele keer benoemd. Satoshi Namakoto benoemt de woorden block en chain apart, en heeft het over een ‘keten van op hashes gebaseerde proof of work’. Maar ja, dat bekt wat minder lekker.

2: Groei van Bitcoin niet te stoppen

Veertien jaar nadat Satoshi zijn whitepaper publiceerde en het netwerk van Bitcoin online ging, blijft BTC groeien. Zelfs nu de Bitcoin koers rond de 20.000 euro blijft hangen is er veel activiteit merkbaar.

Bron: Bitinfocharts

Hierboven zie je het aantal actieve bitcoinadressen per dag, ofwel, op hoeveel adressen wordt bitcoin ontvangen. In juni 2011 ging het om 25.000 adressen per dag. Dat aantal groeide gestaag door tot 250.000 adressen per dag in 2015.

Aan het einde van de bullrun in 2017 wist Bitcoin voor het eerst de 1 miljoen actieve adressen te overstijgen. Dit aantal werd in 2021 ook bereikt, maar nam sindsdien gestaag af.

3: Bitcoin is het veiligste netwerk ter wereld

De veiligheid van Bitcoin wordt gegarandeerd door miners. Zij gebruiken veel energie om het netwerk draaiende te houden. Veel media maken graag het vergelijk met het energieverbruik van landen, bitcoin staat op plek 29, onder Zweden en boven Argentinië.

Maar dat energieverbruik maakt Bitcoin ontzettend veilig, een kwaadwillende partij heeft namelijk 51% van de miners nodig om transacties terug te kunnen draaien. Om dat wat beeldender te maken: dat is meer dan de helft van het energieverbruik van een groot land als Argentinië.

Bron: Bitinfocharts

Zoals de grafiek hierboven verduidelijkt, ondanks dat de koers laag staat en de interesse in Bitcoin ook minimaal is, zijn er genoeg slimme koppen die geld weten te verdienen aan Bitcoin mining. De computerkracht stijgt, wat betekent dat er meer miners bijkomen. En die doen dat natuurlijk niet voor niets…

4: Niet iedereen was direct enthousiast

Genoeg cijfers en grafieken. Na bijna veertien jaar mag je bitcoin gerust een succes noemen. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend geweest. In eerste instantie waren mensen namelijk erg kritisch. Is bitcoin wel schaalbaar? Heeft bitcoin wel intrinsieke waarde? Hoe zorg je ervoor dat iedereen op het netwerk eerlijk is?

Terechte vragen, die tot op de dag van vandaag gesteld worden. Satoshi Nakamoto nam alle feedback ter harte en discussieerde zelf ook enthousiast mee. Mocht je tijd over hebben vandaag, deze thread is erg interessant om terug te lezen.

En mocht je nog meer tijd hebben, Bitcoin is sinds de oprichting honderden keren dood verklaard. Iemand is gek genoeg om al die doodverklaringen te plotten in een grafiek.

5: Donaties aan Satoshi

Het eerste transactieblok van Bitcoin wordt het genesisblok genoemd. Je kan dit blok nog altijd terugvinden op de blockchain. In dit blok vind je alleen de eerste 50 bitcoin die gemined zijn.

Want op het moment dat Satoshi het netwerk van Bitcoin opstartte, was er nog maar een deelnemer op het netwerk: Satoshi zelf.

Die eerste 50 bitcoins zijn verstuurd naar een ontvangstadres wat waarschijnlijk van Satoshi Nakamoto is. Het merkwaardige aan dit adres is dat er meer dan 50 Bitcoins opstaan.

Nog elke dag wordt er Bitcoin op dit adres gedoneerd, waarschijnlijk als een soort dankbetuiging naar Satoshi Nakamoto. Ook vanochtend is er meerdere malen gedoneerd, en terecht. Satoshi verdient alle eer.

Zonder Satoshi bestond BLOX niet, las jij dit artikel niet en had de wereld geen Bitcoin om aan vast te klampen tijdens de nadagen van de Centrale Banken.

Op dit moment staan er ruim 68,5 bitcoins op het adres. Toch een mooie 1,4 miljoen euro!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.