Waarom bitcoin 50.000 dollar in februari mogelijk is

Na al het koersgeweld van vorige week beweegt bitcoin weer iets rustiger. Maar dat is slechts stilte voor de storm, want ondertussen maakt bitcoin zich op voor een nieuwe beweging. In deze analyse kijken we naar de lange termijn. Als bitcoin hetzelfde pad volgt als in 2017, dan wordt het feest in februari!

Bitcoin in trek bij institutionele partijen

Waren het in 2017 vooral kleinere investeerders die bitcoin kochten, dit jaar kenmerkt de omslag naar de grote institutionele partijen. Steeds meer investeringsfondsen geven openlijk toe bitcoin te bezitten, of zijn van plan om binnenkort te investeren in bitcoin.

De Amerikaanse Federal Reserve blijft onverminderd dollars bijdrukken, en deze fondsen zien in dat ze hun kasreserves anders moeten verdelen om geen waarde te verliezen. Bitcoin kan in dat geval als alternatief dienen, steeds meer bedrijven zien waarde in een schaarse, digitale valuta.

Een populaire manier om blootstelling te krijgen aan bitcoin is het Bitcoin Trust Fund van Grayscale. Dit investeringsfonds koopt periodiek grote hoeveelheden bitcoin. Hieronder zie je op de grafiek van ByBt dat Grayscale vooral de afgelopen maanden veel bitcoins toevoegt aan hun fonds. Op dit moment beheert Grayscale bijna 589.000 bitcoins, 12.000 meer dan gisteren.

En ook andere vermogende investeerders staan aan de zijlijn te wachten om elke dip op te kopen. Neem het beursgenoteerd bedrijf MicroStrategy. Dit bedrijf kocht afgelopen maandag bitcoin nadat de prijs met tien procent was gedaald. Zolang deze partijen blijven toeslaan, wordt de kans op een grote correctie (bijvoorbeeld een daling van 40%) kleiner.

Aanbod daalt in rap tempo

De vraag naar bitcoins wordt dus steeds groter. En aan de andere kant daalt het beschikbare aanbod in rap tempo. Voor kleinere investeerders zijn cryptobeurzen een populaire manier om aan cryptocurrency te komen. Maar het aanbod van bitcoins op deze cryptobeurzen neemt in rap tempo af. Dat zie je op de grafiek hieronder, afkomstig van CryptoQuant.

De gele lijn is het aantal bitcoins op alle cryptobeurzen. De groene lijn is het voortschrijdend gemiddelde van deze balans, van de afgelopen 90 dagen. Deze groene lijn geeft duidelijk de trend aan, op lange termijn is het aanbod hard aan het dalen.

Het lijkt erop dat bitcoinbezitters hun bitcoins niet meer willen gebruiken om mee te handelen op beurzen. In plaats daarvan beheren zij hun coins nu via een eigen wallet.

In feite is de prijs van bitcoin dus een les economie: daalt het aanbod, en stijgt de vraag? Dan stijgt ook de prijs.

Wat doet bitcoin op lange termijn?

Als institutionele partijen elke dip blijven opkopen, kan het nog wel eens hard gaan. Maar aan welke prijs kan je dan denken? Daarvoor kunnen we de reeks van Fibonacci gebruiken. Fibonacci ontdekte rond het jaar 1200 een reeks natuurlijke getallen. Deze getallenreeks wordt overal gebruikt, en is ook nuttig in de technische analyse.

Als je op de bitcoin grafiek de top en de bodem pakt, dan geeft de reeks van Fibonacci vaak duidelijke weerstanden en ondersteuningen aan.

Maar wat als bitcoin alle recordwaardes doorbreekt en er geen weerstanden meer zijn? In dat geval kan Fibonacci nog steeds helpen. De reeks bevat namelijk ook getallen die weerstanden boven de top aangeven. Denk aan 1.618 of 2.618.

Hoe dat werkt zie je op de bitcoin grafiek hieronder. Van 2013 tot en met 2017 stond de all-time high op 1.163 dollar, de bovenste grijze lijn. De onderste grijze lijn geeft de bodem aan.

Klik op de grafiek om deze te vergroten

Toen de koers in 2017 een recordwaarde bereikte, was het moeilijk om de volgende weerstand aan te geven. Maar toch kon je destijds met behulp van Fibonacci het volgende niveau bepalen. De rode lijn (1.618) en groene lijn (2.618) zijn namelijk afkomstig uit de bekende reeks.

50.000 dollar in februari

Gaat de geschiedenis zich herhalen? Dan ziet de koersgrafiek er zo uit. De blauwe lijn is een herhaling van wat er in 2017 gebeurde. De koers schiet dan snel naar 50.000 dollar (40.999 euro) in februari. Op de groene lijn vindt bitcoin vervolgens weerstand, waarna de koers daalt naar 30.000 dollar (24.599 euro). Daarna schiet de koers verder omhoog, tot boven 70.000 dollar (57.400 euro) in mei 2021.

Klik op de grafiek om deze te vergroten

Het is trouwens absoluut geen garantie dat de koers exact hetzelfde patroon volgt als in 2017.  Naarmate de koers heftiger beweegt worden de marges steeds groter. Handel voorzichtig en investeer alleen wat je bereid bent te missen. In een bull market zoals deze kan je veel geld verdienen, maar ook verliezen. Onze analyses zijn geen financieel advies, doe altijd je eigen onderzoek en bepaal zelf jouw eigen ideale koopmoment.

Wat verwachten we van bitcoin?

Genoeg lange termijn, wat verwachten we eigenlijk van de komende dagen? We schetsen twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Kan bitcoin de ondersteuning op 23.300 dollar (19.106 euro) vasthouden? Dan kan de koers opnieuw een poging doen om door 24.000 dollar (19.680 euro) te breken, de groene lijn op de grafiek.

Lukt dat, dan wordt 30.000 dollar (24.600 euro) interessant om in de gaten te houden (buiten de grafiek).

Bearish
Zakt bitcoin door de oranje lijn, dan wordt 22.300 dollar (18.286 euro) de volgende ondersteuning. Dat is de rode lijn op de grafiek, deze is de afgelopen dagen meerdere malen getest.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.