Bitcoin analyse: komt 50.000 dollar snel weer in zicht?

Al enige tijd bevindt de prijs van bitcoin zich in een dalende trend. Over het algemeen heerst er nog steeds een negatief afwachtende houding. Ondanks dat, gaat het goede nieuws gewoon door; elke week zijn er berichten te lezen over institutionele bedrijven die geïnteresseerd zijn in cryptocurrency’s en er wordt regelmatig voor grote bedragen ingekocht. We laten het nieuws even voor wat het is en kijken naar de grafieken, daar zit al het nieuws immers al in verwerkt.

De grafieken die getoond worden zijn de dag-grafiek, waarbij elke candle staat voor 1 dag en 4-uur grafiek, waarbij elke candle staat voor 4 uur. Prijzen zijn in dollars.

Vloer bijna bereikt

Vanaf de all-time high op 10 november is de prijs omlaag gegaan. Na een test van de vloer aan de onderkant van het brede opwaartse kanaal is de prijs er enkele dagen daarna doorheen gevallen. En flink ook. De prijs zakte tot aan ongeveer 42.000 dollar (37.100 euro), zie blauwe pijl.

Bitcoin zat in de uitverkoop en velen maakte daar gebruik van; de prijs kwam een flink stuk terug omhoog. Mocht de prijs vanaf nu verder dalen, dan is dàt het punt waarop de prijs weer terug kan stuiteren, oftewel; daar ligt een flinke vloer.
Gaat de prijs verder zakken dan? De grafieken laten gemixte signalen zien. Laten we iets inzoomen.

Kracht genoeg

Op zich laat de koers van bitcoin wel wat meer kracht zien. Na een twijfelachtige koorddansen over de bovenkant van het neerwaartse trendkanaal (blauwe cirkel) dropte de prijs precies tot op de zone die al vaak zowel als vloer als weerstand belangrijk is geweest (blauwe lijn). Er volgde een stuiter omhoog (wat overigens een positief signaal was voor veel altcoins, die op hetzelfde moment flinke plussen lieten zien).

Bij diezelfde beweging is de MA-20 naar boven toe doorbroken. De Moving Average geeft een gemiddelde aan, in dit geval van de afgelopen 20 candles. De MA-20 viel samen met de bovenkant van het neerwaartse kanaal en als de prijs nu even zakt en daarop ‘afketst’ naar boven toe, dan is dat een positief signaal.

Deze prijs-actie was alleen niet krachtig genoeg om de falling wedge te doorbreken. Die is aangegeven met de zwarte lijnen en dat is een bearish patroon. Er is dus meer kracht nodig om de prijs ervan te weerhouden om de vloeren aan de onderkant te gaan testen (zoals hierboven beschreven).

Groene kerst

Die kracht vinden we bij de Relative Strength Index: een momentum-indicator die geschaald is tussen de 0 en 100. Hoewel de prijs naar beneden gaat, laat de RSI steeds meer kracht zien, die gaat namelijk omhoog. Dat wordt divergentie genoemd en afgelopen dinsdag gaf ik al aan dat er een minimale divergentie te zien was. Dat signaal is ondertussen krachtiger geworden. Het kan ervoor zorgen dat de bovenste zwarte lijn juist naar boven toe doorbroken wordt en dat de 50.000 dollar (44.200 euro) grens weer in zicht komt. Als die grens vervolgens een nieuwe vloer wordt, dan is het tijd om de twijfel achter ons te laten en weer bullish te worden.

Hoewel er rond kerst zelfs wat sneeuw verwacht wordt, kunnen we dan op de grafieken misschien genieten van een groene kerst!


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Sinds wanneer is een falling wedge een bearish patroon? Althans, het patroon wellicht, maar de uitkomst (vaak) niet…

    16 december 2021