Bitcoin zet zich schrap na 58% daling aandelen, valt Silvergate vandaag om?

De Bitcoin koers is de afgelopen 24 uur met 4% gedaald, en het grootste deel van die verliezen werden in een tijdspanne van 1 uur behaald. Die daling lijkt samen te vallen met geruchten over het omvallen van Silvergate, een grote cryptobank.

Ondertussen hebben Crypto.com, Coinbase, Gemini en Galaxy Digital hun zakelijke relaties met de bank verbroken, en zijn de aandelen van Silvergate met 58% gedaald.

Bitcoin stort in elkaar

In de grafiek hieronder is heel duidelijk te zien dat om 03:00 ‘s nachts Nederlandse tijd investeerders even de weg kwijt waren.

Terwijl de meeste van ons genoten van onze nachtrust of stonden te dansen op pullenavond in de lokale studentenkroeg, verloor de Bitcoin koers meer dan 1.000 euro aan waarde.

Op dit moment wordt Bitcoin voor iets meer dan 21.000 euro verhandeld. Door de daling zijn er voor meer dan 70 miljoen euro aan long posities geliquideerd. Investeerders zetten geld in op een hogere koers, maar door de daling zijn veel van deze weddenschappen gesneuveld.

Silvergate verliest Circle

Hoewel er al eerder nieuws was over de gang van zaken bij Silvergate, de cryptobank in kwestie, begon het gisteren met een tweet van Circle. Circle is de uitgever van USDC, een van de populairste stablecoins op de markt.

Circle Internet Financial deelt op Twitter dat het zich terugtrekt uit bepaalde diensten die worden geleverd door de Amerikaanse cryptocurrency-bank Silvergate Capital Corp.

Silvergate voldoet niet aan rapportageplicht

Silvergate liet op hun beurt woensdag al weten dat ze niet aan bepaalde voorwaarden kon voldoen. Op 16 maart zouden ze namelijk wat in de VS een 10K rapport moeten worden ingeleverd bij de Securities and Exchange Commission. De cryptobank heeft laten weten dat ze hier niet aan kunnen voldoen.

Een 10K is een uitgebreid rapport dat jaarlijks moet worden ingediend door een beursgenoteerd bedrijf over zijn financiële prestaties. Het rapport bevat veel meer details dan het jaarverslag van een bedrijf, dat naar aandeelhouders wordt gestuurd.

Wat staat er zoal in een 10K rapportage? Denk aan de geschiedenis, organisatiestructuur, financiële overzichten, winst per aandeel, dochterondernemingen, vergoedingen voor bestuurders en andere relevante gegevens.

De SEC vereist dit rapport om beleggers op de hoogte te houden van de financiële toestand van een bedrijf en om hen voldoende informatie te geven voordat ze aandelen in het bedrijf kopen of verkopen, of voordat ze in de bedrijfsobligaties van het bedrijf beleggen.

Aandeel daalt met 57,7%

Als de inleverdatum niet gehaald kan worden, dan moet daar melding van worden gemaakt bij de SEC. In deze melding schrijft Silvergate:

‘Er hebben zich een aantal omstandigheden voorgedaan die een negatieve invloed zullen hebben op de timing en de niet-gecontroleerde resultaten die eerder in de winstverwachtingen zijn gerapporteerd, waaronder de verkoop van extra beleggingseffecten die verder gaan dan eerder was verwacht.’

Na de aankondiging daalde het aandeel Silvergate donderdag met 57,7% en verbraken grote bedrijven hun zakelijke banden met de bank.


Het bedrijf boekte een nettoverlies van 949 miljoen dollar in 2022, in 2021 hadden ze nog een nettowinst van 76 miljoen dollar, aldus het winstrapport dat in januari werd vrijgegeven. Het bedrijf schreef de verliezen toe aan een vertrouwenscrisis in de sector.

Als Amerikaanse banken failliet gaan, gaan ze meestal op een vrijdagavond failliet. Een ploeg van de overheidsinstantie FDIC komt opdagen en neemt de sleutels, zodat hun specialisten het weekend kunnen doorwerken en de volgende maandag het klantenbestand veilig kunnen stellen. Meestal dragen ze de deposito’s over aan een nieuwe eigenaar om te beheren, en gaan ze op zoek naar kopers voor de resterende activa.

Het wordt een spannende dag!

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.