Bitcoin daalt 7,3% in moeilijkheid, hardste val sinds crypto-mining verbod China

Vandaag is de moeilijkheidsgraad om Bitcoin te minen met 7,3% naar beneden bijgesteld. Dit zorgt er voor dat het makkelijker wordt voor miners om Bitcoins te vinden.

In dit artikel beginnen we met de cijfers, en als je niet goed weet wat dit allemaal inhoudt, dan leggen we je dat aan het einde uit.

Bitcoin daalt 7,32 procent

Volgens data van BTC.com en CoinWarz is de moeilijkheidsgraad van Bitcoin met 7,32% gedaald. Dit hele jaar is de aanpassing naar beneden niet zo scherp geweest.

De laatste keer dat de moeilijkheidsgraad om Bitcoin te minen zo drastisch zakte, was in de zomer van 2021. Destijds doordat China crypto-mining verbood. Het gevolg was dat duizenden machines tegelijkertijd uitgezet werden, op zoek naar een plek op de wereld waar regelgeving en de energieprijs gunstig is.

Begin juli 2021 registreerde het Bitcoin netwerk een recordbrekende neerwaartse bijstelling van 27,94%. Daarna volgde nog een daling van 4,81%. Maar toen miners eenmaal een ander onderkomen hadden gevonden, herstelde de moeilijkheidsgraad snel, met in totaal tien opeenvolgende stijgingen op rij.

Energie is duur terwijl Bitcoin koers laag is

Je zou kunnen stellen dat hoe meer computerkracht miners gebruiken om Bitcoins te minen, des te hoger de moeilijkheidsgraad wordt.

Vorige maand bereikte de moeilijkheid een all time high, dus een daling was te verwachten. Zeker omdat de energieprijzen wereldwijd vrij hoog zijn en de Bitcoin koers laag. Het kost veel om te minen en de verdiensten worden steeds minder. Niet gek dat sommige miners er de brui aan geven.

Daarnaast zijn er ook nieuwe miningmachines op de markt gebracht, die een stuk efficiënter en energiezuiniger zijn dan oudere versies. Als je als miner niet de middelen hebt om naar de nieuwe machines te upgraden, dan sta je al met 1-0 achter. Veel van die oude miners worden verkocht en belanden in Rusland.

Bitcoin miners raden getallen

De moeilijkheidsgraad, mining en de Bitcoin-economie zijn nauw met elkaar verweven. Het idee is dat gemiddeld elke 10 minuten een nieuw blok wordt toegevoegd aan de blockchain. Dit blok zit vol transacties en het is wel fijn als gebruikers er van op aan kunnen dat een transactie gemiddeld niet al te lang duurt.

Elke keer als er een blok wordt toegevoegd start een spelletje tussen miners die een bepaald getal (of lager dan dit getal) moeten raden. Is het getal geraden? Dan mag de miner een blok toevoegen aan de blockchain en krijgen ze hier 6,25 BTC voor als beloning. Maar Bitcoin wacht op niemand en het volgende raadspelletje begint meteen.

Elke twee weken evaluatie

Hoe meer miners er bij komen, des te sneller wordt het doelgetal geraden. Daarom wordt om de 2016 blokken gekeken of het gemiddelde van 10 minuten nog wordt aangehouden. Worden blokken sneller gevonden? Dan past het netwerk de moeilijkheidsgraad naar boven aan.

Vandaag is echter gebleken dat de afgelopen 2016 blokken het gemiddeld 10 minuten en 48 seconden duurt om nieuwe blokken toe te voegen. Dat is te lang, waardoor de moeilijkheidsgraad naar beneden wordt bijgesteld.

Leuk feitje: als je 10 minuten vermenigvuldigd met 2016 blokken, dan kom je op ongeveer twee weken uit.

De computerkracht die alle miners bij elkaar leveren, wordt ook wel hash rate genoemd. De moeilijkheidsgraad is dus een goede indicatie van de ontwikkeling van de hash rate op het bitcoin netwerk. En hoe hoger de hash rate, des te veiliger Bitcoin is.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.